Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Ředitel České pošty Štěpán pro Blesk: Po rušení poboček přijde zdražování!

Video se připravuje ...
Autor: D. Polák, P. Horáková - 
13. dubna 2023
05:00

Potvrzeno! Vláda Petra Fialy (58, ODS) včera posvětila zrušení 300 poboček České pošty. Tím to ale nekončí. Pověřený šéf státního doručovatele Miroslav Štěpán v pořadu Blesku Epicentrum oznámil, že podnik plánuje zdražit své služby.

Návrh na redukci filiálek pošty předložil na jednání kabinetu Český telekomunikační úřad, který reguluje trh. „Vláda jednomyslně odsouhlasila snížení počtu poboček České pošty z 3200 na 2 900,“ oznámil ministr vnitra Vít Rakušan (44, STAN).

Podle něj je zavření 300 poboček nutné, protože díky tomu podnik ušetří ročně 700 milionů korun a vyhne se prohlubování ztráty. Rakušanův rezort také připravuje transformaci pošty jako takové. „Na té se pracuje a vše veřejnosti představíme v polovině roku,“ slíbil Rakušan.

Dražší a pomalejší

Konec provozoven k 1. červenci ve studiu Blesku obhajoval také pověřený šéf pošty. Ten také veřejnosti oznámil, že lidé se musí připravit ještě na další bombu. „Plánujeme zdražování, máme například naplánováno zdražení listovních zásilek,“ oznámil Štěpán. O kolik nebo čeho všeho by se růst cen měl týkat, ale prozradit nechtěl.

Poprvé se ceny poštovních služeb zvýšily loni v listopadu, pak v lednu a vzápětí i v únoru. Například známka na obyčejný dopis zdražila od října 2022 o 21 procent z 19 na 23 korun. Doporučený dopis pak o 10 korun. To ale není jediný krok, který pošta chystá. Kvůli úspoře prodlouží doručovací lhůtu u některých zásilek ze dvou na tři dny. Týkat se to má hlavně tzv. ekonomických zásilek. „Systém doručování D+3 znamená zhoršení dostupnosti a kvality poštovních služeb,“ kritizovala krok předsedkyně poštovních odborů Jindřiška Budweiserová.

Starosta Prahy 4: Selhala komunikace a nemyslelo se na seniory

Podle starosty Prahy 4 Ondřeje Kubína (40, ODS), v jehož městské části žije přes 132 tisíc obyvatel, z čehož je třetina seniorů, selhala Česká pošta hlavně v komunikaci. „Jako starosta jsem se o rušení poboček dozvěděl poprvé od novinářů. A pokud dochází k rušení poboček v takovém počtu, jakože na Praze 4 je to 5 z 10, měla s námi pošta předtím vést diskusi,“ rozčiloval se v Epicentru Blesku Kubín.

Pověřený šéf státního podniku si ale za komunikací stojí. „Naše komunikační strategie byla postavena tak, že dokud to nebude schválené, tak to nemá smysl nějakým způsobem komunikovat,“ odmítl kritiku Štěpán. Šéf městské části také tvrdí, že pošta mohla jednat už proto, že tři její pobočky jsou v městském nájmu.

„Mohli jsme jim nabídnout třeba i slevy pronájmu nebytového prostoru, takže tam určitě pošta moha dojít k nějaké úspoře nákladů,“ vysvětlil starosta. Ten také potvrdil, že na radnici píše čím dál více lidí, převážně seniorů. „Tyto změny dopadnou právě nejvíce na seniory a méně mobilní občany, kteří prostě do digitálního světa jen tak nenaskočí,“ prohlásil Kubín a dodal, že pošta mnohdy při škrtání provozoven nepřemýšlela.

Video  Epicentrum - Miroslav Štěpán a Ondřej Kubín  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

jajas ( 13. dubna 2023 16:40 )

To jsem čekal, proto jsem to napsal!

krapotkin ( 13. dubna 2023 15:36 )

To víš, životní minimum pro Čecha je asi 4 600 Kč a musí si všechno platit, pro UKáčko je nachystáno 5 000 Kč a vše má zadarmo.

krapotkin ( 13. dubna 2023 15:33 )

Nepřejde. Živíme jich z daní přes 80 000 fízlů (vojáků mají jen 25 000 z toho je jasně vidět z čeho mají větší strach - z Čechů nebo z Rusů).

krapotkin ( 13. dubna 2023 15:29 )

Kde se platí za 1+4 8000 Kč, hned se tam stěhuji.

krapotkin ( 13. dubna 2023 15:27 )

Přesně - stejně jako to udělali s Madetou.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa