Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vláda kývla na kompenzace pro obchodníky s energiemi. A bodový systém čeká revoluce

Aktualizováno -
4. ledna 2023
15:01
Autor: ČTK - 
4. ledna 2023
10:09

Novou vojenskou legislativu, která uzákoní vydávání dvou procent HDP na obranu státu nebo shromažďování údajů pro případný odvod občanů, schválila na středečním zasedání vláda. Na programu kabinetu byla i významná změna bodového systému řidičů či systém kompenzací pro obchodníky s energiemi za uplatňování zastropovaných cen energií. Premiér informoval, že obchodníci budou kompenzováni, ale vláda bude mít kontrolní mechanismus proti obohacování. 

Co vláda schválila a řešila:

  • Kabinet schválil návrh zákona o financování obrany ČR. Zakotvuje se povinnost plnit závazek, aby na obranu a bezpečnost putovala 2 % HDP. Vládní koalice chce slib naplnit nejpozději do roku 2025. Informoval o tom premiér Petr Fiala. Zákon také řeší některé detaily a mimo jiné i zvyšuje atraktivitu působení v aktivních zálohách. 
  • Po obsáhlých diskuzích byl schválen kompenzační mechanismus pro obchodníky s energiemi. Občané budou platit maximálně zastropovanou cenu a stát bude obchodníkům kompenzovat náklady. 
  • Česko se příští rok dočká nového bodového systému. Informoval o tom ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Zavede se již zveřejněný model, kdy budou tři kategorie přestupků. Nově u nás vznikne také řidičské oprávnění s dozorem pro 17leté řidiče.
  • Vláda řešila české předsednictví v Radě EU. Podle premiéra jsou si ministři vědomi toho, že si ČR získala mezinárodní vysoký kredit a vláda se bude snažit o to, abychom tento kredit využívali. 

Jednání vlády: Kabinet premiéra Petra Fialy poprvé v novém roce (4.1.2023) Jednání vlády: Kabinet premiéra Petra Fialy poprvé v novém roce (4.1.2023) | Twitter/Úřad vlády

Fialův kabinet ve středu mj. projednával systém kompenzací pro obchodníky s energiemi za uplatňování zastropovaných cen energií. Měl by zamezit případnému zneužívání cenového stropu.

„Je to poslední díl komplikované skládačky, která zajišťuje občanům a firmám cenový strop na elektřinu a plyn. Každý má jistotu, že bude platit maximálně onu zastropovanou cenu a obchodníci budou mít jistotu, že jim stát bude kompenzovat náklady,“ uvedl premiér Fiala na tiskové konferenci. „Současně, a to je důležité, obsahuje mechanismy, aby stát měl kontrolu  nad tím, zda jsou obchodníky požadované částky přiměřené a že se nikdo neobohacuje,“ dodal ministerský předseda s tím, že schválení návrhu předcházela obsáhlá diskuze mezi všemi zúčastněnými.

Vládní strop na energie platí od začátku letošního roku, kabinet stanovil cenové stropy pro letošní rok na 6000 korun za jednu megawatthodinu (MWh) elektřiny včetně DPH a 3000 korun za jednu MWh plynu.

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) na tiskové konferenci doplnil, že kontroly bude dělat energetický regulační úřad a výplata bude poskytovaná obchodníkům, kteří se přihlásí a dodají potřebné informace. 

Posílení bezpečnosti ČR? Benefity pro vojáky i náborový příspěvek

Novinkou je také schválení návrhu zákona o posílení obrany ČR. Kromě toho, že se výdaje 2 % na obranu zavedou povinně, tak se i pozměnily různé věci ve fungování armády. Mimo jiné slíbil premiér digitalizaci a pružnější systém financování. 

„Je to naplňování vládního prohlášení, ale chceme, aby tato povinnost a důležitá věc pro bezpečnost a obranu, byla legislativně ukotvena,“ uvedl Fiala a dodal, že zákon vytváří lepší podmínky pro modernizaci a vybavování armády. Řeší také to, aby byla zvýšena atraktivita působení v aktivní záloze. K některým opatřením se bude přistupovat v případě „ohrožení státu“. 

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) upřesnila, že nově vznikne pro občany ČR kategorie „dobrovolného předurčení“. Doposud je to armáda - aktivní zálohy  - dobrovolná cvičení. Zjednodušeně řečeno, občan ČR může podstoupit lékařskou prohlídku a nabídnout své znalosti a zkušenosti. V případě nutnosti pak bude moci Armáda tyto lidé povolat a učit je.

Cílem je podle vlády i to, aby se rozšířily aktivní zálohy. „Jestli máme splnit cíle, že do roku 2030 máme mít 30 tisíc vojáků a 10 tisíc v aktivní záloze, musíme přidat a musíme přidat v tom, abychom zatraktivnili službu a to spočívá to v tom, že máme připravené benefity,“ dodala Černochová s tím, že je v plánu i třeba náborový příspěvek. 

Revoluce v bodovém systému

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) potvrdil, že Česko se v příštím roce dočká nového bodového systému pro řidiče. „Cílíme k jedné věci - zvýšení bezpečnosti na českých silnicích. Dojde k posílení trestů za nejzávažnější přestupky,“ uvedl ministr. Novelu ještě musí schválit Poslanecká sněmovna.

Česko bude mít tři kategorie přestupků. Šestibodové přestupky, čtyřbodové přestupky a dvoubodové přestupky. „Dvakrát a dost to bude u největších přestupků, třikrát a dost u těch středně závažných,“ doplnil také Kupka. 

Rozjíždí se také projekt, kdy se umožní řízení mladším řidičům, tedy 17letým občanům. Na ty bude muset dohlížet starší a zkušený řidič. Podle Kupky by se tak mohli mladí řidiči, kteří způsobují i velkou část nehod, naučit předcházet rizikovému chování na silnicích. 

Jurečka: Vláda musí řešit i otázku příjmů

Pokud vláda myslí vážně konsolidaci veřejných financí, musí řešit také otázku příjmů. Novinářům to před dnešním jednáním vlády řekl ministr práce a sociálních věcí a aktuálně také ministr životního prostředí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Souvisí to podle něj i s některými daněmi.

Kabinet už dříve avizoval, že plánuje revizi programového prohlášení. Hotova by měla být do konce prvního čtvrtletí letošního roku. Vláda zdůvodňuje nutnost změny dopady ruské invaze na Ukrajinu a energetické krize, které nebylo možné v době vzniku programového prohlášení předpokládat.

„Stát musí dokázat více šetřit, být úspornější, efektivnější. Musíme se podívat na opatření v oblasti úspor, ale pokud myslíme vážně konsolidaci veřejných financí a mít tady jasnou strategii, jak snižovat schodky státního rozpočtu, potřebujeme se podívat také na otázku příjmů. To souvisí i s některými daněmi,“ poznamenal Jurečka.

Umí si představit, že některé úpravy mohou platit po přechodnou dobu například dvou až tří let. „Rozhodně platí to, že nemůže tady být společnost, která funguje na principu kapitalizace zisku a socializace ztrát,“ uvedl vicepremiér.

Ministr Balaš nemá informace, že by měl skončit

Ministr školství Vladimír Balaš (STAN) nemá žádné informace o tom, že by měl skončit v čele resortu. Stojí před ním hodně úkolů, řekl dnes novinářům před jednáním vlády.  Otázkou svého působení u Ústavního soudu se nezabýval a neočekává, že se jí v dohledné době zabývat bude.

Deník N v úterý informoval o tom, že vedení STAN zvažuje Balašovu výměnu. Podle nejmenovaných zdrojů serveru by jako odborník na ústavní právo a vysokoškolský pedagog mohl zamířit na Ústavní soud. O tom, kdo by ho v čele ministerstva nahradil, nemají Starostové jasno.

Podle jejich předsedy Víta Rakušana by se případná rekonstrukce vlády musela týkat i jiných stran. Premiér Petr Fiala (ODS) v úterý řekl, že nemá žádný signál od hnutí STAN, že by zvažovalo nebo navrhovalo výměnu některého z ministrů. 

„Přede mnou na ministerstvu školství stojí hodně úkolů,“ řekl Balaš. Ústavní soud je podle něj pro právníka prestižní místo, otázkou se ale nezabýval. „Myslím si, že v dohledné době se jí ani zabývat nebudu,“ dodal Balaš, který loni v červnu vystřídal v křesle ministra školství Petra Gazdíka (STAN). Ten rezignoval kvůli kontaktům s obviněným podnikatelem Michalem Redlem z kauzy Dozimetr, která se týká podezřelých obchodů zejména v pražském dopravním podniku.

Video  Tisková konference po jednání vlády. (4.1.2023)  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 4. ledna 2023 16:53 )

jednou zarazí.

Jirik-ta ( 4. ledna 2023 16:52 )

"Thomas Schäfer, mimochodem do nedávna řídil Škodu Mladá Boleslav, natvrdo oznámil, že koncern VW bude nadále investovat do vzniku nových továren a pracovních míst pouze v zemích, kde je elektřina za 0,75 CZK za kWh! " (MAP 1559)

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa