Výstava s názvem Ošklivé rukopisy Kříže z Telče se opírá o zjištění dlouholetého historického výzkumu písařova života i díla. Připravili ji studenti Filozofické fakulty Univerzity Karlovy (FF UK) pod vedením historičky Lucie Doležalové.

„Pětiletý výzkum předcházející výstavě byl pro Křížův škrabopis opravdu náročný, nicméně veškerá námaha se vyplatila. Obsah textů se často různil, protože pilně opisoval snad úplně všechno, na co přišel. Kromě uměleckých či náboženských textů Kríž mimo jiné radil, jak se zbavit bolestí hlavy, jak vytrénovat paměť, jak najít poklad, nebo jak si správně vybrat manželku,“ prozradila pořadatelka výstavy Lucie Doležalová.

Desítky tisíc opsaných listů

Kříž z Telče se narodil v pozdním středověku, krátce před vynálezem Gutenbergova knihtisku (kolem 1440), i přesto za život česky a latinsky ručně opsal či opoznámkoval nejméně 25 000 stran textu zejména ze 14. a 15. století. Protože svoji existenci zasvětil studiu a později církvi, kdy působil jako augustiánský kanovník a kazatel, měl dostatek příležitostí nahlédnout do různorodých písemností, které náruživě přepisoval.

Národní knihovna vystavuje v Klementinu tzv. Ošklivé rukopisy Kříže z Telče.
Autor: Jakub Poláček

„Nebýt Kříže z Telče, naše pozdně středověké kulturní dědictví by bylo o poznání chudší. I když většinou nejde o bohatě iluminované kodexy ze vzácného pergamenu, ale spíše o zběžně psané, neúhledné či dokonce ošklivé papírové svazky, poskytují nám jedinečné a nenahraditelné svědectví o životě a myšlení v tehdejších Čechách,“ vysvětlila Lucie Doležalová.

Co, kdy, kde a za kolik?

Vedle víc jak dvaceti rukopisů ze sbírek Národní knihovny ČR, na nichž Kříž během života osobně pracoval, budete moci prozkoumat digitalizované rukopisy, vyzkoušet interaktivní obrazovku a zhlédnout edukační film. Pro zapálené fanoušky historie budou k mání knížky o Křížovi a rukopisné kultuře pozdního středověku. Navíc od 8. 2. do 15. 3. proběhne každou středu v 17:00 komentovaná prohlídka.

Co: Ošklivé rukopisy Kříže z Telče (1434-1504)
Kdy: od 3.2. do 19.3. 2023, Út – Ne 10:00 až 18:00
Kde: Galerie Klementinum – Výstavní sál (vchod B2 od Mariánského náměstí)
Za kolik: ZDARMA

Fotogalerie
44 fotografií