Lidé si připomínají 54. výročí sebeupálení Jana Palacha na protest proti okupaci Československa vojáky Varšavské smlouvy. Před budovou Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, jejíž byl Palach studentem, si jeho čin připomněli studenti, rektoři vysokých škol, představitelé města i pamětníci jeho činu a tehdejšího socialistického režimu. Na náměstí, které je po Palachovi pojmenované, zaznělo několik proslovů, které vystřídala minuta ticha k uctění jeho památky. K pamětní desce na zdi budovy FF UK následně položili řečníci společně se studenty věnce a ostatní k nim přiložili zapálenou svíčku.

Rektorka UK Milena Králičková ve svém proslovu mimo jiné připomněla, že na jeho čin na Palachově náměstí upozorňuje jeho pomník: „Pochodeň národa, jak se Janu Palachovi také říká, září právě z tohoto místa, kde studoval. Září směrem k Pražskému hradu a směrem ke Strakově akademii. Dvě plastiky navrhnul John Hejduk, světlá znázorňuje světlo světlonoše a temná znázorňuje jeho trpící matku. Novodobá pieta připomíná míru nesmírného utrpení, které mělo vykoupit naši společnost,“ řekla rektorka UK ve svém proslovu. Všem příchozím následně poděkovala, že si jeho čin připomínají.

Svůj proslov na Palachově náměstí pronesl také rektor Vysoké školy ekonomické Petr Dvořák. „Janu Palachovi vděčíme za to, že dnes nežijeme ve společenských podmínkách, které vedli k až takovým činům, k jakému se ve svých 21 letech odhodlal právě on,“ pronesl k pietnímu aktu rektor VŠE Petr Dvořák.

Ukrajina a volba prezidenta

Ke slovu se dostal také radní pro oblast sportu a školství Vít Šimral. Ten ve svém proslovu čin Jana Palacha připomněl v kontextu probíhající ruské invaze na Ukrajinu: „Dnes je to 54. výročí hrdinské oběti Jana Palacha, pro mě je však nejvíce aktuální v celé historii. V současné době tak jako před 54 lety opět čelíme invazi diktátorského režimu, který k nám přichází k východu. Tentokrát frontová linie nejde k Muzeu a Vinohradské, ale jde o několik stovek kilometrů dál na východě.“  

Zmínil se ale také o aktuálně probíhající prezidentské volbě, pražané podle něj „ve své volbě v prvním kole dali najevo, že se rozhodují mezi člověkem, který tuto hrozbu uznává a staví nás do linie západních demokracií, které jí chtějí čelit. A naopak ke kandidátovi, který říká, že může být mostem a diplomatem, který spojí východ a západ, ale tuto hrozbu bagatelizuje a říká, že bychom jí čelit neměli.“ Zdůraznil, že je rád, že pražané ukázali, že si svojí důstojnost a svobodu nechtějí nechat brát. Voliči na území hlavního města se ve své volbě totiž jednoznačně vyslovili pro kandidáta Petra Pavla, který by v Praze vyhrál již v prvním kole s 51 % hlasů. 

Po proslovech řečníků došlo na minutu ticha a pokládání věnců, studenti a další lidé, kteří si čin Jana Palacha přišli připomenout, k jeho pamětní desce položili zapálenou svíčku. Pietních akcí se dnes v Praze konalo několik. K Národnímu Muzeu, kde se Jan Palach 16. 1. 1969 upálil, se dnes přišli poklonit představitelé poslanecké sněmovny v čele s premiérem Petrem Fialou.

Fotogalerie
10 fotografií