Někteří si nedovedou představit bramborový salát bez hrášku, jiným se protáčejí panenky jen při zmínce této ingredience. Ať už patříte k té či oné skupině, hrášek se ve vánočním salátu se objevoval už začátkem 20. století. Příkladem může být recept z roku 1947 v Knize rozpočtů a kuchařských předpisů známé autorky Marie Janků-Sandtnerové (†60).

Bramborový salát podle Sandtnerové

Uvařené brambory (nejlépe rohlíčky) oloupáme, nakrájíme na kostečky a dáme do mísy. Pak přidáme vařený zelený hrášek, mrkev a celer vařený, na kostečky nakrájený a na nudličky nakrájenou neb sekanou šunku, kyselou okurku, vařené vejce, sekané kapary a cibulku. Salát opepříme, osolíme, promícháme, polijeme majonézou a dáme do studena uležeti.

Hotový salát upravíme na mísu, polijeme ještě trochu majonézou, ozdobíme citronem, na tvrdo vařenými vejci, zelenou petrželkou a podáváme.

Rozpočet pro 5 osob: 75 dkg brambor, 5 dkg zeleného hrášku, 1 mrkev, 5 dkg celeru, 1 kyselá okurka, 5 dkg šunky, 1 dkg kaparů, 3 dkg cibule, sůl a pepř.

Pozn.: Podle receptu z Knihy rozpočtů a kuchařských předpisů (1947).

Fotogalerie
4 fotografie

 

Video
Video se připravuje ...

Podcast Restart: Jaká je kvalita potravin v České republice? Videohub