Recepty na rychlé nepečené cukroví: Rafaelo, vosí hnízda, čokoládový salám i rumové kuličky
-
Letos jste na pečení cukroví zanevřeli a teď před Vánoci lehce panikaříte a přemýšlíte, že pár kousků byste na svátečním stole přece jen rádi měli? Nabízíme rychlé a snadné recepty na nepečenou klasiku.
- 1.
Nepečené rumové kuličky
Suroviny: 100 g másla, 35 g moučkového cukru, 7 sušených švestek, 40 g dětských piškotů, 1 lžička hnědého rumu, 1 lžíce švestkových povidel, nasekané lískové oříšky na obalování.
Postup: Máslo lehce vyšleháme, přidáme moučkový cukr a nastrouhané piškoty. Přimícháme rum, povidla a najemno nakrájené švestky. Vše promícháme a necháme v lednici odležet do druhého dne. Z těsta tvoříme kuličky a obalujeme v nasekaných lískových oříškách. Poté přesuneme do papírových košíčků a necháme v chladu ztuhnout.
- 2.
Vosí hnízda
Suroviny: 160 g mletých piškotů, 60 g másla, 2 – 3 lžíce mléka, 100 g práškového cukru, 2 lžíce kakaa, 70 g mletých lískových oříšků, rum.
Na krém: 50 g másla, 50 g moučkového cukru, 1 žloutek, rum + kulaté piškoty na závěr.
Postup: Smícháme piškoty, změklé máslo, cukr, kakao, oříšky, mléko a rum a vypracujeme vláčné těsto. Ze surovin na náplň vymícháme hladký krém. Z těsta vytvoříme vždy malou kuličku, kterou vtlačíme do formičky na úly, koncem vařečky vytvoříme uprostřed důlek a střed naplníme krémem. Naplněná vosí hnízda přilepíme na piškot.
- 3.
Mandlové rafaelo
Suroviny: 150 g másla, 250 g cukru moučka, 1 balíček vanilkového cukru, 70 g kokosové moučky, 70 g jemně mletých mandlí, ½ konzervy salka, loupané mandle.
Na obalení: kokosová moučka, jemně mleté mandle.
Postup: Máslo s oběma druhy cukru rozpustíme ve vodní lázni a za občasného míchání necháme zcela vychladnout. Do studené směsi přidáme salko, mandle i kokos a důkladně vymícháme dohladka. Směs uložíme do chladničky na 2 hodiny zatuhnout. Z těsta poté tvoříme kuličky a do každé zabalíme mandli. Hotové kuličky obalujeme střídavě v kokosu a mandlích a ukládáme do papírových košíčků.
- 4.
Čokoládový salám
Suroviny: 300 g nahrubo rozemletých piškotů, 50 g moučkového cukru, 100 g hořké čokolády, 100 g másla, 2 lžíce kakaa, rum podle chuti, kousky sekaných mandlí, brusinky, strouhaný kokos.
Postup: Máslo vyšleháme s cukrem. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a vlažnou po lžičkách přimícháme k máslové směsi. Vsypeme předem drobně nadrcené piškoty, rum, kakao a sekané mandle. Vše vymícháme v tužší hmotu a vytvoříme dvě menší šišky, které obalíme ve strouhaném kokosu a v mletých oříškách. Necháme ztuhnout přes noc v lednici. Poté krájíme na tenké plátky.
Videodélka: 01:40.11Video se připravuje ...Ušijte si vánoční punčochu Věra Exnerová