Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Recepty na rychlé nepečené cukroví: Rafaelo, vosí hnízda, čokoládový salám i rumové kuličky

/
  • Inspirujte se recepty na cukroví na poslední chvíli.
    15. prosince 2023 ● 08:08

    Letos jste na pečení cukroví zanevřeli a teď před Vánoci lehce panikaříte a přemýšlíte, že pár kousků byste na svátečním stole přece jen rádi měli? Nabízíme rychlé a snadné recepty na nepečenou klasiku.

  • 1.

    Nepečené rumové kuličky

    Suroviny: 100 g másla, 35 g moučkového cukru, 7 sušených švestek, 40 g dětských piškotů, 1 lžička hnědého rumu, 1 lžíce švestkových povidel, nasekané lískové oříšky na obalování.

     

    Postup: Máslo lehce vyšleháme, přidáme moučkový cukr a nastrouhané piškoty.  Přimícháme rum, povidla a najemno nakrájené švestky. Vše promícháme a necháme v lednici odležet do druhého dne. Z těsta tvoříme kuličky a obalujeme v nasekaných lískových oříškách. Poté přesuneme do papírových košíčků a necháme v chladu ztuhnout.

  • 2.

    Vosí hnízda

    Suroviny: 160 g mletých piškotů, 60 g másla, 2 – 3 lžíce mléka, 100 g práškového cukru, 2 lžíce kakaa, 70 g mletých lískových oříšků, rum.

     

    Na krém: 50 g másla, 50 g moučkového cukru, 1 žloutek, rum + kulaté piškoty na závěr.

     

    Postup: Smícháme piškoty, změklé máslo, cukr, kakao, oříšky, mléko a rum a vypracujeme vláčné těsto. Ze surovin na náplň vymícháme hladký krém. Z těsta vytvoříme vždy malou kuličku, kterou vtlačíme do formičky na úly, koncem vařečky vytvoříme uprostřed důlek a střed naplníme krémem. Naplněná vosí hnízda přilepíme na piškot.

  • 3.

    Mandlové rafaelo

    Suroviny: 150 g másla, 250 g cukru moučka, 1 balíček vanilkového cukru, 70 g kokosové moučky, 70 g jemně mletých mandlí, ½ konzervy salka,  loupané mandle.

     

    Na obalení: kokosová moučka, jemně mleté mandle.

     

    Postup:  Máslo s oběma druhy cukru rozpustíme ve vodní lázni a za občasného míchání necháme zcela vychladnout. Do studené směsi přidáme salko, mandle i kokos a důkladně vymícháme dohladka. Směs uložíme do chladničky na 2 hodiny zatuhnout. Z těsta poté tvoříme kuličky a do každé zabalíme mandli. Hotové kuličky obalujeme střídavě v kokosu a mandlích a ukládáme do papírových košíčků.

  • 4.

    Čokoládový salám

    Suroviny: 300 g nahrubo rozemletých piškotů, 50 g moučkového cukru, 100 g hořké čokolády, 100 g másla, 2 lžíce kakaa, rum podle chuti, kousky sekaných mandlí, brusinky, strouhaný kokos.

     

    Postup: Máslo vyšleháme s cukrem. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a vlažnou po lžičkách přimícháme k máslové směsi.  Vsypeme předem drobně nadrcené piškoty, rum, kakao a sekané mandle. Vše vymícháme v tužší hmotu a vytvoříme dvě menší šišky, které obalíme ve strouhaném kokosu a v mletých oříškách. Necháme ztuhnout přes noc v lednici. Poté krájíme na tenké plátky.

     

    Video
    Video se připravuje ...

    Ušijte si vánoční punčochu Věra Exnerová

    Fotogalerie
    4 fotografie

Dnešní horoskopy