Než začnete...

✸ Perníčky můžete zdobit jen konturami, nebo jejich tvary obtáhnout konturami a pak plochy vyplňovat bílou nebo různě barevnou polevou.

✸ Zásadní je polevu míchat ručně! Pokud použijete mixér, do hmoty se vžene příliš mnoho vzduchových bublinek, a to pak způsobí drolení a odpadávání zaschlé polevy.

✸ Poleva na kontury musí být hustá tak, aby vytvořená čára držela tvar a nerozpíjela se. Ale zase nesmí být moc hustá. Hrozí, že se málo přilne k perníčku a odrolí se.

✸ Musí se umíchat tak akorát, vždy poslouží pár kapek citronu na doředění, nebo moučkového cukru na zahuštění.

✸ Nezapomeňte, že gelové barvy mají tendenci polevu ředit.

✸ Před přípravou se ujistěte, že všechny ingredience mají pokojovou teplotu.

✸ Nikdy nezdobte perníčky hned po upečení. Musí být vychladlé. Nejlepší je začít následující den.

✸ Pokud chcete plochu perníčku vyplnit polevou, začněte nejdříve obrysem, který nechte zaschnout. Poté vyplňte zbytek plochy.

Dokonalá poleva

Na kontury

INGREDIENCE: 1 vaječný bílek, cca 145 g moučkového cukru, 2 lžičky škrobu a cca 1 lžička citronové šťávy.

POSTUP: Moučkový cukr a vaječný bílek proceďte přes husté síto, či silonovou punčochu. Smíchejte ručně dohladka a přidejte citronovou šťávu a na závěr škrob a rozmíchejte. Pokud je směs řídká, můžete přidat ještě trochu škrobu. Pokud je naopak moc hustá, zřeďte ji citronovou šťávou. 

Na výplň

INGREDIENCE: 2 bílky, 280 g moučkového cukru, šťáva z ½ citronu.

POSTUP: Všechny ingredience utřete dohladka. Podle potřeby můžete obarvit gelovou barvou. Poleva by měla dobře téct, ale zároveň by měla na perníčkách držet v silné vrstvě. Pomocí párátka polevu rozetřete dohladka. Nechte usušit v horkovzdušné troubě na 50 °C.

Z bílé čokolády

INGREDIENCE: 3 lžíce mléka, 120 g bílé čokolády, 150 g moučkového cukru, 2 lžíce vody a trochu rostlinného oleje.

POSTUP: Ve vodní lázni rozehřejte mléko, cukr a vodu. Jakmile se suroviny spojí, přidávejte nastrouhanou bílou čokoládu. Nakonec do polevy přidejte pár kapek oleje a vymíchejte dohladka. Přendejte do sáčku a zdobte.

Jak na to?

Hotovou polevu přendejte do sáčku bez lemu a ustřihněte špičku (na konturu o průměru cca 2 mm, na výplň může být větší). Můžete použít jednorázový zdobicí pytlík. Polevu na obtahy pokládejte jako provázek, nekreslete přímo na perník. Zejména pokud chcete udělat rovnou souvislou čáru.

Obtažené perníčky pak můžete vyplnit polevou na výplň. Můžete zvolit klasickou bílou, nebo ji dobarvit gelovými barvami. Krásně vypadají i kapičky. Ty se dělají tak, že vytvoříte z polevy tečku, kterou pomalu protáhnete. Pomocí kapiček lze nápaditě zdobit vločky, srdíčka nebo hvězdy.

 

Video
délka: 01:12.28
Video se připravuje ...

Perníčky: Kde se vzala nejoblíbenější vánoční tradice? Videohub

Fotogalerie
3 fotografie