Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Cukroví podle šéfkuchaře Radka Davida: Išelské dortíčky, vanilkové rohlíčky i sádlovky

/
  • Vyzkoušejte letos cukroví podle šéfkuchaře Radka Davida.
    8. prosince 2023 ● 08:14

    Pokud si potrpíte na vánoční klasiku a rádi sáhnete po osvědčených receptech, vyzkoušejte cukroví známého šéfkuchaře Radka Davida.

  • 1.

    Vanilkové rohlíčky

    Suroviny na 90 kusů: 240 g hladké mouky, 200 g  másla, 70 g  cukru moučka, 100g ořechů vlašských, 1 vanilkový lusk.

     

    Postup: Ořechy rozmixujte v kuchyňském robotu nebo je nastrouhejte na jemno. V kuchyňském robotu smíchejte všechny sypké suroviny, včetně ořechů. Přidejte nakrájené máslo a zrníčka z jednoho vanilkového lusku. Zpracujte těsto, zabalte do potravinové fólie a nechte ho v chladničce odpočinout do druhého dne.

     

    Těsto rozdělte na třetiny, z každé vytvarujte váleček cca 2 cm silný, odkrajujte stejnoměrné kousky a tvarujte rohlíčky. Pracujte rychle, jakmile těsto zahříváte rukama, hůř se s ním pracuje. Rohlíčky skládejte na plech vyložený pečícím papírem.  Pečte je asi 7 minut při 180° C. Rohlíčky při pečení trochu “vyskočí”.

     

    Po vyndání z trouby nechte rohlíčky chvíli na plechu zchladnout a ještě vlahé obalte ve vanilkovém moučkovém cukru. Připravte si ho sami tak, že do dózy s moučkovým cukrem vložíte vanilkový lusk a necháte jím cukr alespoň 14 dní ovonět. Po obalení nechte rohlíčky vychladnout a uložte do krabice.

  • 2.

    Išelské dortíčky

    Suroviny na 60 kusů: 210 g hladké mouky, 20 g kakaa, 70 g cukru moučka, 40 g neloupaných mandlí, 140 g másla, citrónová kůra, vanilkový lusk, mletá skořice.

     

    Na dotvoření:  100 g cukru moučka, 15 g rumu, 20 g rybízové marmelády, 150 g   lískových ořechů.

     

    Lískové ořechy opražte, oloupejte a rozmixujte. Dejte do misky a přidejte rum, marmeládu a cukr. Vše spolu promíchejte v nádivku.

     

    Neoloupané mandle umelte nebo nastrouhejte na jemno. Dejte do kotlíku, přidejte nastrouhanou kůru z půlky citrónu, mouku, cukr moučka, kakao, máslo nakrájené na kostky, semínka vanilkového lusku a na špičku nože mleté skořicie. Kotlík vložte do kuchyňského robotu a pomocí plochého háku vypracujte hladké těsto.

     

    Zabalte do potravinové fólie a nechte v chladničce uležet do druhého dne. Z těsta vyválejte plát a vykrajujte kolečka, která přeneste na plech vyložený papírem na pečení. Vložte do předem vyhřáté trouby a pečte při 170° C asi 8 minut. Nechte vychladnout. Polovinu tvarů potřete marmeládou, druhou polovinu ořechovou nádivkou a opatrně je spojte k sobě.

     

    Nechte ztuhnout, vrchní stranou je namáčejte do rozehřáté čokoládové polevy. Ozdobte půlkami ořechů nebo mandlí. Nechte zaschnout.  

  • 3.

    Husarské koláčky

    Suroviny na 70 kusů: 300 g hladké mouka, 100 g ořechů, 200 g  másla, 1 ks vanilkový lusk, 2 žloutky, 150 g marmelády, 75 g cukru moučka.

     

    Postup: Ořechy rozmixujte nebo je nastrouhejte na jemno. V kotlíku kuchyňského robotu smíchejte všechny sypké suroviny, včetně ořechů. Přidejte nakrájené máslo a pomocí plochého háku vypracujte hladké těsto. Zabalte do potravinové fólie a nechte v chladničce odpočinout do druhého dne.

     

    Těsto rozkrájejte na čtvrtiny, z každé vyválejte váleček o průměru cca 2 cm a odkrajujte asi 0,5 cm kousky. Z nich tvarujte kuličky, pokládejte na plech vyložený papírem na pečení. Koncem vařečky do nich udělejte důlky. Pečte v předehřáté troubě při 180° C asi 7 - 8  minut. Koláčky nechte vychladnout. Marmeládu smíchejte s cukrem a plňte do důlků. Nechte zaschnout. Koláčky skladujte v chladu.

  • 4.

    Sádlovky

    Suroviny na 80 kusů:  170 ghladké mouky, 150 g  vepřového sádla, 150 g cukru moučka, 60 g kakaa.

     

    Postup: Z mouky, cukru, kakaa a sádla vypracujte pomocí kuchyňského robotu hladké těsto. Zabalte do potravinové fólie a nechte do druhého dne odpočinout. Z těsta tvarujte malé kuličky, které pokládejte na plech vyložený pečicím papírem. Do středu každé kuličky udělejte obráceným koncem vařečky důlek. Plech vložte do předem vyhřáté trouby na 170 C a pečte asi 10 minut. Upečené sádlovky nechte vychladnout a důlky naplňte marmeládou. S marmeládou se vám bude lépe pracovat pomocí cukrářského sáčku.

     

    Video
    Video se připravuje ...

    Kokosové vánoční cukroví Videohub/recepty

     

    Fotogalerie
    7 fotografií

Dnešní horoskopy