Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Staročeské zázvorky, dietní podvodnice či sněhové pusinky: 3 osvědčené jednoduché recepty!

/
  • Křehké pusinky i tradiční podvodnice by na svátečním stole chybět neměly.
    7. prosince 2022 ● 09:45

    Základem toho nejlahodnějšího cukroví jsou kvalitní suroviny, špetka voňavého koření a láskyplné pečení. Připravte si s námi staročeské zázvorky, dietní podvodnice s droždím a minimem cukru nebo naopak slaďoučké pusinky, které se na jazyku budou rozplývat.

  • 1.

    Staročeské zázvorky

    Suroviny: 420 g moučkového cukru, 3 vejce, 3 žloutky, 8 g mletého zázvoru, 420 g mouky (polovina hrubé + polovina hladké), ½ lžičky prášku do pečiva.

     

    Postup: Cukr, zázvor, vejce a žloutky třeme v míse tak dlouho, dokud vše nezhoustne. Poté přidáme většinu mouky smíchanou s práškem do pečiva a uhněteme těsto. Na vál nasypeme zbytek mouky a těsto v ní ještě dopracujeme, až potom těsto vyválíme na plát silný 3 mm a vykrajujeme tvary. Cukroví pokládáme na pečicím papírem vyložené plechy a necháme cca 3 hodiny usušit. Pak pečeme v troubě vyhřáté na 150 °C dorůžova.

     

    Délka pečení záleží na velikosti a tloušťce kousků. Zázvorky nesmí být moc upečené, jen nafouklé zespodu. Mají mít skoro bílou barvu.

  • 2.

    Podvodnice

    Suroviny: 400 g hladké mouky, 300 g másla, 20 g droždí, 6 lžic teplého mléka, moučkový cukr.

     

    Postup: Droždí smícháme s mlékem a přidáme hladkou mouku s máslem. Z této směsi vyrobíme těsto. Vezmeme větší hrnec nebo velkou mísu, do které napustíme studenou vodu a těsto do ní ponoříme. Necháme ho ponořené kynout 24 hodin. Po vykynutí těsto vyjmeme z vody a ukrajujeme z něj plátečky, které vyválíme na pomoučněném válu a vykrajujeme z něj různé tvary. Pečeme v troubě při 180 °C dozlatova. Pozor, podvodnice při pečení ještě vykynou. Ještě horké vysypeme do mísy s moučkovým cukrem a v něm obalujeme.

  • 3.

    Sněhové pusinky

    Suroviny: 3 bílky, 150 g cukru krupice, 75 ml vody, 3 lžičky cukru moučka.

     

    Postup: Vodu s krupicovým cukrem dáme do hrnce, a jakmile voda přijde k varu a cukr se rozpustí, ztlumíme plamen a vaříme cca 5 minut, dokud se nevytvoří hustý sirup. Sirup stále udržujeme horký a přitom ušleháme bílky do měkkého řídkého sněhu a pak do něj tenkým pramínkem zašleháme horký sirup.

     

    Sníh se znatelně zahřeje a postupně také zbělá a zhoustne. Šleháme dál, dokud sníh nevychladne pod teplotu lidského těla. Do hotového sněhu na závěr ještě krátce zašleháme moučkový cukr a případně ho také obarvíme potravinářským barvivem.

     

    Sněhovou hmotu přesuneme do cukrářského sáčku a postupně vytváříme pusinky na plech vyložený papírem na pečení.  Poté vložíme do trouby předehřáté na 100 stupňů. Pečeme 30 minut, poté pootevřeme dvířka trouby a ještě pokračujeme cca 20 minut v sušení.

    To zopakujeme ještě 1 – 2krát, dokud pusinky nepůjdou snadno odlepit od papíru. Poté je necháme vychladnout na mřížce.

     

    Video
    Video se připravuje ...

    Recept na linecké banánky Videohub/recepty

Dnešní horoskopy