Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Vánoce ve Varšavě: Skromné trhy, kýč i absence davů. Vyjde u Poláků levněji i vycházka na svařák?

Autor: Markéta Mikešová - 
7. prosince 2022
05:00

Když se řeknou vánoční trhy v Polsku, většina Čechů si představí Vratislav nebo Krakov. Pěknou vánoční atmosféru ale přináší i hlavní město Varšava, kde jsou trhy sice menší, ale o to je jejich návštěva méně stresující. Nemusíte se mačkat v ohromných davech a vyberete si ze tří velikostí svařáku, a to i nealkoholického. Jen nabídka jídla není tak rozsáhlá, ale to hravě vynahradí všudypřítomné restaurace nabízející tradiční polské pirožky.  A ceny? Ty mnohé lidi překvapí.

Varšava není tak přístupná, co se týče dopravy autem, z Prahy cesta trvá necelých sedm hodin, a to už na rychlou návštěvu nevyjde. Velmi přístupná je ale letecky. Polské aerolinky LOT létají z Prahy do Varšavy šestkrát denně a letadlo letí pouhých 50 minut, takže se v polské metropoli ocitnete tak rychle, že si ani nestihnete přečíst časopis. Ceny letenek se liší podle dní, víkend je tradičně nejdražší.

Drtivá většina letů z Prahy končí na letišti Frédérica Chopina, ze kterého se do centra Varšavy dostanete vlakem za 20 minut. Staví přímo v areálu letiště a vedou k němu šipky z příletové haly. Centrem (jmenuje se tak i stanice metra) je označována oblast kolem kontroverzního Paláce kultury a vědy, který se tyčí nad celým městem a který je 5. nejvyšší budovou v Evropě.

Tato oblast je převážně nákupní, kulturní a byznysová, vánoční trhy byste tu hledali marně. Ale je zde největší koncentrace hotelů všech cenových kategorií a setkávají se tu všechny typy MHD, takže se tomuto místu tak či onak stejně nevyhnete. Pokud chcete návštěvu Varšavy vzít více ze široka, určitě se vyplatí navštívit výše zmíněný Palác kultury a vědy, jednak je to unikátní komunistický relikt a jednak je z něj skvělý výhled do okolí.

V hlavní roli Staré město

Vánoční trhy jsou ve Varšavě dva hlavní a oba se nachází vedle sebe v oblasti nazvané Stare Miasto (Staré město). Jde o historickou část Varšavy, ale nutno podotknout, že polská metropole historickou část v pravém slova smyslu nemá, protože město bylo během druhé světové války skoro celé rozbombardované. Stare Miasto obsahuje jen torzo bývalých hradeb, domy jsou v této čtvrti zrekonstruované, aby připomínaly středověk.

Přesto se jedná o nejmalebnější část celé Varšavy, protože jako jediná neobsahuje komunistickou architekturu a zřejmě i proto byla vybrána jako dějiště vánočních trhů. Do oblasti se dostanete z centra tramvají 4, zastávka se jmenuje Stare Miasto a trhy uvidíte hned po vystoupání po nedalekých schodech. Jen pozor, na zastávce je velký dopravní ruch, o adventních víkendech situaci na místě pro jistotu kontrolují dopravní policisté.

Zapečené pantofle i sýry na každém kroku

První a hlavní vánoční trhy najdete podél hradeb, svařák nabízí hned první stánek. Horký nápoj si můžete pořídit ve třech velikostech - 150 ml/15 pln (76 korun), 250 ml/ 20 pln (103 korun), 400 ml/30 pln (155 korun). Tento výběr je dostupný u všech stánků se svařákem a u všech lze platit kartou. Kromě tradičního svařáku z červeného vína lze pořídit i chilli svařák, svařák z bílého vína s medem a nealkoholický svařák.

Další dostupné nápoje jsou různé kávy - latté 15 pln (77 korun), cappuccino 12 pln (62 korun), espresso 8 pln (41 korun) nebo voda 500 ml 5 pln (26 korun). Co na trzích na rozdíl Česka nenajdete, je pivo. Nenabízí jej ani jeden stánek.

Co se týče jídla, nejrozšířenější jsou grilované oštiepoky, kdy jeden vyjde na 5 pln (26 korun). Dále nechybí trdelník (v Polsku nazvaný „tradiční maďarský“), který si můžete pořídit za 20 pln (103 korun). Možností jsou i stejně drahé plněné vafle či jablka v čokoládě za 12 pln (62 korun). Trhákem je i zapečený kus koláče se sýrem a dalšími náplněmi jménem pantofle, připomínající pokrm na půl cesty mezi langošem a pizzou. Za ten dáte 25 pln (129 korun).

V Česku obvyklé pokrmy jako grilovanou klobásu nebo pečenou šunku varšavské vánoční trhy nenabízí, obecně tyto trhy nejsou příliš jídelní, zaměřují se převážně na nápoje. O jídlo ale v oblasti nouze není, restaurací je zvlášť na Starem Miaste velké množství a nejsou nijak zvlášť drahé. Navíc prakticky všechny mají v nabídce polské pirožky a ty ochutnat je nutnost.

Ideální pro odpůrce tlačenic

Kromě jídla a pití na hlavních trzích najdete různé tradiční zimní předměty, jako vánoční ozdoby, dřevěné nádobí, ubrusy, ponožky čepice nebo hodinky. Můžete se také o víkendech nechat vyfotit s živým Santou Clausem, čehož využívají hlavně děti.

Trochu problém je s WC, hlavní trhy je nemají. Jediné toalety se nachází až u druhých trhů, které najdete o jednu ulici vedle, na Rynku Starego Miasta (Staroměstské náměstí). Zde na první pohled zaujme velké kluziště, které tu město pro vánoční období postavilo. Kluziště je masivně osvětlené, přilehlé stánky ale prodávají jen nápoje, nic jiného.

V souhrnu jsou varšavské trhy pěkné, ale skromnějšího rázu. To se projevuje i na návštěvnosti. Samozřejmě v sobotu večer se tlačenice místy utvoří, ale není to žádná davová šílenost, jako například v Drážďanech, ve Vídni, v Norinberku nebo třeba v polské Vratislavy. Davy po většinu času chybí, tudíž můžete si Stare Miasto procházet v klidu, bez stresu a bez front na svařák. A pokud patříte mezi návštěvníky, kteří v zahraničí neradi potkávají jiné Čechy, toto je ideální místo – českých turistů potkáte relativně málo.

Jen levněji ve Varšavě v porovnání s Prahou příliš není. Ceny na trzích jsou buď stejné, nebo nižší o pouhých pár procent.

Úsporné, přesto ohromné osvětlení

Trhy samozřejmě vánoční atmosféra ve městě nekončí. Varšava se při výzdobě zaměřila zejména na tzv. Královskou cestu (Trakt Królewski), dlouhou trasu začínající na Zámkovém náměstí, vedoucí přes ulice Krakowskie Przedmiescie, Nowy Swiat, Aleje Ujazdowskie, Belwederska a Sobieskiego a končící u Wilanowského paláce, letního sídla polských králů.

Celá cesta čítá skoro 5 kilometrů, což je na procházku v mrazu poměrně dlouhé, proto pokud se chcete zaměřit jen na část, největší zážitek poskytuje ulice Nowy Swiat (Nový svět). Její výzdoba je zcela unikátní, sponzoruje ji společnost Ferrero Rocher – celou ulici lemují obrovské zlaté koule s logem slavných čokoládových bonbónů. Je to pompézní, ale také skoro až kýčovité.

Celkem se Varšava rozhodla během letošních Vánoc osvětlit 63 stromů a 123 pouličních lamp, přítomných je i několik světelných instalací. Použitá jsou v rámci úspory energií LED světýlka a osvětlení se letos vypíná před půlnocí. Podle starosty města Rafałe Trzaskowskiho vánoční osvětlení Varšavy denně spotřebuje množství elektřiny rovnající se plnému nabití tří elektromobilů.

Video  Chudoba nehrozí: Prouza radí Čechům, jak se připravit na těžší časy  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

zlobit ( 7. prosince 2022 09:45 )

Vy jste také dobrej češtin .....

Zobrazit celou diskusi