Markéta byla až do tragické události aktivní, činorodé a citlivé děvče, které svůj život věnovalo péči o druhé. Pracovala jako zdravotní sestra v nemocnici v Novém Jičíně. Pomáhala i svým přátelům a zejména své rodině. Starala se o svou babičku poté, co utrpěla mrtvici, starala se o bratra, když byl vážně nemocný.

Osudný čelní střet

Tak tomu bylo až do letošního 14. dubna, kdy se cizí vinou její život zcela změnil. Policie, hasiči i média tehdy informovali, že v onen dubnový den došlo na mokré silnici k brutální čelní srážce dvou osobních aut u Koclířova na Svitavsku.

V jednom z aut byla jako spolujezdec právě Markéta, která jako jedna z mála účastníků této katastrofální dopravní nehody přežila. Další tři byli na místě mrtví. „Nehodu zavinil člověk (32), který měl už jedenáct zákazů řízení. V ten den mu v osm ráno opět vydali řidičák, aby v 10.07 způsobil tuhle šílenou nehodu. Měly v tom hrát roli i drogy,“ popsala pro Blesk zoufalá maminka s tím, že viník nehody a další dva lidé, kteří s ním jeli v autě, zemřeli. Případ tak policie odložila.

Po nehodě byla mladá žena vrtulníkem dopravena do nemocnice, kde byla umístěna na oddělení intenzivní péče. Prognóza nebyla dobrá, lékaři připravovali rodinu na brzké loučení. Markétka však zabojovala a nyní se nachází ve vigilním kómatu.

Dopravní nehoda u Koclířova (14.04.2023)
Autor: Blesk: David Malík

Rodiče chtějí mít dceru doma

„Dopad těchto událostí na rodinu je drtivý – oba rodiče využívají odbornou pomoc a spolu se sourozenci Markétky se upínají k jedinému přání, aby se Markétčin zdravotní stav zlepšil. V následujícím měsíci si rodiče plánují převzít dceru do osobní péče, což s sebou přináší i významnou finanční zátěž. Na druhou stranu jí mohou být nablízku a pevnou oporou do doby, než se jim podaří získat peníze na specializovanou léčbu, která může zvýšit šance na důstojný návrat do života,“ popisují Mgr. Lenka Pavelková a Roman Bartoš z Poradny poškozeného EUCS, kteří pro rodinu založili finanční sbírku na dobročinné platformě Donio.

 

Vidíme úsměv i pláč

Markétka každý den neskutečně moc bojuje, navzdory lékařským prognózám, které jí od prvního dne upírají šanci probrat se z kómatu. „Markétka nás slyší, dívá se na nás, posouvá oči za osobou, která právě mluví, viděli jsme i úsměv, často pláč. Dorozumíváme se mrkáním na odpověď, ale to není stoprocentní nebo spíše ne každý den.

Dívá se na televizi a opravdu se dívá, to máme vyzkoušené. Když viděla video, jak opékáme, začala žvýkat. Jídlo polyká a zkoušíme nové chutě. Když ji objímáme, cítí se v bezpečí a uvolní se. Nově se začala u jídla olizovat, a to je cílený vědomý pohyb," popisuje maminka pokroky své dcery.

Léčba je drahá

Právě teď tak potřebuje tu nejlepší možnou dostupnou péči. Výtěžek sbírky bude použit na pobyt na vybrané klinice, kde se specializují na léčbu uvedených diagnóz a zlepšení následků, které Markétka v důsledku dopravní nehody utrpěla. „Jedná se o výběrovou, nadstandardní a velice nákladnou péči. Právě tato specializovaná péče ale dramaticky zvyšuje naděje pacientů na jejich následné aktivnější zapojení do běžného života,“ uzavírá Lenka Pavelková.

O Poradně poškozeného

Jak poradna funguje? Poradna poškozeného radí bezplatně lidem, kteří se stali obětí nezaviněné dopravní nehody nebo těžkého pracovního úrazu. V případě potřeby poškozené právně zastupujeme a pomáháme získat od pojišťovny maximální peněžitou náhradu.

 

Video
Video se připravuje ...

Při čelní srážce dvou osobních aut u Koclířova na Svitavsku zemřeli tři lidé. Markétka přežila, ale je ve vigilním kómatu. Blesk: David Malík

Fotogalerie
22 fotografií