Útrapy křehké ženy přitom začaly už v dětství. „Když jí bylo osm let, v náruči jí umřela sestra při autonehodě. Od rodiny také odešel tatínek. Melanie tedy začala brzy chodit na brigády, aby finančně pomohla své rodině,“ popisuje její kamarádka Petra Bílková.

Nejprve se těžce vyrovnávala se smrtí sestry, později se ale musela postavit i sexuálnímu násilí. „Rodinný příslušník ji týral a sexuálně zneužíval. Z těchto důvodu již v šestnácti letech od rodiny odešla, našla si bydlení a při denním studiu střední školy si vydělávala, aby mohla platit nájem,“ popisuje okolnosti těžkého života své kamarádky Petra.

Půvabná Melanie (25) se po prožitém znásilnění a dalších útrapách zhroutila a skončila na psychiatrii.
Autor: Donio

Zasáhl covid

Navzdory všem překážkám se Melanii podařilo odmaturovat a začala pracovat na plný úvazek jako servírka. A tehdy přišly další komplikace. „Měla těžký průběh covidu, bohužel s trvalými následky- zjizvené plíce, obtížné dýchání a celkové zhoršení zdraví. Zdravotní stav rozhodně nepřidal tomu psychickému a začaly se u ní projevovat deprese,“ líčí dále kamarádka Petra.

Prožila znásilnění

Mladá žena se ale nevzdala a rozhodla se za prací servírky odjet do zahraničí. Když už si začínala myslet, že se vše obrací k lepšímu, stala se letos obětí znásilnění.  Její psychický stav se rapidně zhoršil, k depresím se přidaly panické ataky, sociální fóbie, a protože se nepřetržitě snažila chodit do práce a řešení svého psychického zdraví oddalovala, aby se finančně zabezpečila, skončila nakonec na psychiatrii.

„Je nyní hospitalizována na psychiatrickém oddělení a nikdo neví, na jak dlouho. Z věčně usměvavé, komunikativní a společnost vyhledávající osůbky se najednou stal plachý človíček, pro kterého je velmi těžké vstát z postele a dál bojovat,“ vysvětluje Petra Bílková, která pro svou přítelkyni založila sbírku na dobročinné platformě Donio.

„Po dobu hospitalizace by vybrané peníze byly použity na uhrazení nájmů, aby se Melanie měla po propuštění vůbec kam vrátit. Poté samozřejmě na běžný chod domácnosti. Melanii čeká běh na dlouhou trať a finanční pomoc by ji pomohla se plně soustředit na zlepšení psychického stavu do doby, než se opět dokáže postavit na své vlastní nohy,“ upozorňuje Petra a dodává: „Moc bych si přála, abychom umožnili Melanii snadnější cestu životem a ukázali jí, že není na všechno sama.“

Pokud máte psychické potíže či jakékoliv trápení, obraťte se na odborníky například na Lince bezpečí 116 111 nebo v Centru krizové intervence 284 016 666. Služby jsou poskytovány nonstop.

Fotogalerie
5 fotografií

Video
Video se připravuje ...

 .