Chvíle po chlapečkově porodu provázel boj o život. Marpánek přišel na svět s novorozeneckou listeriovou infekcí, která se projevuje bakteriálním zánětem mozkových blan. Lékaři mamince řekli, že mohla být způsobena tím, že něco špatného snědla. „Maminka dále popsala, že jí tři týdny před porodem nebylo dobře, ale později potíže ustaly,“ vysvětluje Anna Strnadová z obecně prospěšné společnosti Život dětem.

Marpánkovi nakonec musel být ve třetím měsíci života zavedený vývod VP Shunt, který odvádí mozkomíšní mok do bříška. To chlapečkovi zachránilo život. Celý první rok pak vyrůstal v radostného a pohodového chlapečka, který se zajímal o dění kolem a hrál si se starší sestřičkou.

„Vše se však změnilo pár dní před loňskými Vánocemi. Marpánek začal být apatický. Jednoho rána bez zastavení zvracel, proto jsem ho okamžitě odvezla do nemocnice,“ popisuje maminka Lucie (45).

Zvracení, křeče, bolest...

Chlapeček dostával křeče do celého tělíčka, vykřikoval bolestí a upadl mamince v náručí do kómatu. Dítě začali resuscitovat a následně byl okamžitě převezen do Fakultní nemocnice v Brně. Zde byl po příjezdu na základě CT vyšetření ihned operován, protože se zjistilo, že se VP Shunt rozpojil. 

Marpánek se ale už do plného vědomí bohužel neprobral. Lékaři mamince sdělili zdrcující prognózu vigilního kómatu. V něm se člověk nachází v hlubokém bezvědomí, kdy tělo funguje, ale mozek ne. Bylo nutné zavedení tracheostomie a vyživovací sondy do žaludku. Dlouhé měsíce v nemocnici však zlepšení zdravotního stavu nepřinesly a chlapeček byl letos v dubnu předán do domácí péče.

Až do vážné zdravotní komplikace o loňských Vánocích byl Marpa zvídavé dítě.
Autor: Život dětem

Speciální léčba

Marpánkova maminka je samoživitelka, i tak chce ale chlapečkovi poskytnout tu nejlepší péči. Společně s terapeutkou s ním cvičí Vojtovu metodu, která mu velmi pomáhá. Největší nadějí je ale léčba v hyperbarické komoře, aplikace dárcovských kmenových buněk a následné, dlouhodobé intenzivní neurorehabilitace ve specializovaném centru.

Díky této léčbě má chlapeček daleko větší šanci dostat se z kómatu a následně i samostatně dýchat a jíst. „Léčba je však pro maminku naprosto finančně nedostupná. Stejně tak je finančně náročná i každodenní péče a důležité pomůcky,“ vysvětluje Anna Strnadová. Celková částka, kterou Marpánek potřebuje, činí astronomických 6 591 350 korun.  Proto pro chlapečka vznikla finanční sbírka.

Marpánek doma s milovanou kočičkou.
Autor: Život dětem

Aby mi řekl: Maminko!

„Marpánek si toho za svůj život už hodně vytrpěl. I když bude celá léčba velmi náročná, je velká naděje, že se můj milovaný chlapeček navrátí zpět do plného vědomí, uzdraví se a jednoho dne mi řekne to krásné slovíčko „maminko“. Pro každou mámu je tohle ten nejlepší okamžik v životě a já jsem přesvědčena o tom, že naděje existuje i v těch nejtěžších situacích. Proto bych vás chtěla co nejsrdečněji požádat o pomoc,“ vzkazuje maminka Lucie.

Jak k nákaze listerií dojde?

Těhotná žena se typicky nakazí pozřením kontaminované stravy. U žen v průběhu těhotenství proběhne listerióza jako chřipkové onemocnění, někdy spojené s průjmem. Přenos na dítě pak nastane prostřednictvím placenty nebo během porodu kontaminovanými porodními cestami. U novorozenců proběhne listeriová infekce jako zánět mozkomíšních blan (meningitida) a celotělová infekce (sepse). Pokud se infekce správně přeléčí antibiotiky, plod ohrožen není.

Těhotné ženy by se měly vyhýbat rizikovým potravinám, mezi které patří zejména nepasterizované mléčné výrobky, měkké sýry, masné výrobky, hotové saláty, chlazené pomazánky z masa či mořské plody.

Video
Video se připravuje ...

Porodník o novinkách pro těhotné: Jaká onemocnění a komplikace umíme odhalit a jaký věk je rizikový? Pavlína Horáková

 

Fotogalerie
10 fotografií