Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

S Lilinkou (5) matka hodila o zem, pak jí zlomila nohu. Postižená holčička potřebuje léčbu kmenovými buňkami!

Autor: pma, BLK - 
28. září 2023
05:00

Pro pětiletou Lili si život přichystal tvrdý start. Lásky vlastních rodičů se nikdy nedočkala. Ve dvou měsících s ní matka zcela nepochopitelně hodila o zem a způsobila dcerce krvácení do mozku. Ve dvou letech jí zlomila nožičku a po několika měsících rehabilitací dívenku umístila do kojeneckého ústavu. Lili trpí spastickou kvadruplegickou mozkovou obrnou a je závislá na pomoci své babičky. Ta ale nemá dostatek finančních prostředků, aby zvládla sama nákladnou léčbu uhradit. Ve veřejné sbírce tak poprosila o 450 tisíc korun, které by použila na léčbu kmenovými buňkami.

„Je krásné usměvavé dítě, má ráda květiny a stromy. Těší ji být mezi lidmi a miluje pohádky,“ popisuje svou pětiletou vnučku babička Eva (59). Malá bojovnice si prošla za svůj krátký život peklem. Když jí byly teprve dva měsíce, vlastní matka s dcerkou hodila o zem a způsobila jí těžké krvácení do mozku.

Lili musela prodělat několik operací. Když už to vypadalo, že je její zdravotní stav stabilizovaný a může žít jako ostatní děti, přišel další šok. Matka dceři znovu ublížila a Lilince zlomila nohu. Několik měsíců holčička strávila po nemocnicích, než byla umístěna do kojeneckého ústavu. „Ze stesku přestala jíst a lékaři ji museli krmit sondou,“ vypráví babička, které život její malé vnučky, na kterou se rodiče vykašlali, nebyl lhostejný a nakonec si dívenku vzala k sobě.

Epilepsie i mentální retardace 

Babička ukončila pracovní poměr a veškerý čas věnovala jen a jen Lili. „Po dvou měsících začala jíst, teď se i trochu usmívá,“ popisuje malé pokroky příbuzná. Holčička zároveň trpí spastickou kvadruplegickou mozkovou obrnou.

Jedná se o důsledek poškození obou mozkových hemisfér vlivem kontuze či krvácení. Lilinka má obrnou poškozeny všechny 4 končetiny. Mimo to má i epilepsii, mentální retardaci a další smyslové poruchy.

Obavy z budoucnosti 

„Když jdeme do parku a vidí, jak děti skáčou a hrají si, vjedou jí do očí slzy. Nebrečí, ale ten smutek a slzy jsou hrozné,“ přibližuje těžké chvíle babička. Pomoc by Lili mohla léčba kmenovými buňkami, která je ale velmi finančně nákladná. Na vyšetření v Brně a tři aplikace v Litvě by babička potřebovala pro vnučku 450 tisíc korun. Proto se rozhodla požádat o pomoc ve veřejné sbírce na crowdfundingové platformě Donio. 

 „Je mi 59 let. Nechci, aby Lily skončila někde v ústavu, nemůžu na to ani pomyslet. Matka ani otec o ni nemají zájem, ale když jí pomůžete, má šanci vrátit se do života a být v budoucnu, až tu já nebudu, u nové a milující rodiny,“ dodává babička. Přispívat můžete zde>>>

Banner odkazující na kalkulačku nejvýhodnějšího životního pojištění

Video  Mozková obrna u dětí nemusí být vždy překážka při vzdělávání.  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa
Články odjinud