Tereza pracovala jako prodavačka a s manželem Jirkou spokojeně vychovávala dva syny – Tadeáše (5) a Dominika (8). Ráno 12. ledna 2023 si ale bude pamatovat navždy, po probuzení se už totiž nepostavila na nohy….

„Osudného dne ji sanita odvezla do nemocnice a začal kolotoč vyšetření, lékařské péče, rehabilitací a pobyt v Kladrubech, které mají jen jeden závěr. Až dodnes se nezjistilo, co stojí za tím, že Terka nemůže chodit,“ vypráví její kamarádka Jana Svobodová.

Z vozíku jen na chodítko

Život otočený vzhůru nohama a krutá skutečnost, nad kterou i lékaři kroutí hlavou, to vše se na paní Tereze podepsalo také psychicky. Unést takovou ránu osudu není vůbec snadné…

Dříve naprosto zdravá žena má zasažené ruce i nohy, levá strana těla je na tom hůře. „Momentálně se dokáže z vozíku dostat na chodítko a s jeho pomocí popojít pár metrů a třeba sjet výtahem, ale to je vše. Postarat se o sebe nedokáže,“ popisuje kamarádka.

Paní Tereza má velké štěstí ve své milující rodině. Manžel, maminka i rodiče manžela a další lidé jí pomáhají s každodenním životem, potřebuje totiž 24hodinovou péči. „Manžel Jirka je ale sám po operaci plotýnek, není po ní zcela zdravý a má částečnou invaliditu. Pracuje jako ostraha a díky možnosti nočních směn může být přes den v Terčině přítomnosti. I tak ale pomáhají třeba sousedky,“ vypráví Jana Svobodová.

Bez pomoci ani do koupelny

A přidávají se i zcela praktické problémy. Rodina nemocné ženy potřebuje finanční pomoc s úpravou bydlení, protože žije v panelákovém bytě, kde jsou příliš úzké prostory pro vozík. Bez pomoci manžela se tak Tereza nedokáže dostat ani do koupelny.

Jana Svobodová proto neváhala a pro svou kamarádku založila sbírku na dobročinné platformě Donio. „Kromě přestavby na bezbariérový byt by se finance využily i na rehabilitace nehrazené ze zdravotního pojištění a další rehabilitační pomůcky. Zatím nejvíce jí pomohl pobyt v Kladrubech a v nemocnici v Českých Budějovicích,“ vypráví paní Jana a dodává:

„Terka bojuje za návrat do původního života a chce tu být zpět v plné síle pro své děti i manžela. Všichni věříme, že za několik měsíců už bude zdravá, ale bez této podpory se šance snižuje. Každý den rehabilitací a podpora alespoň částečné soběstačnost při pohybu v bytě je více než nutná.“

 

Video
Video se připravuje ...

Prymula o sílícím covidu: Nasadíme opět roušky? Pavlína Horáková, Lukáš Červeny

Fotogalerie
7 fotografií