Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Šéfka odborů o zoufalém nedostatku sester: Kam a proč z Česka mizí? 13 tisíc jich odejde do důchodu

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
14. září 2023
15:43
Autor: Barbora Holá - 
14. září 2023
14:25

 Personální krize ve zdravotnictví vrcholí. V nemocnicích chybí tisíce sester. Zavírají se oddělení, personál odchází a ti, co zůstávají, musí zvládat mnohem více práce.  Kam až to může zajít? Bude se o nás mít kdo starat v nemocnicích? Kdo tuto situaci vyřeší a kdo za ni vlastně může? Nejen o tom ve čtvrtečním Epicentru hovořila předsedkyně Odborového Svazu zdravotnictví a sociální péče, Dagmar Žitníková.

„Ta personální krize je ve zdravotnictví dlouhodobá,“ řekla v úvodu Epicentra Dagmar Žitníková. „Sester nebylo v českém zdravotnictví nikdy dostatek. V současné době chybí v českých nemocnicích, pokud bychom to vzali i s vykrytím přesčasové práce, skoro 5000 sester,“ vysvětlila. To má samozřejmě vliv na to, že v mnoha případech je nutné práci organizovat jinak, anebo uzavírat některá oddělení.

„Celkově je v českém zdravotnictví zhruba 84 000 sester, z toho jich nějakých 46 000 pracuje v akutní lůžkové péči a ten zbytek je v následné péči nebo například v ambulantní péči,“ popsala aktuální situaci.

Odchody do důchodu

Mnohem větším problémem je ale podle jejích slov demografický vývoj. „Ta data, která jsme dostali na posledním jednání na ministerstvu zdravotnictví od pana profesora Duška z Ústavu zdravotnických informací a statistiky, jsou naprosto alarmující. Nejenom, že nám chybí velký počet sester, ale v příštích pěti letech by mohlo do důchodu odejít až 13 000 sester. A to je situace, která je výhledově velmi špatná a kterou je nutné začít okamžitě řešit,“ varovala Žítníková.

Odchody za lepším do zahraničí

„Spousta nových sestřiček, které absolvují vysoké školy, zvažuje, jestli má vůbec do toho oboru nastoupit. Když se přijdou zeptat na práci do nemocnice vidí, kolik je tam nutné odpracovat přesčasových směn. Když vidí, že na těch odděleních jsou mnohdy po jedné a vlastně v podstatě musí kryt úplně všechno, tak hledají možnost jiného zaměstnání,“ popsala častou situaci mladých sestřiček, které velmi často pak lákají zahraniční nemocnice.

„Spousta zdravotních sester z důvodů vyšších příjmů pracuje v zahraničí, pracují v Rakousku, v Německu, ale také jsou tady velké náborové akce, třeba ze Spojených arabských emirátů, ze Saúdské Arábie, dokonce některé naše sestry pracují i ve Spojených státech amerických. Najdete je v Anglii, najdete je po celém světě, o české sestry je eminentní zájem,“ míní Žítníková.

Uživatel_5675482 ( 19. září 2023 10:44 )

Nás na zdrávce začínalo 30, k maturitě došlo 24, po maturitě pokračovalo na vysoké nebo vyšší škole na všeobecnou sestru 15 lidi, zbytek šel studovat jiné obory. Nyní po několika letech ve zdravotnictví zůstalo tak 8 osob a je otázkou zda se všechny vrátí po rodičovské zpátky do nemocnic, spíše to zase prořídne, do zahraničí nešel nikdo.

luxardo ( 14. září 2023 17:06 )

Sestry zastávají práci i za pomocný zdravotnickýá personál.

luxardo ( 14. září 2023 17:03 )

Nevím jak je to dnes. J8 jsem studovala SZŠ(tehdy diplomovaná sestra) ve velkém městě. Studium bylo náročné, maturovalo se se šesti předmětů, k tomu diplomová práce
a praktická zkouška u lůžka. Po nástupu na oddělení vás buzeroval každý, od uklízečky až po mediky. Nebyla uklízečka ? Nahradily ji sestřičky atd. Po třech letech jsem si absolvovala ještě jednu maturitu a ze zdravotnictví odešla.
Dnešní sestra musí být vysoce vzdělaná, ale jsou pracoviště kde to funguje jako
před padsesáti lety.Chyba je i ve špatné organizaci zdravotnictví.

doktormediciny ( 14. září 2023 15:34 )

Markiza, ono to nebude tak strasne.Ja jsem lezel 2 x v ustredni vojenske nemocnici.Jednou na mne setry zalovaly ze jsme sel mocit a vytahl si jehlu za zily./Pri infuzi/ Jinak sem lezel 2 x na neurologii UVN a ty sestry tam mely prikladne az vzorne chovani k pacientum, take se temer nas 100 procent strefovaly do zil/pri infuzich/.

Markiza ( 14. září 2023 15:17 )

Můžete za to všichni, kteří je k tomu vychováváte.Dneska každá je Bc, nechce nic dělat jen staniční sestru např. neumí se chovat k pacientům, protože na škole k tomu nejsou vedeny, já sama jsem nažila na Bulovce hotový koncentrák tak jak se tam chovaly a chovají sestry to ani nelze popsat zvláště ke starým lidem, než jít na Bulovku umřu kvůli těm sestrám hnusným raději doma a když jsem se ptala zdr.bratra proč jich je tolik svobodných tak mě řekl"Kdo by je chtěl? Umí jen poroučet a držkovat i doma!Je to hrozné a nikdo to nevidí a opájí se pár sestrami, které ještě za něco stojí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa