Co je to za onemocnění

Atopický ekzém je zánětlivé onemocnění kůže, které si laici spojují s lehkou vyrážkou v dětském věku. Omyl! „Jen v České republice ale žije přibližně 21 700 osob se závažnými formami onemocnění, kterým svědění, bolest a nutnost složitě pečovat o pokožku výrazně narušuje osobní i pracovní život. Nemoc vede k poruchám spánku, kožním infekcím i únavě a depresím, 79 % pacientů navíc trpí alergiemi na pyl, roztoče, zvířecí srst nebo potraviny,“ uvádí na pravou míru zažitou představu o atopické dermatitidě prof. MUDr. Monika Arenbergerová, Ph.D. z Fakultní nemocnice Královské vinohrady v Praze. 

Konečně inovace v léčbě

S příchodem biologické léčby, kterou provázel rozvoj specializovaných center, se pacientům naskytla možnost šetrnější a účinnější terapie. Nevýhodou však může být aplikace ve formě injekcí, na které pacienti pravidelně dojíždí, nebo si léčbu podávají sami. Injekční užití je ale pro řadu pacientů nepříjemné, ovšem pacienti už mají i jinou nejmodernější léčbu. „Nejnovější typ léků, takzvaná cílená léčba pomocí malých molekul, je dostupná ve formě tobolek. Odpadá tak nutnost častých návštěv centra nebo psychická bariéra spojená s nutností aplikovat si injekci sám,“ říká MUDr. Arenbergerová.

Léčí se jen každý pětadvacátý

Moderní léčbu mohou pacientům se závažnou atopickou dermatitidou předepisovat pouze specialisté z Center biologické a cílené léčby. U nás jich funguje přes 40 a nacházejí se v každém kraji. Léčba je tak dobře dostupná, přesto ji využívá jen nepatrný zlomek z těch, kdo na ni mají nárok. „V roce 2022 se nejmodernějšími typy léků léčilo jen 808 pacientů, z toho 432 mužů a 376 žen. To jsou zhruba 4 % z těch, kdo by z léčby mohli profitovat – tedy osob s těžkým, ale i středně těžkým stupněm atopickým ekzémem s nedostatečnou odezvou na terapii mastmi nebo imunosupresivy,“ přibližuje Ing. Josef Pohůnek prezident pacientské organizace SPAE, která sdružuje pacienty s atopickou dermatitidou a psoriázou.

Příběh Amálie: Trápení a odříkání od dětství

Mladá sportovkyně Amálie (22) trpí od dětství těžkou formou atopického ekzému. Absolvovala řadu terapií, lokální kortikoidy, celkovou konvenční léčbu bez většího úspěchu. Nejvíce ji trápilo, že se kvůli neustálému svědění pořádně nevyspala, nemohla sportovat, chodit do bazénu, protože jí pot i chlorovaná voda dráždila. Také na některá jídla nemohla ani pomyslet. Teď se její život obrátil k lepšímu díky moderní cílené léčbě. Věnuje se sportu, studuje na vysoké sportovní škole a konečně si může dát např. pohár s jahodami, kterému se kvůli alergii vyhýbala více než 10 let.

Podívejte se na fotografie těla Amálie před a po nasazení cílené moderní terapie na atopický ekzém.

Foto archiv Amálie a blesk.cz