Temperamentní Petra trpí syndromem kaudální regrese, která postihuje dolní konec páteře, pánev a dolní končetiny. „Nohy jsem od narození měla srostlé do tureckého sedu, nemohla jsem na nich chodit ani s nimi hýbat. Po dohodě s lékaři jsem později podstoupila amputaci obou dolních končetin, protože se začaly objevovat problémy a tvořit se proleženiny. Nebylo to jednoduché rozhodnutí, ale jediné, jak přežít. A touha po životě, byť s handicapem, byla u mě velmi silná,“ vypráví Petra.

Mladá žena je kvůli svému postižení v plném invalidním důchodu a žije v Ostravě ve sdíleném bydlení s dlouholetou kamarádkou. I přes své postižení se snaží být v kontaktu s okolním světem, což se jí skvěle daří. Natáčí krátká videa na TikTok, kde má tisíce sledujících.

Na svých záběrech zpívá, cvičí na vozíčku, chystá parodické výstupy. Ukazuje, že i s postižením se dá žít zábavný život. „Baví mě bavit lidi a snažím se jím ukázat, že i v takové situaci jakou mám já, je možné normálně žít, dokážu se smát a blbnout,“ vysvětluje Petra.

Pomohla by úprava vozíku

Přesto je ale její každodenní život naplněn i mnoha bolestnými okamžiky. Jedním z nich je i nemožnost se volněji pohybovat.  „Vzhledem k tomu, že pohyb na invalidním vozíku není vždy jednoduchý, chtěla bych si pořídit elektrický pohon k invalidnímu vozíku. Někdo může namítnout, proč si nepořídím elektrický vozík, na který bych dostala příspěvek od státu. Pro mne je tento vozík ale těžký a je s ním komplikovanější manipulace. Elektrické ovládání invalidního vozíku mi naopak usnadní pohyb a pomůže mi cestovat bez pomocí druhých i do vzdálenějších míst,“ vysvětluje Petra. Bohužel na tuto pomůcku podle ní pojišťovny nepřispívají.

Na své vysněné vozítko proto založila sbírku na dobročinné platformě Donio. „Věřím, že ještě existují lidé, kterým osudy druhých není lhostejný a že je finanční pomoc na dobrou věc nějak nezatíží,“ uzavírá s poděkováním Petra.

 

Video
Video se připravuje ...

Tramvaj v Praze srazila dvě dívky. Jedné z nich amputovala nohu. (3.3.2023) David Malík

Fotogalerie
7 fotografií