„Nemám už nic jiného, než jednu nohu bez prstů, a z druhé jen pahýl. O končetiny přicházím kvůli cukrovce. To je taková zákeřná s*ině, která nebolí,“ říká Vladimír Dubový. Do té doby byl aktivní sportovec, který rád lyžoval. Diabetes si jeho tělo »ukrajuje« postupně.

„Šlápnul jsem někde venku na pěticentimetrový vrut a kvůli neuropatii, poruše nervů, jsem nic necítil, až jsem za sebou viděl na zemi krvavou stopu. Nejprve přišel o prsty i kosti pravé nohy. Z rány se valil hnis a nešel zastavit,“ nerad vzpomíná.

Měsíce v nemocnici

V nemocnicích strávil rovných sto dnů. „Přidaly se horečky, bylo mi špatně. Letos v únoru mi nohu amputovali. S její ztrátou jsem přicházel i o chuť žít. Zvlášť, když mi postupně odřezali též všechny prsty na zbylé noze,“ popisuje svůj aktuální stav Vladimír.

Pohybovat se po bytě a na pár metrů může výhradně s berlemi, bez vozíku a auta nedostane nikam. „Tím vším, co jsem prožil, jsem přišel o práci. Úřad práce mi pomohl 200 tisíci. Ještě potřebuji 400 tisíc, tolik zhruba stojí ojeté auto s řízením na ruční pohon,“ vysvětluje, jak by se mu v jeho těžkém životním osudu dalo pomoct.

Z invalidního důchodu na nový automobil neušetří, kamarád proto pro něj vyhlásil veřejnou sbírku na platformě Donio.

Nepodceňujte léčbu!

Vladimír Dubový je přesvědčen, že se mohl začít léčit dříve a intenzivněji, a mohl třeba dál chodit. „Opravdu radím, aby lidé s potížemi poslouchali lékaře, aby nepodceňovali léčbu, pokud chtějí žít, zůstat zdraví a celí,“ zdvihá varovný prst.

„Přes to všechno, co mě potkalo, optimistou dále zůstávám. Především mě nabíjí moji bližní, ale i docela cizí lidé, kteří mi vyjadřují svou podporu, stojí při mně, nenechají mě utopit v negativních myšlenkách. Všem moc děkuji,“ vzkazuje.

Cukrovky přibývá

Diabetes mellitus (neboli cukrovka) je chronickým onemocněním, které není doposud vyléčitelné. Jeho důsledkem jsou akutní a dále chronické komplikace, významně zhoršující kvalitu.

Mezi nejzávažnější komplikace diabetu patří postižení očí, ledvin, nervů a cév. Počet nemocných s diabetem roste nejen v Česku, ale i na celém světě. V Evropě žije s diabetem přibližně 35 milionů lidí.

Rizikový vysoký tlak

Typickými příznaky diabetu jsou žízeň, časté a vydatné močení ve dne i v noci, také hubnutí při normální chuti k jídlu, únava, malátnost i poruchy vidění. Při jakémkoliv podezření, že něco není v pořádku, je vhodné vyhledat lékaře a nechat si změřit hladinu cukru v krvi.

Pozornější by měli být také lidé, kteří mají vysoký krevní tlak, jsou obézní a v jejich rodině se diabetes u někoho vyskytl. Čím dříve je toto onemocnění zjištěno, tím dříve může být zahájena léčba a snižuje se riziko rozvoje pozdních komplikací.

VIDEO: Cukrovka zkrátí život o deset let: Nadějí pro pacienty jsou revoluční senzory.

Video
Video se připravuje ...

Cukrovka zkrátí život o deset let: Nadějí pro pacienty jsou revoluční senzory Andrea Ulagová, Lukáš Červený

Fotogalerie
16 fotografií