Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Filip (43) trpí nevyléčitelnou plicní nemocí: Každý den bere 19 druhů léků a ujde sotva 50 metrů

Autor: rc - 
8. února 2023
06:50

Snažil se žít svůj život naplno. Miloval vodáctví, cestování a volné chvíle trávil v přírodě se svým pejskem. Ovšem minulý rok se jeho život nenávratně změnil. Lékaři Filipovi Havlínovi (43) diagnostikovali chronickou obstrukční plicní nemoc (CHOPN). Filip, který do té chvíli sršil energii a byl zvyklý starat se sám o sebe, nastoupil do invalidního důchodu. Velkou oporou mu je jeho partner. Život by mu ale usnadnil automobil, na nějž nemá dostatek peněz. Rozhodl se proto obrátit na širokou veřejnost o pomoc.

Filip své dětství prožil v dětském domově, kde byl do svých šesti let. Následně se dostal do rodiny, která ho adoptovala. „Ta se stala mou vlastní, ale bohužel, jak to bývá, se rozpadla,“ uvedl Filip pro web hatefree.cz. Filip byl od mládí velký bojovník. První stupeň základní školy absolvoval na zvláštní škole. Druhý stupeň už odchodil na klasické základce a následně se vydal na střední školu a úspěšně dokončil i vysokoškolské vzdělání. Pracoval jako vývojář a v práci se mu vedlo dobře.

Nevyléčitelná nemoc

Všechno se ale změnilo v minulém roce. „Byl jsem devět měsíců nemocný, objevila se u mne agresivní nevyléčitelná nemoc,“ uvádí Filip v úvodu sbírku na donio.cz. Filip trpí chronickou obstrukční plicní nemocí (CHOPN). „Je to onemocnění, které se nedá vyléčit, pouze brzdit. Já jsem ve třetím stupni, čtvrtý už znamená hospitalizaci, kyslík a smrt,“ uvedl Filip a dodal, že v současnosti podstupuje biologickou léčbu mozku. Každý den bere devatenáct druhů léků. Jeho plíce fungují pouze na půl a ujít padesát metrů je pro něj náročné. Trpí migrénami, trápí ho křeče, záchvaty a má i psychické problémy.

Invalidní důchod

Filip, který byl do té chvíle aktivní, nastoupil na invalidní důchod a má zažádáno o příspěvek na péči a průkaz ZTP. Dřív s kamarády vyrážel na vodu a cestoval po Evropě, USA, Africe i Asii. Nyní je odkázán na pomoc druhých. Velkou oporou mu je jeho partner,  který má dvě práce, aby vyžili. Přítel Filipa má problémy se srdcem. Navíc má Filip devítiletou fenku belgického ovčáka, která je nemocná a potřebuje speciální krmení a veterinární léčbu.

Prosba o pomoc

Filipovi by život usnadnil automobil, který si ale nemohou dovolit. „Automobil by mi pomohl při nákupech, při dojíždění k lékařům, na infuze, na rehabilitace, pro léky, na terapie, na veterinu, do přírody a dostat se na místa, na která se jen těžko dostanu a nemusel bych být vázán na čtyři stěny bytu,“  uvádí s tím, že by rád vyrazil do přírody.

Video  Nemocnice Kyjov představila unikátní operaci oka pomocí 3D technologie.  - Hynek Zdeněk
Video se připravuje ...