Ani jedno z dětí přitom neprožilo příliš harmonické dětství. Sourozenci po smrti otce vystřídali několik adoptivních rodin, poté vyrůstali v dětském domově, s matkou žili pohromadě až posledních pět let. Když vše začalo vypadat nadějně, maminka Margita odešla ve velmi mladém věku.

Z nemocnice se nevrátila...

„Máma měla zástavu srdce a už nějakou dobu se necítila dobře. V prosinci šla do nemocnice a už se nevrátila,“ popsala pro Blesk.cz nejstarší dcera Aneta. Právě ona se teď stará o tři nezletilé děti, které musí s předstihem dospět. Finanční situace sourozenců momentálně není příznivá, žijí z peněz, které si vydělají na brigádách, přičemž všichni navštěvují střední nebo základní školu.

Nemají, kde bydlet

To, co je pro mnohé samozřejmostí, je pro ně proto momentálně bez cizí pomoci nedostižným cílem. Rodině by pomohlo, kdyby se mohla přestěhovat do energeticky méně náročného bytu, na což v tuto chvíli nemají prostředky.  V současné době tak žijí v pronajatém bytě, v němž je zima a teče jen studená voda. „Poplatky jsou příliš vysoké a stav bytu neodpovídá potřebám dětí. Necítí se v něm bezpečně a je finančně velmi nákladný,“ uvádí se na dobročinné platformě Donio, kde pro čtveřici vznikla finanční sbírka. Pomoc od státu totiž zatím nutné výdaje nepokryje.

Pro Anetu je navíc nesmírně náročné skloubit studium, práci a péči o domácnost, která jí přidělává starosti. Ušetřit peníze na kauci na nový byt, je pro ni nepředstavitelně složitý krok. „Protože je stěhování náročné primárně po finanční stránce, peníze ze sbírky poputují (kromě samotných výdajů přímo spojených se stěhováním) na nejvíce nákladné položky – kauci a nákup nejnutnějšího vybavení, především postelí a skříní, které již v původním bytě dosluhují,“ uvádějí zakladatelé sbírky a věří v novou šanci. „Ztráta rodičů se sice nedá nahradit, ale naděje na lepší život ztracená není."

 

Video
Video se připravuje ...

Bytová krize. Proč jsou v Česku tak drahé byty a nájmy? Videohub

Fotogalerie
6 fotografií