Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Emily (5) ze Sulic má dvě vzácné nevyléčitelné nemoci: Stále se směje, ale ač vypadá šťastně, trpí!

Autor: bar - 
19. ledna 2023
17:40

Nechodí, nemluví, je odkázána na pomoc druhých. Emily Feřtrová (5) ze Sulic u Prahy trpí dvěma vzácnými nevyléčitelnými nemocemi. S touto kombinací je zřejmě jediná ve střední Evropě!

Jen co se Emily narodila, mamince začala dělat velké starosti. „Ať jsem se snažila sebevíc, nechtěla se přisát k prsu. Musela jsem proto mateřské mléko nahradit umělou stravou,“ popsala Aha! Hana (38). Tím však problémy neustaly, naopak.

Další rána

Ve třech měsících nezvedala hlavičku. „Pediatrička to přikláněla tomu, že není řádně rozkrmená. Mně se to ale nezdálo a absolvovali jsme vyšetření u neurologa, kde se po genetických testech potvrdila spinální svalová atrofie,“ řekla maminka s tím, že měli štěstí v neštěstí. V roce 2017 byl v Česku schválený velmi drahý lék Spinraza. Sice neumí nemoc vyléčit, ale alespoň ji pozastavit. „Lék Emily aplikovali několikrát do míchy a skutečně začala dělat ohromné pokroky,“ svěřila paní Hana.

Ošklivé záchvaty

V průběhu podávání léků měla Emily několikrát ošklivé epileptické záchvaty, s nimiž skončila v nemocnici. „Lékaři si mysleli, že jsou to vedlejší účinky, o půl roku později ale přišla další rána. Dozvěděli jsme se, že má další vzácné onemocnění Angelmanův syndrom. S kombinací těchto dvou nemocí je Emily nejspíš jediná ve střední Evropě,“ prozradila maminka.

Čím trpí?

Spinální svalová atrofie je genetické, progresivní a často terminální vzácné onemocnění, které postihuje schopnost člověka chodit, jíst a nakonec i dýchat.

Angelmanův syndrom je vzácná genetická porucha způsobená poškozením chromozomu číslo 15. Mezi hlavní projevy patří opožděný psychomotorický vývoj, mentální retardace, záchvaty či strnulá chůze. Typický je také častý smích, proto se nemoc označuje jako syndrom šťastného dítěte.

Sbírka na auto

Emily bere mnoho léků a musí často dojíždět k doktorům a na rehabilitace. K tomu však rodina potřebuje nové větší auto, které si však nemůže dovolit. „Nyní se do něj sotva vejdeme. Vedle sebe mám jako spolujezdce připoutaný vozíček,“ zoufá si maminka.

Emily a její rodině můžete pomoci prostřednictvím sbírky na: www.donio.cz/proemily

Video  Blesk Podcast: Kadlecovi si adoptovali syna s ichtyózou. Martínka musí několikrát denně mazat, aby nebyl »sušenka«  - Jiří Marek
Video se připravuje ...

 

 

Zobrazit celou diskusi