Miminka do dlaně

Narození holčiček bylo velmi rychlé, obě přišly na svět předčasně ve 29. týdnu těhotenství císařským řezem. Sestřičky vážily pouhých 1000 a 1100 gramů! Maminka Martina své dcerky viděla až za několik dní, miminka musela být umístěna na specializované pracoviště.  V nemocnici obě holčičky nakonec strávily dlouhé dva měsíce. V deseti měsících jim pak lékaři diagnostikovali dětskou mozkovou obrnu s postižením dolních i horních končetin.

Usměvavé sestřičky

Obě holčičky mají ještě starší sestru Adélku (15) a mladšího brášku Davídka (3). Péče o dvojčátka je náročná, součástí života rodiny jsou pravidelné rehabilitace, návštěvy lékařů a cesty do lázní. Obě holčičky jsou moc šikovné, stále ale nechodí. „Amálka zvládá lezení po čtyřech a s pomocí zvládne i sedět, sestřička Natálka se jen plazí, ale za poslední rok se naučila mluvit, tak si konečně popovídáme. Natálka zvládne sedět jen ve speciální židličce, která ji podpírá,“ popisuje maminka Martina.

Rodině chybí velké auto

Rodině velmi chybí opravdu velké auto, do kterého by se vešly kočárky pro sestřičky, případně speciální židličky.  Maminka Martina proto založila sbírku na dobročinné platformě Donio. „Jezdíme opravdu hodně. Školku máme 20 km daleko, protože jen tam jsou asistentky, které holčičkám se vším pomáhají. Rehabilitaci máme 35 km daleko,“ popisuje Martina Provazníková a dodává:

 „Peníze budou použity na nákup zánovního či ojetého sedmimístného auta – SUV 4×4, neboť bydlíme v oblasti, kde v zimě zůstává sníh na silnici a my se potřebujeme vždy dostat spolehlivě až k domu. Jsme rádi za jakoukoliv pomoc.“

Během léta rodina plánuje další intenzivní rehabilitace a rodiče věří, že se jejich dcerky ve svých pohybových schopnostech zase posunou. „Bude to náročné, neboť se vždy musíme odstěhovat poblíž rehabilitačního střediska, a i na to je potřeba velké auto,“ uzavírá maminka holčiček a doufá, že se potřebné finance podaří vybrat. Pro své malé slečny dokonce na sociální síti vytvořila speciální stránky Pomoc pro Naty a Ami.

 

Video
Video se připravuje ...

Mozková obrna u dětí nemusí být vždy překážka při vzdělávání. Videohub

Fotogalerie
16 fotografií