„Nikdo přesně neví, co se stalo. Zapípal mi monitor dechu, běžela jsem za synem. Byl celý bílý, nedýchal. Nejevil žádné známky života,“ nerada už dnes vzpomíná maminka Olivia (43).

Záchranka odvezla malého pacienta do nemocnice, kde ho vrátili do života s tím, že prodělal syndrom náhlého úmrtí kojence. Přesto že následná odborná vyšetření nic negativního neprokázala, přišly další zlé zprávy: epilepsie a ochrnutí.

Davídek ochrnul

„Nastaly problémy s pohybovým aparátem. Davídek má stažené končetiny, má povolený trup. Zdravou mysl si zachoval, limituje ho však dětská mozková obrna. Bez pravidelné a i poctivé neurorehabilitace by zůstal ležákem. Pořád doufám, že se na ty svoje nohy jednou postaví, a že bude jednou soběstačný,“ vyslovila největší svou touhu maminka Olivia. Oporou mu jsou i čtyři jeho starší sourozenci.

David právě nyní prodělává speciální program Klim Therapy  v Sanatoriích Klimkovice. „Já toužím chodit! Mám tu už taky canisterapeutického psího kamaráda Frama,“ raduje se smíšek David. Od května má po operaci čéšek, které mu stáhli lékaři níž, aby mohl chodit. V bolesti a potu míří za svým snem dál.

Nejdříve platili, teď pomáhá stát

Rodina si neurorehabiltiční programy nejprve hradila sama, případně s pomocí nadací, později využila možnosti úhrady z veřejného zdravotního pojištění. Od roku 2020 ale zařadilo Ministerstvo zdravotnictví intenzivní neurorehabilitaci pro děti s DMO mezi plně hrazené. Rodiče těchto dětí tak už nemusí sbírat plastová víčka, ani žebrat u sponzorů, aby neurorehabilitaci pro své děti zajistili.

Co je DMO?

Dětská mozková obrna (DMO) je poruchou pohybového aparátu, jejíž hlavní příčinou je nedostatečné nebo žádné okysličení mozkových buněk, ke kterému dojde v průběhu vývoje hybnosti. Mozkové buňky jsou totiž na nedostatek kyslíku nejcitlivější v celém těle.

Co je syndrom náhlého úmrtí?

Syndrom náhlého úmrtí kojence je náhlá smrt kojence staršího. Vyskytuje se ve věku od jednoho do 12 měsíců věku dítěte, syndrom útočí ve spánku, dodnes pro něj lékaři nemají odpovídající vysvětlení. Nedá se předem odhalit.