Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Filípek (3) trpí autismem a dětskou mozkovou obrnou: Nadějí je léčba kmenovými buňkami!

Autor: rc - 
31. července 2022
15:58

Usměvavý Filípek to od narození neměl jednoduché. Trpí dětským autismem a ranou dětskou mozkovou obrnou. Nedokáže říct, že ho něco bolí či že je mu zima. Tříletý chlapec potřebuje neustálou péči. Nadějí je léčba kmenovými buňkami, která by statečnému chlapci pomohla s porozuměním a řečí. Ovšem léčba je finančně nákladná.

Filípek je od narození velký smíšek. Chlapec s blonďatými vlásky má neustále úsměv na rtech. Ovšem od chvíle, kdy spatřil tento svět, to neměl vůbec jednoduché. Při porodu nastaly komplikace a chlapec byl hospitalizován na jednotce intenzivní péče s infekcí. V pěti měsících navíc musel podstoupit operaci s hydrokélou, nemocí, při které dochází k hromadění tekutiny ve varleti.

„Když jsme mysleli, že máme to nejhorší za sebou, čekalo nás v jeho jeden a půl roce vyřčení podezření na autismus a následné vyšetření psychologem,“ uvedli rodiče na crowdfundingové platformě Donio.cz s tím, že trvalo jen pár měsíců, než přišlo potvrzení. „Ve dvou letech mu byl diagnostikován dětský autismus,“ dodali. Ovšem tím to neskončilo. „Následně při magnetické rezonanci objevili cystu na mozku a k dětskému autismu nám přibyla diagnóza perinatální encefalopatie – raná dětská mozková obrna,“ napsali rodiče.

Chlapec má potíže s porozuměním a s řečí. Nedokáže říct, že ho něco bolí, že je mu zima a nedokáže vyhodnotit nebezpečí. Má slabý oční kontakt. Potřebuje tak neustálou péči. Rodiče se proto rozhodli založit veřejnou sbírku a požádat o finanční pomoc. „Peníze ze sbírky by byly použity na léčbu kmenovými buňkami, které by mohly Fífovi zlepšit porozumění a řeč. Léčbu bychom chtěli podstoupit na slovenské klinice v Malackách, kde se tomu věnují. Cena je 12 500 eur (v přepočtu 307 108 Kč),“ uzavřeli rodiče.

VIDEO: Příběh Adámka Chramosty a vzácné onemocnění – spinální muskulární atrofie   

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi