Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Ničivý požár v kočičím útulku ve Zlíně: Škoda přesáhla milion! Majitelka prosí o pomoc

Autor: rc - 
6. května 2022
19:11

Kočičí útulek Dobré ruce ve Zlíně funguje už dlouhá léta. Nyní se potýká s obrovskými problémy. Zachvátil ho požár. Škody jsou obrovské a dosahují 1,2 milionu. Útulek se proto rozhodl obrátit s prosbou o pomoc na širokou veřejnost a vyhlásil veřejnou sbírku. 

V říjnu roku 2006 se na prahu domu Evy Janiškové objevilo dvouměsíční koťátko. Bylo hladové, zablešené a třáslo se zimou. Rozhodla se ho ujmout a dát mu domov. „Za ta léta jsem se starala o kočky sama s velkým přispěním svých kočkomilných přátel,“ uvádí majitelka útulku Dobré ruce na oficiálním webu. Nakonec se rozhodla založit občanské sdružení. „V současné době máme k dispozici hlavní útulek ve Zlíně a menší depozita v Uhřicích u Morkovic, v Kroměříži, Březolupech a Osíčku,“ píše dále na stránkách.

Ovšem hlavní útulek na zlínském sídlišti Jižní Svahy začátkem dubna postihla tragédie. Jak již Blesk informoval, přístřešek nacházející se nedaleko rodinného domu zachvátily plameny. Při požáru byli zraněni dva lidé. Jedním z nich byl manžel majitelky. Škoda byla předběžně vyčíslena na 1,2 milionu korun.  

„Shořel přístavek u domu, kde bylo uskladněno veškeré krmivo i kapsičky, které jsme nově v minulém týdnu dovezli, granule, stelivo, karanténní klece a boxy, nová škrabadla a vybavení pro dočasky, materiál na stavbu výběhu a všechno vybavení pro kočky. Shořel balkon domu a i venkovní voliéra, naštěstí prázdná, určená pro kočky s koťaty,“ vypsal útulek ztráty. „Částka je předběžná, naše ztráty vybavení a krmení pro kočky, ji velmi přerostou. Velký problém s dluhy na veterině přerostl v ten největší,“ dodává útulek s tím, že příčina požáru je stále nejasná a vyšetřuje se.

Útulek se prý stará o téměř dvě stě koček. „V loňském roce byl enormní příjem a záchrana březích koček a nalezených koťátek a ne všem se podařilo nalézt domov. Z velké části zmíněného počtu jsou kočičky staré, nevhodné k adopci, hendikepované a těžce nemocné, které léčíme a snažíme se jim usnadnit život a alespoň trošku ho prodloužit,“ vysvětluje útulek. Na Donio.cz založil veřejnou sbírku. Z výtěžku útulek nakoupí krmivo a veškeré vybavení pro kočičky a zároveň půjde na likvidaci škod po požáru. „V případě, že bude cílová částka překročena, použijeme finance na zaplacení dlužných částek za veterinární ošetření našich kočičích pacientů," uzavírá útulek.

VIDEO: Víte, jak se zachovat při požáru ve vašem bytě či domě

Zobrazit celou diskusi