Likvidace populární stavby zachytili filmaři pro road movie režiséra Tomáše Kleina Citlivý člověk. Film podle románu Jáchyma Topola vykreslí komplikovaný vztah otce a syna. Chaloupka, opěvovaná i hanobená na sociálních sítích, tak měla stylový konec. Nešlo ale o nešťastnou událost, její likvidace byla plánovaná. V místě totiž bude vystavěna lávka.

Video
Video se připravuje ...

Ikonická chaloupka na pilíři u Chotěšova na Plzeňsku plánovaně lehla popelem, nahradí ji lávka. Zden Dee

Na pilíři ji postavili v 90. letech minulého století táborníci a místní nadšenci. Chaloupka ale léty chátrala, nový rozměr její existenci dala „covidová“ turistika. Lidé začali znovuobjevovat krásy Česka a z chatičky, která vypadala jako sídlo ježibaby, se stala ikona turistů.

Legendu nahradí lávka

Výletníci začali zaplavovat sociální sítě jejími fotkami. Někteří ji milovali, jiní ji začali nenávidět, když v diskusních skupinách bylo „přechaloupkováno“. Její likvidace ale nenechala prakticky nikoho chladným. „Ještě jsme ji, naštěstí, stihli, měla to pěkné, bude chybět, stala se legendou,“ množily se komentáře. Teď má stavbu nahradit lávka.

„Doufáme, že se nám co nejdříve podaří vybudovat novou lávku přes řeku Radbuzu a navrátit tak mostním pilířům jejich původní smysl. Založit mostní pilíř uprostřed vodního toku není snadný úkol a bude úžasné takto navázat na dílo původních stavitelů,“ popsal místostarosta Chotěšova Pavel Malina.

Bývalá vlečka

Chaloupka totiž stála na pilíři mostu bývalé železniční vlečky. Ta vedla od strážního domku mezi Stodem a Chotěšovem, přes řeku Radbuzu, pokračovala do Mantova k dolu Austria a poté do Vstiše k dolu Bayer. Uhlí, které se tam v minulosti těžilo, bylo považováno za velmi kvalitní.

Strážní věž

Místní popsali v minulosti i to, jak složité bylo chatičku vybudovat. Klády na stěny dopravovali stavitelé k pilíři po vodě. Pomáhala jim také improvizovaná lanovka, kterou si kvůli stavbě postavili. Táborníkům pak sloužila jako strážní věž.

Visel z ní k hladině řeky provazový žebřík. K němu vždy na voru nebo v loďce přivezli děti, které po něm vyšplhaly nahoru. Měly tam hlídku a z terasy kluci a holky sledovali okolí a strážili tak z výšky celý tábor. A výhled je odtamtud hezký,“ popsala před časem Blesk.cz Jindřiška Bartošová. 

Fotogalerie
10 fotografií