Přípravy na spuštění fontán, kašen a pítek trvaly celý duben. „Postupně došlo k demontáži a odvozu ochranných krytů a bandáží, k vyčištění nádob, kontrole technologií a jejich opětovnému napuštění,“ popsal náměstek primátora Michal Vozobule.

Poslední dubnový týden se za zkušebního provozu vychytávaly poslední mouchy. „Celkem bylo v širším centru města zprovozněno 32 vodních prvků, které budou Plzeňanům a návštěvníkům města zpříjemňovat veřejný prostor nejen v horkých letních dnech,“ vypočetl Vozobule.

Anděl, Velbloud, Chrtice

Nejvíce práce při opětovném spuštění dá trojice pozlacených kašen v historickém centru – Anděl, Velbloud a Chrtice. Technologické zázemí mají ukryté v prostorách plzeňského podzemí. Tam je i téměř dvacetikubíková rekuperační nádrž Velblouda.

Právě Velbloudmá za sebou zatím největší opravu. „Tou byla loňská instalace olověné vany této kašny kvůli objevené trhlině,“ doplnila Ilona Pelíšková z odboru životního prostředí.

Nepijte vodu z kašen!

Voda v kašnách většinou cirkuluje v uzavřeném okruhu. „Je to nejen hospodárné, ale i ekologické. Výměna se provádí jednou měsíčně, nebo častěji podle případného vandalismu, ve fontánách totiž často končí květiny, mobiliář, odpadky nebo mycí prostředky,“ vysvětlila Lucie Davídková, vedoucí oddělení městské zeleně odboru životního prostředí.

Kvůli ochraně složitých technologií se voda chemicky upravuje, aby se v ní netvořily řasy. „V žádném případě se ale nejedná o vodu určenou k pití. Jedinou pitnou vodu najdou lidé v takzvaných pítkách – pumpičkách. Tam voda neprotéká kontinuálně, ale každý si ji spouští individuálně,“ doplnila Davídková.

VIDEO: Na skok do zahraničí - římská fontána di Trevi.

Fotogalerie
17 fotografií