Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Okupanti donutili Ukrajince v Mariupolu kopat masové hroby výměnou za jídlo a pití, říká starosta

Autor: rix, ČTK - 
28. dubna 2022
17:04

Zkáza v Mariupolu je strašlivá. Tamní Ukrajinci byli okupanty nuceni kopat masové hroby výměnou za jídlo a vodu. Kopali tak jámy i pro své nejbližší zemřelé, jen aby neumřeli hlady. Obětí ruského řádění v přístavním městě budou desítky tisíc. O šílených zvěrstvech ve městě promluvil jeho starosta Vadym Bojčenko.

Nálezy masových hrobů poblíž Mariupolu neustávají. Tentokrát se i díky satelitním snímkům podařilo najít další z těchto hrůzných mement ruské invaze na Ukrajinu. Hrob měří na délku 182 metrů a mají v něm být pohřbeny tisíce lidí. Starosta zbídačeného města promluvil o šílených praktikách ruských vojáků.

„My o těch hrobech víme, protože tito fašisté, a já pro ně nemám jiné označení, zapojují do kopání hrobů i místní obyvatele,“ uvedl Vadym Bojčenko. „Ti lidé nám řekli, že musí kopat hroby, aby dostali jídlo a vodu, jsou do toho nuceni,“ popsal starosta dle webu The New York Post, co se stalo.

Mrtvých civilistů jen v Mariupolu bohužel budou desetitisíce. Masové hroby jsou takřka všude. Zjevný hromadný hrob se nachází i na Starém krymském hřbitově, jižně od města Staryi Krym na okraji Mariupolu. Další možné masové hroby byly také spatřeny na satelitních snímcích mariupolských předměstí Manhuš a Vynohradne.

Ofenziva na východě

Situace na Ukrajině je stále kritická, ruská vojska se soustředí primárně na ovládnutí Donbasu. Okupanti dál útočí na východě Ukrajiny s cílem ovládnout celý východ a udržet pozemní přístup na Krym, uvedl ukrajinský generální štáb v ranním hlášení, ve kterém připustil dobytí několika obcí ruskými silami.

Ukrajina si udržuje kontrolu nad většinou svého vzdušného prostoru, ruské síly neuspěly ve snaze zničit ukrajinské letectvo či potlačit protivzdušnou obranu země, upozornila britská vojenská rozvědka. Ukrajinské síly ostřelovaly ruské pozice na Hadím ostrově v Černém moři, který Rusové zabrali na počátku války.

15:27
Dnes

Je naivní se domnívat, že pokud by Rusko zvítězilo na Ukrajině, jeho tanky se na našich hranicích zastaví. Český ministr zahraničí Jan Lipavský to řekl v projevu na univerzitě Ludovika v Budapešti, kde dopoledne jednal se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem.

„Dnes ty stejné tanky, které sledovali naši otcové a dědečkové v ulicích Budapešti a Prahy, zabíjí lidi na Ukrajině,“ uvedl šéf české diplomacie. „Scenérie se mění, ruská imperiální krutost pokračuje,“ doplnil. Cílem Ruska je podle něj zničit Ukrajinu a přizpůsobit ji vlastnímu brutálnímu stylu myšlení. „Je to o rozvrácení naší části Evropy,“ konstatoval Lipavský.

14:38
Dnes

Ruské úřady zadržely novináře ruskojazyčné verze časopisu Forbes kvůli podezření z šíření falešných zpráv o ruské armádě, informoval web tohoto magazínu. Důvodem je podle novinářova právníka sdílení zprávy o vraždění civilistů v ukrajinském městě Buča na platformě Telegram.

13:54
Dnes

Pro Rusko by bylo obtížnější pokračovat v invazi na Ukrajinu bez podpory Číny. Podle agentury AFP to dnes prohlásil šéf americké diplomacie Antony Blinken po jednání s nejvýše postavenými čínskými představiteli, včetně prezidenta Si Ťin-pchinga. Předtím Blinken dlouze jednal s čínským ministrem zahraničí Wang Iem. Blinken uvedl, že jim své obavy ohledně podpory ruské válečné mašinerie sdělil.

Zobrazit celý online

Video  Epicentrum - Jiří Šedivý  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa