Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Generál Šedivý: Zelenského obdivuji, ale měl by trochu brzdit. V čem chybovali v Mariupolu?

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková - 
28. dubna 2022
05:00

Největší obavy má bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR Jiří Šedivý z brutality Rusů. Ti podle jeho názoru nedělají rozdíl mezi civilním objektem, civilisty, kteří se snaží dostat z obklíčených a zničených měst a mezi vojáky ukrajinské armády. Hovořil o tom v Epicentru Blesk Zpráv. I když je generál Šedivý obdivovatelem Zelenskeho, upozornil na to, v čem by měl ukrajinský prezident „brzdit“, i kde Ukrajina udělal chybu.

„Ta brutalita je taková, že jsme ani nepočítali s tím, že tak civilizovaný stát jako Rusko je, i po těch zkušenostech, které má z 2. světové války, tak že jsou něčeho takového schopni,“ řekl zkušený generál a také vysvětlil, že ač s válkou nesouhlasíme, i ona má svá pravidla a to jak se chová Putin, je daleko za hranicí akceptovatelného.

„Na druhou stranu Ukrajinci by měli být uvážlivější,“ nabídl Šedivý realistické hodnocení bojové situace a přiznal, že vojáci z Azovstalu měli být už dávno evakuování. „Už několik týdnů zpátky, Ukrajina věděla, že Mariupol neudrží. Měl přijít rozkaz, aby se těch ještě možná tisíce vojáků, pokud možno, probily zpátky na území. Mrtvý voják není k ničemu, byť je to hrdina…nechat tam zemřít tisíce velmi silných a morálně motivovaných vojáků, kteří mohli bojovat někde je jinde, to si myslím, že byla chyba,“ vysvětlil  generál.

Situace v Mariupolu byla jedním z hlavních témat návštěvy generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese, který se v Moskvě setkal s ministrem Lavrovem i prezidentem Putinem.  „Já vím, že pan prezident Zelenskyj vyjadřuje určitou nespokojenost, že cílem jeho návštěvy nebyl nejdříve Kyjev a bude až druhý v pořadí. Argumentuje tím, že mrtví lidé jsou na Ukrajině. Já si myslím, že by měl časem také trochu brzdit, protože Guterres řeší také trochu jiný problém. Pokud vím, tak se nesoustředil jen na zastavení války, ale také na to jakým způsobem vyřešit problém Mariupolu,“ vysvětlil Šedivý.

„Předně, aby bylo jasno, já obdivuji Zelenskeho. Zelenskyj je člověk, do kterého mezinárodní společenství nevkládalo moc naději a ukázalo se, že je velmi statečný člověk,“ objasnil svůj postoj k ukrajinskému prezidentovi a tím, že kdyby nebyl prezidentem právě on, Ukrajina by mohla mít mnohem větší problémy. „On skutečně ukázal, že se musí bojovat za vlast a při tom riskuje svůj život a odmítl nabídku, aby byl vyveden z Kyjeva do nějaké bezpečnější oblasti, kterou dostal na začátku od Američanů,“ skládal poklonu vůdci Ukrajiny, ale vzápětí také dodal druhou stránku věci

Zelenskyj na hraně

„Myslím si, že v některých směrech se dostává až na hranu akceptovatelného, když například říká, aby se paní Merkelová a pan Sarkozy šli podívat, co zavinili na Ukrajině. Ale co udělali Ukrajinci, aby se to nestalo? Ukrajina má také svoji historii,“ zmínil devadesátá léta a tehdejšího ukrajinského proruského prezidenta, proruskou politickou stranu a upozornil na to, že i Ukrajina brala ruský plyn i transportní poplatky za přepravu plynu.

„Pokud bude pokračovat v takové tvrdé rétorice, mimochodem i ve vztahu k OSN některá jeho vyjádření byla skutečně na hraně, tak se může stát, že po té válce se řada politiků, kteří se cítí…nechci říci uraženi, nebo že je to trochu moc, viz například vyjádření na adresu německého prezidenta, tak to se může Zelenskému vrátit a že to pak může být bolestivé,“ obává se generál Šedivý a dodává:  „Myslím si, že možnost, že se vyčerpá ta jeho schopnost mobilizace světové veřejnosti proti ruské invazi, že by se to po nějaké době mohlo stát, že to bude nějaké standardní klišé a že na to už nebude nikdo reagovat a pak to bude problém.“

22:04
28. 3. 2024

Vážení čtenáři, pro dnešek se s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra. Přejeme vám dobrou noc.

21:22
28. 3. 2024

Hlavní velitel ozbrojených sil Oleksandr Syrskyj oznámil, že telefonicky hovořil se šéfem amerického sboru náčelníků štábů Charlesem Brownem o tom, co potřebuje ukrajinská armáda pro následující měsíce. Jmenoval posílení ochrany před ruskými vzdušnými údery, generálové podle něj projednali také budování opevnění.

20:48
28. 3. 2024

Hrubý domácí produkt (HDP) Ukrajiny se v loňském roce zvýšil o 5,3 procenta poté, co se předloni v důsledku ruské invaze propadl téměř o třetinu. Oznámil to dnes ukrajinský statistický úřad. Ukrajinská ministryně hospodářství Julija Svyrydenková již v lednu uvedla, že ukrajinská ekonomika loni vzrostla o pět procent.

Zobrazit celý online

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Uživatel_5541614 ( 28. dubna 2022 22:51 )

Ano stejně jako když americké jednotky a jejich speciální mise v Jugoslávii BEZ souhlasu Rady bezpečnosti OSN. Že tohle nikdo nikdy neřešil🤷‍♀️

UFO1 ( 28. dubna 2022 22:44 )

Sybilina proroctví jsou jednoznačná,o vítězství Ruska nic.....

janamala ( 28. dubna 2022 21:29 )

Ukrajina ať už jde hlavně do ....

janamala ( 28. dubna 2022 21:28 )

Bože, ty jsi sr..á...č

Dodovec ( 28. dubna 2022 21:12 )

Pane generále, bývá dobré být v obraze, ne jen jít s davem...
Kydy, že se Azov měl evakuovat (zdrhnout) z města dříve, vycházejí z lampasácké představy, že se vše dá plánovat. A penzionované gumy, stejně jako v CCCP, vždycky vědí víc, že?
Opravdu si myslíte, že vojáci z Mariupolu měli zdrhnout a nechat ve městě své rodiny, aby se na nich orkové vyřádili do sytosti a morku kosti a pak je zahrnuli do masových hrobů?
Styďte se, nemám slov

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa