Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Putin zkouší, kam až může zajít.“ Generál Šedivý pro Blesk zhodnotil napětí na Ukrajině

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
24. ledna 2022
05:00

Eskalující situaci na ukrajinsko-ruské hranici pro Blesk Zprávy rozebral někdejší náčelník Generálního štábu armády ČR generál Jiří Šedivý. Postup Česka, které Ukrajině vyjádřilo podporu a nabídlo zaslání dělostřelecké munice, považuje za adekvátní, zmínil však také, co víc by ještě Češi mohli udělat. Zároveň k napětí řekl, že jde hlavně o poměřování sil i „zkoušení jednoty Západu“. Poukázal také na rozpory v podpoře Ukrajině a vzkaz, jaký tím posílá Česko Rusku.

„Napětí, které se vytváří na straně Ruska a na které reaguje nejen Ukrajina, ale de facto celý Západ v čele se Spojenými státy americkými, je na jedné straně poměřování si sil a na druhé straně testování Ruska, kam až může zajít ve svých nátlakových akcích,“ shrnul pro Blesk Zprávy současné dění. Generál Šedivý rovněž vyjádřil souhlas s postupem českého ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) a ministryně obrany Jany Černochové (ODS).

Ministr Lipavský tento týden oznámil, že Česko je připravené podpořit nové sankce proti Rusku, co se obrany týče, ministryně Černochová potvrdila, že česká armáda pošle Ukrajině dělostřeleckou munici ráže 152 milimetrů. Podle Šedivého je to v současné době zcela správně řešení. „Myslím si, že Ukrajině musíme především vyjádřit podporu a ukázat, že jsme v podpoře Ukrajiny jednotní. Což je relativně obtížně,“ podotkl generál.

Jaké ruské požadavky jsou nereálné?

Připomněl vyjádření z Německa, kdy se Berlín staví dost rezervovaně k podpoře Ukrajiny mimo tu slovní či politickou. „Myslím, že můžeme ještě zvýšit nebo zintenzivnit naši podporu tím, že například zajistíme výcvik některých specialistů a odborníků v oblastech, ve kterých jsme experti,“ domnívá se. Podle Šedivého by Češi Ukrajincům mohli pomoct v odvětvích jako ochrana proti zbraním hromadného ničení, kybernetická obrana apod. „Myslím, že ještě pořád máme možnost nabídnout Ukrajině něco, co jí pomůže v soupeření s Ruskem,“ dodal pro Blesk Zprávy.

Generál Šedivý rovněž nastínil, co si Rusko a prezident Putin od své agrese asi slibuje. Dotkl se hlavně požadavků, které Rusové vznášejí. O některých podle něj diskutovat lze, o jiných nikoliv. „Pravděpodobně je velmi složité na ně (poz. red. požadavky Ruska) nějakým způsobem reagovat. Ten hlavní: Tedy vlastně návrat situace v mezinárodních vztazích do stavu před rokem 1997, je absolutně nereálný,“ prohlásil pro Blesk Zprávy.

Přípravy proruských vojáků v ukrajinském Doněcku (22.1.2021) Přípravy proruských vojáků v ukrajinském Doněcku (22.1.2021) | Reuters

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov absolvoval v Ženevě sérii jednání se svým americkým protějškem Antonym Blinkenem. Na schůzích zopakoval bezpečnostní požadavky Moskvy. Rusko požaduje, aby Severoatlantická aliance (NATO) stáhla vojska z Rumunska a Bulharska, a trvá také na záruce, že NATO nepřijme za svého člena Ukrajinu. USA vyzvaly k deeskalaci situace u ukrajinských hranic, kam Putin nechal přemístit na 100 tisíc vojáků a těžké vojenské techniky.

Šedivý si nemyslí, že by Rusko záměrně vyvolalo otevřený konflikt, nevylučuje však, že by k nějakým střetům, a to hlavně v pohraničí, dojít mohlo. Zároveň je toho názoru, že by Rusko mohlo svůj tlak ještě zintenzivnit. „Rusko může například provést nenadálou prověrku svých strategických jaderných sil, může uvést do pohotovosti raketová vojska, může provést demonstraci s jadernými ponorkami. Nemyslím si ale, že by to záměrně mělo přerůst v otevřený konflikt. To však nevylučuje, že někdo může udělat nějakou chybu, což může vést ke střetu zejména v pohraničí,“ řekl pro Blesk Zprávy.

Rusko otevřený konflikt nechce, bude ale dál destabilizovat Ukrajinu

Zanalyzoval, co by případně Rusko mohlo vyprovokovat k útoku, podle něj by muselo jít o nepředvídatelné kroky. „Například kdyby se Ukrajina rozhodla, že dostane silou pod kontrolu separatistické republiky, v tom případě by asi Rusko začalo používat, ať už otevřeně nebo skrytě, své ozbrojené síly k podpoře oněch republik. Nemluvím o tom, že by se Ukrajina pokusila získat zpátky Krym, to je málo pravděpodobné. V této napjaté situaci to můžou být i některé výroky, jež by mohly být zneužity k provokaci,“ uvedl generál Šedivý. Podle něj se však Rusové nesnaží dostat do rozsáhlého otevřeného konfliktu s Ukrajinou a tím pádem se Západem.

Napětí na ukrajinsko-ruské hranici stoupá. Napětí na ukrajinsko-ruské hranici stoupá. | Reuters

„Na druhou stranu si myslím, že Rusové budou dělat všechno proto, aby dál destabilizovali Ukrajinu a vysilovali ji různými vojenskými akcemi,“ poukázal též na nedávný návrat exprezidenta Petra Porošenka na Ukrajinu, ten je podle něj rovněž destabilizačním prvkem. Šedivý dodal, že chápe obavy Ukrajinců žijících u hranic. „Ukrajina a její lid mají zkušenosti jak se Sovětským svazem, tak s aktivitami, které v oblastech v posledních letech realizuje Rusko, nemůžeme se proto divit, že jsou Ukrajinci nervózní a že pocit nebezpečí považují za mnohem intenzivnější, než jak ho vnímáme my,“ komentoval pro Blesk Zprávy.

Ze strany Česka je podle něj důležité, „aby Ukrajinci cítili, že za nimi stojíme, že nejsou sami v odporu vůči Rusku“. V otázkách podpory a pomoci Ukrajině jsou však rozpory, generál Šedivý objasnil, že Česká republika jedná v souladu s NATO a Evropskou unií. Dodal také, že některé státy jako Francie a Německo mají rezervovanější přístup ke konfliktu.

„Kvůli Ukrajině do války s Ruskem nepůjdeme“

„Deklarujeme Ukrajině pomoc a solidaritu, jsme dokonce ochotni vyslat tam experty jako Velká Británie, případně Kanada a USA, jsme schopni poslat vojenskou materiální pomoc a podobně. Nejsme však ochotni na obranu Ukrajiny vyslat svá vojska. Neohrabaně tak Putinovi říkáme: Ano, my sice stojíme za Ukrajinou, ale vůči Rusku kvůli ní do války nepůjdeme. To je podle mě určitý problém, který momentálně cítí i Ukrajinci,“ vysvětlil generál. Ukrajině podle něj škodí i výroky, jaké pronesl dnes už bývalý šéf německého námořnictva Kay-Achim Schönbach, který se nechal slyšet, že Ukrajina nikdy nezíská zpět poloostrov Krym, a vyjádřil obdiv k ruskému prezidentovi.

Video  „Nejde kšeftovat se suverenitou státu.“ Šedivý se obul do Hamáčka a zmínil slabost  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

E M ( 27. ledna 2022 12:15 )

Je zajímavé, že ruští vojáci na své straně hranic vadí, a všichni ti američtí, angličtí a další vojáci na opačné straně, tzn,. na ukrajisnké straně co? NEVADÍ!!!
To mají čekat s mobilizací k ochraně hranic a ruského území až je západní "kamarádi ukrošů překročí - nebo co?
Vysvětlete mi to

panda82 ( 27. ledna 2022 11:29 )

ale Šedivý začal Biden, skrytě a potichu prorokoval a jestli znáš 3 nutnův zákon tak se nediv

arbitr ( 26. ledna 2022 10:57 )

Malé upřesnění: Kanadští, američtí a britští vojáci NATO na Ukrajině, spolu s technikou (podle čtk) už jsou . Posíleny jsou stavy v Rumunsku a Bulharsku.

arbitr ( 26. ledna 2022 10:54 )

Po Sýrii padlo i Afgánské bojiště - kam dodávat staré zbraně a kde testovat nové?

arbitr ( 26. ledna 2022 10:51 )

Nepíše se o v n i t ř n í situaci Ukrajiny, kde se zmiňuje převrat. Ukrajina patří k zemím s největší korupcí. Velké části vlivných podnikatelů vadí stálé zhoršování ekonomických vztahů s Ruskem. Dalším, málo citovaným problémem je postoj části obyvatel - množství smíšených manželství, téměř 18% etnických Rusů, Maďaři a další národnosti, nesdílející nadšení pro minulý násilný převrat. Krom soukromých žoldáckých armád oligarchů na občanskou armádu není moc spolehnutí. Přítomní zahraniční "instruktoři" se musí zaměřovat i na vnitřní problémy.
Nerad připomínám osud včera "výborně vycvičené a vyzbrojené třistatisícové afgánské armády" - a dnešní skutečností...

Zobrazit celou diskusi