Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Generál Šedivý pro Blesk: Putin špatně počítal a udělal chybu. Je těžké jít zpátky

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková - 
24. února 2022
04:00

„Myslím, že se vymlouváme,“ nešetřil v Epicentru Blesk Zpráv kritikou Severoatlantické aliance bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR Jiří Šedivý. Hovořil také o podpoře Ukrajiny a to nejen politicky, ale také ve formě odpovídajících a udržitelných zbraní. Vysvětlil, v čem Putin špatně počítal a na co se mají Češi připravit.

Putin svými útoky a postupným testováním spojenců dosáhl prakticky opačného cíle: „Tak jak to podle mého názoru přeháněl, tak se Evropská unie, ale hlavně Severoatlantická aliance stmelovala a on se dostal do situace, kdy pravděpodobně měl špatně spočítanou tzv. exit strategy (únikovou strategii pozn.red.). Každý, kdo jde do takové obrovské akce, tak musí mít vyhodnoceno, čeho chce dosáhnout a kdy buď skončit, anebo může pozitivně pokračovat…Tam si myslím, že Putin udělal chybu a dostal se až příliš daleko a teď je v situaci, kdy je velmi těžké jít zpátky.“

Ukrajina je spíše zdrženlivá a do přímého konfliktu zatím nechce. „To je obrovský problém a myslím si, že to je i naše chyba, chyba Severoatlantské aliance, protože Ukrajina s tou svojí armádou, která je asi dvousettisícová, je armádou, která je vyzbrojena především starší generací zbraní a v řadě případů mají původ v době Sovětského svazu a těch modernizovaných zbraní je tam momentálně málo, ve své podstatě by ta armáda jen velmi těžko odolávala armádě ruské.“ Generál Šedivý ale předpokládá, že se Ukrajinci přímému konfliktu nevyhnou a to zejména, až začnou bránit části dosud neobsazené Luhanské a Doněcké oblasti.

Dřevěné zbraně a výmluvy spojenců

„Na snímcích, sice jsou jeden či dva měsíce staré, ale vidíme, že tam ti záložáci cvičí s dřevěnými zbraněmi. To znamená, že oni nemají dostatek ročních zbraní, aby tu mobilizovanou armádu vyzbrojili,“ popsal zásadní slabiny ukrajinské armády Šedivý. 

Dělalo se vše proto, aby se nedistribuoval vojenský materiál do Ukrajiny, abychom nenarušovali vztah s Ruskem, a to se nám dneska vymstilo,“ vysvětlil armádní generál a zároveň dodal: „My sice politicky podporujeme Ukrajinu, myslím ale, že bychom měli zajistit, abychom tam dostali odpovídající a udržitelné zbraně… zkrátka měli bychom je na tu jejich maximální úroveň dozbrojit a neměli bychom se ohlížet doprava nebo doleva jako v minulosti.“ 

Video  Exvelvyslanec Kolář: Putinovi bude stačit, že Ukrajinu zmrzačí! Válka už začala, míní diplomat  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

„Vždy každý řekne, Ukrajina není členem Severoatlantické aliance, a proto tam nesmíme. Myslím, že to není úplně pravda, myslím, že se vymlouváme,“ poukazuje na nutnost pomoci nejen zbraněmi, ale také výcvikem nebo rozmístěním vojenských útvarů.

I když přímé ohrožení Česka vojenským konfliktem neočekává, měli bychom se podle Šedivého připravit na to, že budeme i nadále cílem nepřímých útoků. „Ty budou demonstrovat schopnost Rusů nás ovlivňovat ve prospěch ruských aktivit, budou to různě vedené psychologické a dezinformační operace a určitě tendence narušovat chod infrastruktury státu a znejistit naši společnost. A i Rusové se nás pokusí nějakými ekonomickými pákami poškodit za podporu sankcí proti nim,“ uvedl na závěr pořadu generál Jiří Šedivý.

dietr ( 24. února 2022 21:01 )

Kdyby si dědek z Bílého domu nehrál na zachránce planety a odpustil si provokace a směšné zastrašování, tak by se to nestalo. Pro Putina to byla samozřejmě výzva.

priserak77 ( 24. února 2022 19:15 )

Proč je to tu samý troll z Moskvy ?

trintin ( 24. února 2022 08:24 )

Putin špatně počítal a udělal chybu?? Jedinou chybu co neudělal bylo, že nešel s vnuky husitů a jejich šedivými generály bok po boku vpřed, to by daleko nedošel.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa