Rekonstrukcí prošly vnitřní prostory a opravený je i přilehlý Rabínský dům. „Cílem nebylo pouze navrácení synagogy do žádoucího stavu, ale zároveň přestavba celého komplexu budov pro široké využití. Rádi bychom, aby byla významným místem na kulturní mapě města a prostorem pro živou kulturu,“ řekl předseda Židovské obce Plzeň Jiří Löwy.

Znovuotevření zahájí v neděli v 17 hodin průvod se svitkem největší plzeňské Tóry, náboženského textu, ze Staré synagogy. Překvapením bylo, když odborníci teprve nedávno z darovacích nápisů zjistili, že Tóra nepochází z Plzně.

Tajemství Tóry

„Podařilo se identifikovat donační nápisy na nástavcích Tóry a rozkrýt jména dárce, jímž byl Abraham Eliezer Pfeiffer. Ten ji věnoval v roce 1896 při příležitosti narození svého syna Jaakoba Chaima. Pátráním v archivech a matrikách se nám podařilo zjistit, že Pfeiffer, a tedy i naše Tóra, pocházejí z bavorského města Straubing,“ popsal Löwy. Jak se ale Tóra dostala do Plzně, zůstává prozatím záhadou.

Díky půlmilionové sbírce zdobí Tóru i nově vyhotovené tradiční doplňky, koruna, štít a ukazovátko. Inspirovány jsou právě Velkou synagogou.

Výstavy i prohlídky

Veřejnosti bude synagoga přístupná od pondělí 11. dubna. Horní galerie budou hostit stálou expozici věnovanou židovským památkám v kraji. Jednotlivé fotografie si návštěvníci rozkliknou na dotykových obrazovkách. „Zařazeny tam jsou i archivní fotografie přestavěných nebo dnes již neexistujících synagog a dalších objektů,“ uvedl kurátor výstavy Radovan Kodera.

V přízemních bočních chodbách se počítá se sezónními výstavami. Synagoga bude veřejnosti otevřená každý den od 10 do 17 hodin s výjimkou sobot a dalších židovských svátků. Několikrát týdně se budou konat komentované prohlídky, vstupenky je možné koupit v plzeňském infocentru na náměstí Republiky a na portálu Plzeňská vstupenka.

VIDEO: Maiselova synagoga v Praze.

Video
Video se připravuje ...

Maiselova synagoga. Youtube Jewish Museum in Prague (Židovské muzeum v Praze)

Fotogalerie
10 fotografií