Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Neziskovka kritizuje pilulky pro znásilněné Ukrajinky: „Mají snad donosit děti válečných zločinců?!“ nakládá jim veřejnost

Aktualizováno -
8. dubna 2022
15:35
Autor: VaB - 
8. dubna 2022
10:25

Záchranář Vít Samek se snaží pomáhat znásilněným ženám z Ukrajiny podáváním speciálních léků, po kterých neotěhotní. Nikdo by však nečekal, že jeho dobročinné jednání bude někdo hanit či kritizovat. I přesto se někdo našel - Hnutí Pro život ČR. Podle nich by prý bylo lepší místo léku Postinor poslat třeba pepřové spreje nebo „houkadla“… Samkovi se mezitím podařilo během 24 hodin vybrat více než 1,3 milionu korun. Nyní už má téměř 500 »pilulek po«, které mohou pomoci ženám po sexuálním násilí.

Vít Samek se od kamaráda, který na Ukrajině bojuje proti ruským okupantům, dozvěděl o tom, že tamní ženy potřebují pomoci. Po zprávách o zvěrstvech páchaných třeba v Buči totiž docházelo ke znásilňování nevinných žen.

A ty teď potřebuji léky fungující jako „nouzová antikoncepce“. Podat se dají i pět dní po znásilnění. „Osvobozují se další a další obce. Tohle bude na dýl. Je to strašlivé, ale v Buči už to nepomůže. Dalším ale ano,“ píše Samek na facebooku.

Samek je v kontaktu s ukrajinskou ambasádou a gynekoložkou v Kyjevě. Lidé jim za 24 hodin poslali více než 1,3 milionu korun! Spojují se s nimi i firmy, které chtějí pomoci. „Máme úžasnou slevu a slíbené v podstatě neomezené množství EllaOne. Vypadá to, že budeme nakupovat i další vybavení související s tímhle peklem na zemi,“ napsal záchranář.

Později informoval o tom, že již potřebné »pilulky po« sehnali. „Zdravotnická skupina EUC rozbila prasátko a uhradila polovinu ceny, takže naše nákupka v jejich lékárně byla někde kolem dvou stovek za tabletu,“ uvedl zdravotník s radostí.

Pomáhá, ale stejně ho kritizují

Samkova zpráva o pomoci se dostala ke stovkám lidí, někteří okamžitě začali posílat peníze, jiní se snažili pomoci s dodáním pilulek, sjednáním slev nebo prostě nabízeli jakoukoliv pomoc. „Tak fajn, máme na nákup desítky tisíc. Potřebujeme lék ELLAONE 30 mg a potřebujeme ho hodně. Umíte to někdo zařídit za nižší cenu než 460 Kč?“ píše Samek dál.

Jenže nikdo by nečekal, že ho za jeho pomoc začnou kritizovat. Ovšem to právě udělala nezisková organizace Hnutí Pro život ČR, která pomáhá nečekaně těhotným ženám. „Takhle vypadá funkční pomoc? ,Pilulky po‘ pro znásilněné Ukrajinky? Opravdu by nás zajímalo, jak to zabrání dalším znásilněním. Skutečným lékem pro kteroukoliv ženu, která zažila znásilnění, není nějaká tableta, ale kvalitní psychologická pomoc,“ napsali ve svém statusu.

Příspěvek později smazali, zřejmě kvůli obrovské vlně nesouhlasu a kritiky, která se na jejich stranu snesla. Dodávají, že je nutná i prevence, která by proti znásilnění mohla pomoci. „Proč Češi nepřispějí místo toho na nákup houkadel, pepřáků nebo elektrických paralyzérů,“ ptají se. Zřejmě si myslí, že by pepřový sprej proti samopaly vyzbrojeným Rusům na Ukrajině pomohl.

Nezisková organizace svůj příspěvek ze sociálních sítí po kritice smazala. Nezisková organizace svůj příspěvek ze sociálních sítí po kritice smazala. | Facebook

„Fanatici ze sekty“

V komentářích napsali, že by bylo nejlepší, kdyby se ženám rozdali „devítky nebo ákáčka“. Dle všeho myslí pistole a samopaly. „Hnutí Pro život pod příspěvkem o dodávkách postinoru pro znásilněné ženy na Ukrajině. Když tvoji ideologii dostihne realita,“ kritizuje hnutí na facebooku Stanislav Hrubý.

A není jediný, kdo s výroky neziskové společnosti nesouhlasí. Přidal se i člen KSČM Jiří Dolejš: „Fanatici ze sekty ‚Hnutí Pro život‘ radí znásilněným Ukrajinkám, aby rozhodně nepoužívaly postkoitální antikoncepci, ale pro příště aby si vzaly na ty zvěrské násilníky houkadlo. No může být někdo opravdu takový zabedněnec?“

K výrokům se vyjádřil v komentářích smazaného příspěvku i sám Samek. „Napsal bych vám: Propásli jste dobrou příležitost mlčet. Ale to bych nebyl já. Takže: Skočte do zdi,“ vzkázal jim. „Nic odpornějšího už dnes na českém internetu nenajdete. Extremisté z HPŽ by nejraději nutili znásilněné ženy (nechci vůbec si představit tu válečnou hrůzu, co mají za sebou) donosit děti válečných zločinců,“ vyjádřila se novinářka Apolena Rychlíková.

Občas dochází i na ostřejší vzkazy. „Čiré šílenství a zlo. Chcípněte, vy svině fanatické,“ vzkazuje Jaroslav Cerman na sociální síti. Ke všemu se vyjádřil i moderátor Martin Veselovský: „V Hnutí Pro život ČR se buď zbláznili, nebo od 24. února žijí na jiném světadílu. Myslíte vážně, že byste na Ukrajinu posílali pepřáky a houkadla? A všimli jste si, že tam je ruská armáda plná chlapů, který za sebou nechávají stovky a stovky mrtvých civilistů?“

Ubytováváte doma uprchlíky nebo jinak pomáháte Ukrajincům v ČR? Blesk spustil web ProUkrainu, kde najdou praktické rady i zpravodajství v ukrajinštině, psaný lidmi, kteří si stejným procesem již prošli.

9:35
Dnes

 Ukrajinské schopnosti odrážet intenzivní ruské útočné operace na východě Ukrajiny se zhoršily a patrně se budou nadále v blízké budoucnosti zhoršovat, pokud budou trvat průtahy s americkou vojenskou pomocí, uvedl ve své pravidelné analýze situace na Ukrajině americký Institut pro studium války (ISW). Rusko by podle amerických analytiků mohlo dokázat využít materiálního nedostatku v ukrajinské armádě ve svůj prospěch a dosáhnout významnějších územních zisků, zejména západně od již dobytého města Bachmut.

09:44
Dnes

"Ruská armáda útočí letadly a dělostřelectvem na Doněckou oblast - jsou mrtví a zranění. Policie dokumentuje následky ostřelování," tweetuje Národní policie Ukrajiny.

9:04
Dnes

Za poslední den ztratil protivník 920 lidí, 9 tanků, 13 obrněných vozidel a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

Zobrazit celý online

Video  Putinův sen o Evropské říši. A Petr Kramný chce obnovu procesu!  - Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa