Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Příští ruský cíl: Dobytí Mariupolu. Do bojů se zapojili Bělorusové, Lukašenko hledá „dobrovolníky“

Autor: ČTK - 
8. dubna 2022
09:00

Přípravy na ruskou ofenzivu na východě Ukrajiny vrcholí, uvedl dnes ráno generální štáb ukrajinských ozbrojených sil. Hlavním cílem ruských jednotek je podle štábu dobytí Mariupolu, ofenziva v oblasti města Izjum a prolomení ukrajinské linie u Doněcku. Podle ukrajinské armády Rusové dál ostřelují civilní cíle a infrastrukturu i za použití raketometů.

„Na území Doněcké a Luhanské oblasti (ukrajinské jednotky) za posledních 24 hodin odrazily sedm nepřátelských útoků, zničily čtyři tanky, dva dělostřelecké systémy, deset obrněných jednotek a jedenáct nepřátelských vozidel,“ uvádí armáda.

Ozbrojené síly Běloruska podle velení ukrajinské armády provádějí operační a bojovou přípravu na cvičištích po celé zemi, čtyři taktické skupiny se zapojily do úkolů, jež mají za cíl posílení ochrany ukrajinsko-běloruské hranice. Z běloruského území Ukrajině i nadále hrozí raketové a letecké údery, dodává štáb. Zpravodajské informace podle štábu naznačují, že v Bělorusku vznikají nové vojenské jednotky a soukromé skupiny složené z „dobrovolníků“. Ukrajinská armáda přiznává, že tato informace dosud nebyla ověřena. Rusko na konci února podniklo invazi na Ukrajinu mimo jiné právě z běloruského území.

9:33
Dnes

„Litevský prezident Gitanas Nauseda na tiskové konferenci oznámil, že ve spolupráci polských a litevských orgánů činných v trestním řízení byly v Polsku zadrženy dvě osoby, které se podílely na útoku na mou osobu 12. března,“ tweetuje Leonid Volkov z Navalného týmu. S kolegy odešli z Ruska do Litvy, před měsícem tam byl Volkov surově napaden. 

„Zatím neznám žádné další podrobnosti, ale mohu říci, že jsem viděl, jak energicky a vytrvale litevská policie v uplynulém měsíci na tomto případu pracovala, a jsem velmi potěšen, že tato práce byla efektivní.“

 

8:54
Dnes

Ve Stavropolském kraji na jihozápadě Ruska se zřítil ruský strategický bombardér Tu-22M3, který se vracel na základnu po splnění bojového úkolu, informovalo dnes podle agentury Interfax ruské ministerstvo obrany. Ke zničení letounu se hlásí ukrajinské letectvo, akci podle svého velitele Mykoly Oleščuka podniklo ve spolupráci s vojenskou rozvědkou HUR.

„Jednotky letectva ve spolupráci s vojenskou rozvědkou poprvé zničily strategický bombardér dlouhého doletu Tu-22M3, používaný jako nosič střel Ch-22, které ruští teroristé používají k útokům na ukrajinská města,“ uvedl Oleščuk.

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že piloti bombardéru se katapultovali. „Tři členy posádky evakuoval pátrací a záchranný tým. Po jednom pilotovi se pátrá,“ upřesnil resort obrany. Gubernátor Stavropolského kraje Vladimir Vladimirov později dodal, že jeden z evakuovaných zemřel. Na palubě nadzvukového letounu podle Moskvy nebyla munice. Stroj spadl v opuštěné oblasti a na zemi nevznikly žádné škody, sdělilo ministerstvo obrany s tím, že letadlo se zřejmě zřítilo kvůli „technické závadě“.

08:04
Dnes

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zveřejnil fotografie následků ruského úderu a znovu apeloval na to, aby svět pomohl Ukrajině protivzdušnou obranu.

Zobrazit celý online

Britské ministerstvo obrany s odkazem na zpravodajské informace ve své pravidelné ranní analýze uvedlo, že se ruské jednotky zcela stáhly ze severu Ukrajiny do Běloruska a do Ruska. Přinejmenším část těchto sil se přesouvá na východ Ukrajiny, aby se zapojila do bojů v Donbasu. Před plným bojovým nasazením bude velká část těchto jednotek potřebovat doplnit zásoby, což potrvá nejméně týden, uvedlo britské ministerstvo. „Strategicky významné město Izjum zůstává pod jejich (ruskou) kontrolou,“ píše se v analýze.

Podle středeční zprávy amerického Institutu pro studium války (ISW) Ukrajinci mají nadále pod kontrolou jihozápad Mariupolu. Ruské jednotky se podle ISW připravují na plánovaný centrální útok na Doněckou a Luhanskou oblast, který by měl přijít v nejbližších dnech.

„Ukrajinské síly odrazily pokračující ruské útoky z Izjumu na jihovýchod směrem na Slovjansk a Barvinkove. Ruské a běloruské síly se za pomoci demonstrativních akcí snaží udržet ukrajinské jednotky v okolí Kyjeva. Je však velmi nepravděpodobné, že by tyto jednotky zahájily nové útočné operace, a ukrajinské jednotky se z okolí Kyjeva pravděpodobně mohou bezpečně přemístit na východní Ukrajinu,“ píší analytici ISW.

Ubytováváte doma uprchlíky nebo jinak pomáháte Ukrajincům v ČR? Blesk spustil web ProUkrainu, kde najdou praktické rady i zpravodajství v ukrajinštině, psaný lidmi, kteří si stejným procesem již prošli.

Video  Zdevastovaný Mariupol  - Twitter Verkhovna Rada of Ukraine - Ukrainian Parliament
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa