Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Město hrdinů i město mrtvých: V Borodjance vyšli Ukrajinci s puškami proti ruským tankům a letadlům

Autor: šamol - 
8. dubna 2022
05:00

Stateční Ukrajinici, kteří zůstali ve městě Borodjanka při ruskému ostřelování se pokusili zastavit ruské jednotky, ale neuspěli. Obyvatelé, kteří ve městě i přes hrůzy zůstali, se nyní vyrovnávají se ztrátami jak lidskými, tak hmotnými. Do oblasti přijíždí záchranné týmy, které začínají odstraňovat škody. Do města Borodjanka zavítal také reportér z deníku DailyMail, aby poukázal na hrůzy, které po ruské armádě ve městě zbyly. 

Hanna volá z rozbitého balkonu svého bytu ve druhém patře. „Takový zlatý kousek země, jaké krásné město to bylo, plné milých lidí!“ křičí – na zbytek světa mimo Kreml. „A pak udělali tohle! Oligarchové v Rusku vzali své miliardy a teď s námi válčí!

Hanně je 83 let, je chudá a nemocná. Kdysi pracovala v oděvní továrně v Kyjevě. Každé okno v jejím paneláku je poničeno výbuchem. Některé rámy jsou vypadlé a leží na zahradě pod ní. 

Hanna má relativně štěstí. Je stále naživu. A to, co vidí, je mnohem, mnohem horší. Člověk nepotřebuje výhled z „tribuny“, aby viděl důsledky apokalyptické demolice Borodjanky, kde se dobrovolníci místních ukrajinských jednotek územní obrany pokusili zastavit hlavní ruský nápor z Běloruska. Neuspěli.

Devastace města

Zničení Borodjanky je nejintenzivnější městská devastace, k jaké v bitvě o Kyjev a jeho okolní region došlo. V důsledku toho jsou možná stovky Hanniných spoluobyvatel stále uvězněni, mrtví nebo – s menší pravděpodobností – živí pod troskami způsobenými ruskými nálety a tankovými útoky.

Nedaleko úplně zmizelo sedm spodních pater devítipatrového bytového komplexu. Nebyla to vládní budova – tady bydleli lidé. Vybavení bytů, které kdysi zabíralo prostor, se zhroutilo nebo je rozházené po přilehlé silnici. Tato cesta byla původně pojmenována po Leninovi. Nyní nese název Hlavní třída. Budou muset vymyslet něco méně prozaického, protože to, co se zde stalo, by nemělo být zapomenuto.

18:13
Dnes

Evropský parlament (EP) vyzval lídry Evropské unie a členské státy, aby důrazně čelili pokusům o ruské vměšování. Takovéto ruské snahy musí mít následky, stojí v dnes schválené rezoluci. Dokument výslovně zmiňuje server Voice of Europe, který česká vláda koncem března zařadila na sankční seznam, protože ho podle českých zpravodajců provozovali proruští podnikatelé s cílem ovlivnit evropské volby.

Europoslanci v rezoluci vyjádřili zděšení nad věrohodnými obviněními, že někteří jejich kolegové byli placeni za šíření ruské propagandy a podíleli se na činnosti Voice of Europe v době, kdy Rusko vede agresivní válku proti Ukrajině.

17:36
Dnes

Náčelník běloruské tajné služby KGB dnes prohlásil, že Bělorusko zmařilo útok dronů vypuštěných z Litvy na běloruské hlavní město Minsk a okolí. Pobaltská země, která je členem Severoatlantické aliance, tvrzení Minsku popřela a označila ho za nesmysl. Informovala o tom dnes agentura Reuters a také AP, která upozornila, že běloruská KGB pro svá tvrzení neposkytla důkazy ani nesdělila detaily.

„Výbor státní bezpečnosti (KGB) ve spolupráci s kolegy z dalších bezpečnostních složek v poslední době provedl řadu akutních bezpečnostních opatření, která umožnila zabránit úderům bojových dronů z území Litvy na objekty v Minsku a jeho předměstích,“ prohlásil šéf KGB Ivan Tertel na dnešním zasedání Všeběloruského lidového shromáždění. To je orgán, kde zasedají nejrůznější delegáti včetně představitelů běloruské vlády. Tertel dále podle AP tvrdil, že „radikálové“ v Litvě a Polsku produkují drony k útoku na Bělorusko.

16:58
Dnes

Ruští vojáci podle Lukašenka sice v poslední době získali kontrolu nad několika ukrajinskými obcemi, jde ale jen o „pomalý postup“. Ukrajina v poslední době hlásí nedostatek munice a panují obavy o její výdrž při očekávané ruské ofenzivě. 

Lukašenko dnes také uvedl, že existuje vysoké riziko vojenských incidentů podél hranic s Ukrajinou, a ujistil Polsko, že by nemělo ze strany jeho země očekávat agresivní akce. Bělorusko přesto přesunulo několik praporů připravených k boji od ruských hranic na západ země.

Zobrazit celý online

V parku naproti přes cestu je obrovské smetiště osobních věcí: podnosy na čaj, přikrývky, dětská růžová plastová konev, spodní prádlo, svetry, skládanky, turecký koberec, panenky. Důkazy o každodenním životě jsou nyní v bahně. Na stromech vlají osušky a plyšáci. Nepřestává pršet. Je to naprosto šílené. Nyní můžete vidět tapety na každém podlaží. Páté patro má vzor fleur-de-lys, to je ale jediné, co v bytech zbylo. 

Do Borodjanky trvá cesta dlouho, protože Ukrajinci vyhodili do vzduchu mosty, aby zastavili ruský postup. Krátce před městem se nachází močál, ve kterém stojí několik desítek nádherných bílých čápů. Jsou národním ptákem Ukrajiny. Ukrajinci považují za štěstí, když čápi přiletí do vaší vesnice. 

Video  Video, které pustil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj Radě bezpečnosti OSN. (5.4.2022)  - Twitter Volodymyra Zelenského
Video se připravuje ...

Škody jsou větší než v Buče

V satelitní vesnici před Borodjankou se objevují známky rozsáhlého rabování dvou desítek obchodů, které mají vytrhané okenice nebo rozbité výlohy. Jeden z obchodů byl plný figurín, které teď bezvládně leží na chodníku

Škody jsou intenzivnější než v Buče, mnohem větším městě. Stopy tanků rozvířily bahno. Náboje z tanků a těžké kulomety rozvířily vše ostatní. „Když přišli Rusové, naši muži neměli dost těžkých zbraní,“ říká žena projíždějící na kole. „Bojovali s tanky a letadly pouze puškami a Molotovovými koktejly,“ dodává.

Mnohé z obytných budov na obou stranách Hlavní třídy byly výškové bloky sovětského stylu. Řada z nich se zhroutila nebo z nich letecké bomby odstřelily části stěn. Záchranné týmy neustále prácují a přesouvají tuny suti, které vznikly z bloku zničeného leteckým úderem, vedle kruhového objezdu. „Přijeli sem pomáhat záchranáři z celé Ukrajiny,“ vysvětluje hasička. „Přesný počet obětí zatím neznáme.“

Záchranné akce pokračují, naděje na přežití je nízká

„Čekáme na těžkou techniku. Plánujeme se dostat do sklepů do týdne, ale do některých budov to může trvat déle. Doufáme, že najdeme živé lidi. Ale už je to skoro měsíc a počasí bylo velmi chladné.“ Je malá šance na přežití. Hovoří se o 300 až 400 pohřešovaných nebo mrtvých civilistech.

Jiná starší žena – dcera plukovníka sovětské armády – vypráví, jak si místní nemocnice nedokázala poradit se všemi těly nalezenými po bojích.

Ať celý svět vidí, co Putin udělal

Anton Heraščenko, oficiální poradce prezidenta Zelenského, je na místě činu.„Ujistíme všechny, že toto místo znovu postavíme, ale rádi bychom, aby dnes celý svět viděl, coPutina ruská armáda udělali,“ říká. „V Buče zabíjeli lidi na ulicích zbraněmi. Tady to bylo letadly a bombardováním.“

Jediný zvuk, který se zničeným městem rozhléhá, je bouchání cihel, které odklízí hasiči z trosek budov, a také krákání havranů ve stromech kolem. Zatím tak Borodjanka zůstává mrtvým městem.

Video  Zelenskyj ve válkou zničených městech kontroluje škody.  - reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa