Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Západní lídři v Buči: Pohled na masakr je šokoval, šéfka EK podpořila snahu Ukrajiny vstoupit do EU

Aktualizováno -
8. dubna 2022
21:20
Autor: ČTK - 
8. dubna 2022
09:17

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová, šéf unijní diplomacie Josep Borrell a slovenský premiér Eduard Heger dnes po poledni dorazili vlakem do Kyjeva. Informovala o tom agentura DPA. Lídři ráno oznámili na twitteru, že jsou na cestě, což doplnili fotografiemi na blíže neurčeném vlakovém nástupišti vedle soupravy nesoucí barvy ukrajinské vlajky. Ještě před setkáním s ukrajinským prezidentem zamíříli do Buči, aby na vlastní oči viděli následky masakru, který mají na svědomí Rusové. Ve vlaku s nimi do ukrajinské metropole přijel také velvyslanec EU na Ukrajině Matti Maasikas, který se opět usadí na znovuotevřeném zastupitelském úřad EU v ukrajinské metropoli. Diplomat město opustil krátce po zahájení ruské invaze.

„Těším se na Kyjev,“ napsala von der Leyenová, jež na snímku kráčí před Hegerem a Borrellem. Von der Leyenová ve vlaku řekla, že její cesta do Kyjeva je „jasným signálem naší podpory pro Ukrajince“. Šéf unijní diplomacie napsal v ukrajinštině a angličtině: „Na cestě do Kyjeva.“ Heger uvedl, že trojice politiků už je na Ukrajině a bude jednat s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským a premiérem země Denysem Šmyhalem o možnostech pomoci Ukrajině proti pokračujícímu ruskému útoku.

Ukrajina je o krok blíž k členství EU

„Stojíme při vás a vašem evropském snu,“ řekla von der Leyenová na společné tiskové konferenci s ukrajinským prezidentem Zelenským. Rusku naopak předpověděla, že ho čeká ekonomický, finanční a technologický úpadek. „Myslím si, že udělat si na tohle názor nepotrvá obvyklých několik let, ale jen několik týdnů,“ řekla von der Leyenová Zelenskému, když mu předávala dotazník, na jehož základě se bude EU rozhodovat o přijetí Ukrajiny.

Ursula Leyenová podpořila členství Ukrajiny v EU. (8. 4. 2022) Ursula Leyenová podpořila členství Ukrajiny v EU. (8. 4. 2022) | Reuters

Žádost Ukrajiny o vstup do Evropské unie bude předložena Evropské unii letos v létě, napsal v pátek na svém telegramu šéf ukrajinské prezidentské kanceláře Andrij Jermak s odkazem na předsedkyni Evropské komise Ursulu von der Leyenovou.

Zelenskyj: S Evropou nás bohužel spojila válka

„Atmosféra dialogu a vztahů mezi Ukrajinou a Evropskou unií je podle mého názoru nejlepší za mnoho let. Bohužel musím konstatovat, že je to především kvůli válce. Válka spojila náš lid s vládou, se všemi, stejně jako celou Ukrajinu, a proto je Ukrajina tak silná. Tato válka bohužel přinesla mnoho obětí. Věřím, že tato válka sjednotila Evropskou unii i svět obecně,“ řekl Zelenskij na společném brífinku s šéfkou Evropské komise Ursulou von der Leyenovou.

Dodal, že Ukrajina a EU společně najdou odpovědi na některé otázky, jen to chce čas. „Nyní je nejdůležitější být jednotní. A když lídři těchto či jiných zemí tyto či jiné procesy zlehčují, lidé všech zemí EU jsou tím, co já a všichni Ukrajinci vidíme - jako lidé, kteří vyšli do ulic a na náměstí měst, a kteří se sjednotili v zájmu Ukrajiny. To je to, co se stalo v této válce," řekl.

Prezident rovněž uvedl, že je nutné společnými silami porazit agresivní politiku Ruska vůči Ukrajincům. „A proti lidem Ukrajiny znamená také proti lidem Evropy. Protože vyznáváme stejné hodnoty," řekl Zelenskyj.

Von der Leyenová, Borrell a Heger přicestovali jako první evropští vysoce postavení činitelé na Ukrajinu poté, co o víkendu vešly ve známost zločiny spáchané ruskými okupačními jednotkami na civilním obyvatelstvu ve městě Buča a v dalších obcích v okolí Kyjeva. Povraždění několika stovek lidí vyvolalo silné mezinárodní odsouzení. USA, Británie i Evropská unie již schválily další protiruské sankce. Heger dnes krátce před příjezdem oznámil, že Slovensko poskytlo Ukrajině svůj systém protivzdušné obrany S-300.

Západní lídři v Buči

„Viděli jsme krutou tvář Putinovy armády, bezcitnost a chladnokrevnost, se kterou město okupovala,“ řekla podle agentury DPA von der Leyenová. Ruská vojska z rozkazu prezidenta Vladimira Putina vstoupila na Ukrajinu 24. února.

„Tady v Buče jsme viděli, jak se naše lidskost roztříštila. S lidmi z Buče truchlí celý svět,“ dodala. Na twitteru pak Ukrajincům vzkázala, že Evropa je na jejich straně. V podvečer pak zástupce EU a šéfa slovenské vlády přivítal v Kyjevě prezident Volodymyr Zelenskyj.

Vrcholní představitelé Evropské unie a slovenský premiér dnes na místě jiné uctili památku 20 lidí exhumovaných z masového hrobu a společně s ukrajinským premiérem Denysem Šmyhalem zapálili na památku obětí svíčky v místním kostele. DPA připomněla, že se jedná o první západní představitele, kteří na vlastní oči viděli tragédii zprostředkovanou do té doby jen skrze média.

„Zdevastované město a desítky mrtvých civilistů, kteří byli krutě zavražděni. Viděl jsem i masové hroby a vůbec nepřeháním, když řeknu, že mnou tento pohled hluboce otřásl,“ uvedl Heger. Podobně jako předsedkyně EK vyzval, aby byly válečné zločiny spravedlivě potrestané a prošetřené. „Buča je pomníkem ruského barbarství,“ dodal. Slovensko už dříve v tomto týdnu Kyjevu nabídlo své odborníky, kteří by mohli s vyšetřováním pomoci.

Cíl cesty

Cílem cesty a znovuotevření zastupitelského úřadu EU v Kyjevě je podle Borrella dát najevo, že „Ukrajina existuje, má svoje hlavní město, vládu a zastupitelství jiných zemí“ a že je země stále pod kontrolou tamních úřadů.

Borrell rovněž oznámil, že hodlá vymezit 7,5 milionu eur (183,7 milionu Kč) na podporu ukrajinského vyšetřování, které se týká možných válečných zločinů spáchaných ruskou armádou v Buči i jinde na Ukrajině.

Velvyslanec Maasikas působil s malým týmem v Kyjevě až do ruské invaze, den po začátku války však úřad opustil a pokračoval v práci z města Řešov (Rzeszów) na jihovýchodě Polska.

Do Kyjeva míří i rakouský kancléř

Rakouský kancléř Karl Nehammer vyrazil na jednodenní návštěvu Ukrajiny, v Kyjevě se má v sobotu dopoledne sejít s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Informoval o tom dnes jeho úřad. Nehammer už začátkem týdne oznámil, že se na Ukrajinu chystá, neuvedl ale přesné datum.

„Je důležité, že i jako neutrální země stojíme při Ukrajině jak v rovině humanitární, tak politicky,“ uvedl kancléř v prohlášení. Solidaritu s Ukrajinou chce ukázat i tím, že kromě Kyjeva zavítá i do města Buča, odkud se teprve nedávno stáhly ruské jednotky. Svět pak šokovaly záběry zabitých civilistů ležících na ulicích i masových hrobů.

Video  Ohavný masakr civilistů v Buče: Těla se válí po ulicích.  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa