Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zelenskyj a jeho další silný projev: „Ruští vojáci, vzdejte se. Proč chcete zemřít?“

Autor: ula, swp - 
15. března 2022
09:43

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj vystoupil opět s velmi silným projevem, ve kterém se překvapivě neobracel jen k národu, v jehož čele stojí. Z ukrajinského jazyka plynule přecházel do ruštiny a svůj vzkaz adresoval hlavně ruským vojákům. Zelenskyj na ně apeloval, aby se vzdali a dali Ukrajincům šanci žít. Za to jim slíbil, že s nimi bude zacházeno s úctou. Ruští zajatci totiž přiznávají, že se bojí vrátit do Ruska, protože jim hrozí soud a poprava.

Zelenskyj v úvodu projevu oslovil Ukrajince s tím, že se blíží mír pro Ukrajinu a dodal, že ruští vojáci a důstojníci ví, že nemohou vyhrát. V té chvíli ale přešel z ukrajinského jazyka do ruského a obrátil se právě k ruským vojákům.

„Z Ukrajiny si nevezmete nic. Vezmete ale pár životů, protože je vás hodně. Ale sami o své životy přijdete. Proč chcete zemřít?“  ptá se Zelenskyj Rusů a dodává, že ví, že chtějí žít.

Zmínil, že ví o případech, kdy Rusové volají domů a říkají, co si skutečně o válce myslí, že se cítí zahanbeni.

Rusové, vzdejte se!

„Víme, kdo jste, takže vám dáváme na výběr. Dáváme vám šanci jménem Ukrajinců. Šanci žít. Pokud se nám vzdáte, budeme s vámi zacházet tak, jak by se s vámi zacházet mělo. Tak, jak by s vámi nezacházela vaše armáda. Vyberte si,“ říká emotivně Zelenskyj.

Již v minulých dnech často ruští zajatci totiž mluvili o tom, že se bojí návratu do své země, kde jim za zajetí u nepřítele hrozí soud a možná i poprava.

Zelenskyj také zmínil, že je vděčný za Rusy, kteří bojují proti dezinformacím, a zmínil zaměstnakyni televize, která neváhala narušit ruské zprávy v přímém přenosu s transparentem „Zastavte válku“.

 „Vaše země se zatím zcela neuzavřela před zbytkem světa a neproměnila se v Severní Koreu. Musíte bojovat. Nesmíte ztratit svou šanci,“ apeloval ukrajinský prezident na Rusy.

Zelenskyj dále oznámil, že mluvil s předsedkyni Evropské komise Ursulou von der Leyenovou, polským prezidentem Dudou a lucemburským premiérem Bettelem.

Válka Rusko vs. Ukrajina
21:56
Dnes

Šéf Brovarského rajonu v Kyjevské oblasti Volodymyr Majboženko na předchodu pro chodce čtyři přejel. Nadýchal 2,3 promile, ukazuje kanál Nexta. Ve funkci ihned končí.

20:08
Dnes

Britské úřady vznesly obvinění proti dvěma mužům z centrální Anglie podezřelých z vazeb na ruské rozvědky, policie je spolu se třemi dalšími podezřelými zadržela v souvislosti s březnovým požárem skladu na východě Londýna. Dvacetiletý Dylan Earl čelí obvinění z „napomáhání zahraniční zpravodajské službě“ a dvaadvacetiletý Jake Reeves z „přijímání hmotného daru od zahraniční zpravodajské služby“, muži podle obžaloby plánovali útoky na podniky napojené na Ukrajinu, píší britská média. 

Podezřelý Earl stanul před soudem už před několika dny, prokurátoři však o případu informovali až dnes. Soud jej poslal do vyšetřovací vazby společně s dalšími čtyřmi podezřelými, kteří podle agentury AFP čelí méně závažným obviněním. Všichni kromě jednoho podle stanice BBC čelí obvinění ze žhářství.

Britská diplomacie si podle agentury Reuters dnes kvůli případu předvolala ruského velvyslance Andreje Kelina.

19:17
Dnes

Belgie se bude snažit dodat stíhačky F-16 na Ukrajinu už letos, řekla podle VRT belgická ministryně obrany. Původně to Brusel plánoval až příští rok.

Jak jsou na tom mírová jednání?

„Rozhovor s izraelským premiérem Bennettem je také důležitý. Jako součást vyjednávacího úsilí ukončit tuto válku co nejdříve. Za spravedlivého míru,“ říká Zelenskyj.

Bennet hovořil jak s Ukrajinou, tak Ruskem. Izrael byl v minulých dnech kritizován za to, že Ukrajině více nepomohl.  Zelenskyj tak naznačil, že Bennett spolupracoval na mírových rozhovorech.

Nakonec prezident zmiňuje mírová jednání, o kterých mu jeho vyjednávací tým řekl, že probíhají „docela dobře“. Zároveň ale trochu skepticky pokrčil rameny s tím, že jednání budou i nadále pokračovat.

Video  Proč Rusko rozpoutalo násilnou invazi na Ukrajině?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa