Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C

Místo činu: Ukrajina. Vyšetřování ruských zvěrstev začala, zapojili se i zahraniční soudci či novináři

Autor: Svobodná Evropa, mav - 
8. dubna 2022
15:45

Jak se ruské síly stáhly od Kyjeva a okolí své metropole zase ovládla Ukrajina, začíná vycházet najevo, co se v okupovaných městech a vesnicích dělo. S odklízením trosek a odkrýváním těl obětí se do práce pouštějí i vyšetřovatelé, píše server Rádia Svobodná Evropa (RFE/RL).

V Buči nacházejí ukrajinské úřady těla desítek zabitých obyvatel - některá leží na ulicích, další ve sklepích, jiná byla chvatně pohřbena do mělkých hrobů. Na některých jsou patrné známky exemplární popravy - ruce svázané za zády, průstřel hlavy… Všechny zabité čeká důstojnější pohřeb - a ukrajinská justice doufá, že i vyšetření a potrestání jejich smrti.

„Prokurátoři vedou vyšetřování děsivých skutků mučení, zabití a pokusů o spálení těl šesti civilistů v Buči,“ tweetovala ukrajinská generální prokurátorka Iryna Venediktová. „Bylo zahájeno trestní řízení dle článku 438 trestního zákoníku (porušování válečného práva a zvyklostí).“ A takových řízení jsou spousty.

V Buči a Borodjance vyšetřují ruské zločiny prokurátoři z Kyjevské oblasti, kteří jsou posíleni o vyšetřovatele kontrarozvědky SBU a padesátku forenzních expertů z dalších regionů, uvádí web generální prokuratury.

23:06
16. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, se kterou sledujete náš online přenos věnovaný konfliktu na Ukrajině a událostem s ním souvisejícím. Další čerstvé zprávy můžete očekávat opět zítra ráno. Do té doby přejeme dobrou noc.

22:11
16. 4. 2024

Ukrajina zašle žádost o svolání zasedání Rady NATO-Ukrajina k projednání dodávek systémů protivzdušné obrany, uvedl prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém večerním projevu.

21:37
16. 4. 2024

Téměř 40 % tržeb největšího ruského výrobce hliníku, společnosti Rusal, je ohroženo kvůli sankcím uvaleným Spojenými státy a Velkou Británií, uvedla agentura Bloomberg.

Zobrazit celý online

Přímé stopy, jakož i svědectví přeživších či relevantní informace na sociálních sítích a jiných dostupných zdrojích, sbírají ukrajinští i západní vyšetřovatelé. A také nezávislí reportéři, včetně Rádia Svobodná Evropa - to aby mohli vyvracet neověřené zprávy na sociálních sítích či případnou propagandu ukrajinských úřadů.

Začíná se skládat obrázek, které ruské jednotky v Buči v březnu působily, kdo jim velel - a kdo tak nese odpovědnost. Samotná přítomnost vojáků v Buči i řadě dalších měst a obcí zdevastovaných útoky či okupací není neprůstřelným důkazem, že právě oni se dopouštěli válečných zločinů. Působilo tam více ruských jednotek. Západ už má jasno, politici, včetně třeba prezidenta USA Joea Bidena, označují Putina a jeho armádu za válečné zločince. Vyšetřovatelé však mají před sebou těžký úkol, tedy shromáždit důkazy, které obstojí před řádným soudem.

Pomoc ze Západu

„Vyšetřování a obžaloby válečných zločinů či zločinů proti lidskosti přináší zvláštní výzvy. Jsou to zločiny, k nimž dochází v chaotickém prostředí, kam mají vyšetřovatelé obtížný přístup nebo kde se důkazy snadno likvidují či maskují pod ‚válečnou mlhou‘. Musí se prokázat komplexní otázky velící odpovědnosti. Případy se mohou dávat dohromady dlouho a ještě déle může trvat, než se posunou politické okolnosti, aby hlavní podezřelí ztratili moc a mohli být zatčeni,“ napsala v komentáři pro The Times vrchní žalobkyně Anglie a Walesu Suella Bravermanová, která na Ukrajinu poslala jako poradce zkušeného soudce Howarda Morrisona, který deset let působil v Mezinárodním trestním tribunálu v Haagu.

„Pokrok, jaký v těchto okolnostech učinila ukrajinská generální prokurátorka, je mimořádný. Se svým týmem udržela infrastrukturu trestních procedur, katalogizuje tisíce případů a identifikuje stovky podezřelých,“ chválí Bravermanová kolegyni, že i ve válce zachovala řádné justiční postupy.

Z Buči odešli Rusové koncem března, ukrajinské vojsko tam vstoupilo 1. dubna. Vyšetřování tak trvá jen pár dní, ale už vycházejí najevo docela přesvědčivá fakta: Fotografie, videa (po ověření pravosti), výpovědi očitých svědků a k tomu skutečnost, že město přes měsíc okupovaly ruské síly - to vše tvoří silné nepřímé důkazy o ruské vině.

Poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, Oleksij Arestovyč, zveřejnil 3. dubna seznam jednotek armády Ruské federace a také Národní gardy (Rosgvardije), které byly nasazeny v Buči a dalších dvou městech Kyjevské oblasti - Irpini a Hostomelu. Na seznamu jsou mj. 104. a 234. pluk 76. gardové úderné výsadkové divize.

76. divize, domovem v Pskovu na severozápadě Ruska, je už od sovětských dob proslulá bojovými úspěchy, ale též brutalitou. Její paragáni byli například obviněni z bezohledného vraždění čečenských civilistů v druhé čečenské válce začátkem století.

Působení 76. divize v Buči potvrzuje například oznámení o smrti kapitána Gennadije Bajura na sociální síti VK. Velitel dělostřelecké baterie tam zahynul po výbuchu miny 11. března.

O dva dny později na Ukrajině (není jasné, kde přesně) padl i velitel elitního 331. gardového výsadkového pluku z Kostromy, Sergej Sucharev, jakož i jeho zástupce a mnoho jeho parašutistů, uvedla běloruská pobočka RFE/RL, Rádio Svaboda. Pluk byl před invazí v Bělorusku, jak informovalo tamní ministerstvo obrany, a jeho příslušníci pak bojovali severně od Kyjeva.

Další stopou byl mobil vojáka (29) z 64. brigády motorizované pěchoty. Není zřejmé, zda ho jen ztratil, nebo v Buči i padl. Každopádně telefonní číslo odpovídá číslu, pod kterým byl zaregistrován profil na sociální síti Instagram. A zaregistrován byl od dálněvýchodního Chabarovska, kde má 64. brigáda základnu.

Profil na instagramu s názvem Bender Rocket je neveřejný. „Nejsem voják, jsem civilista a nikomu nepřeju nic špatného,“ stojí pouze v základní informaci. Ukrajinská tajná služba ovšem zveřejnila fotky ze získaného mobilu. Nepotvrzují přímo, že by byl „Bender Rocket“ vojákem 64. brigády, ale s jejími příslušníky se zjevně přátelil.

Ukrajinská vojenská rozvědka (HUR) rovněž zveřejnila seznam více než 1600 příslušníků 64. brigády, včetně čísel cestovních pasů a dat narození - od plukovníků po dvaadvacetileté vojíny. Svobodná Evropa připomíná, že toto sdělení tajné služby nebylo možné nezávisle ověřit.

Zatýkání důchodců

Moskva válečné zločiny popírá. „Jsou to fake news, které zplodila cynická představivost ukrajinské propagandy,“ uvedl bývalý prezident a nyní místopředseda ruské bezpečnostní rady Dmitrij Medveděv na sociální síti Telegram. „Obvinění na adresu ruské strany a ruských vojáků jsou nepodložená. Je to šikovně zrežírovaná show, a to tragická,“ citovala agentura TASS Dmitrije Peskova, mluvčího Kremlu. Ti, co volají po nezávislém vyšetření událostí v Buči, by se podle něj měli zamyslet, nakolik je v tuto chvíli skutečně nestranné vyšetření možné.

Jakkoli jsou na Ukrajině dostupná mnohá svědectví a videa díky široce rozšířeným chytrým telefonům, vyšetřování a případné soudy se jistě potáhnou ještě dlouho. Ale Ukrajinci je hodlají dotáhnout do konce, jak ujišťuje poradce Arestovyč: „Viníci už budou v důchodu, ale pořád je budeme nacházet. Pro Ukrajinu je to otázka cti.“

Video  Ohavný masakr civilistů v Buči: Těla se válí po ulicích.  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa