Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Řezníci z Buči“ se vracejí na frontu. Kreml je chce „uklidit“ a poslat na jistou smrt?!

Autor: sova - 
7. dubna 2022
05:00

Ruští vojáci zodpovědní za ohavné válečné zločiny proti bezbranným civilistům v Buči jsou podle zpravodajství ukrajinského ministerstva obrany již na cestě zpět na frontu. „Řezníci z Buči“ za sebou zanechali stopu smrti a zkázy. Ukrajinské úřady o víkendu objevily několik masových hrobů a desítky mrtvol, které byly podle všeho mučeny a popraveny. Píše o tom britský list Daily Mail.

Příslušníci 64. motostřelecké brigády 35. všeruské armády, které ukrajinské úřady označily za viníky odpovědné za povraždění stovek lidí na předměstí Kyjeva, se minulý týden stáhli z Buči a včera dorazili do běloruského Mazyru.

Hlavní zpravodajské ředitelství ukrajinského ministerstva obrany však tvrdí, že ruští velitelé odmítají střídat své brigády, přičemž váleční zločinci jsou již na cestě do Belgorodu v západním Rusku, kde budou přemístěni.

Umístění tam, kde nebudou mít šanci přežít

Zpráva zveřejněná na internetových stránkách ukrajinského ministerstva obrany uvádí, že brigáda je posílána na „nejvytíženější místa“, pravděpodobně do okolí Charkova, v naději, že budou zabiti dříve, než budou nuceni vypovídat před tribunálem pro válečné zločiny.

Dalším cílem rychlého návratu 64. brigády na ukrajinské území je rychlá ‚likvidace‘ nepotřebných svědků,“ uvádí se ve zprávě.

„To znamená přemístění do části válečné fronty, kde nebudou mít šanci přežít, a tím jim znemožnit svědčit před budoucími soudy,“ píší Ukrajinci.

Zpravodajské informace rovněž naznačují, že navzdory rozsáhlému odporu v řadách vojáků ruské velení odmítá přijmout jakoukoli rezignaci nebo vystoupení ze služby pachatelů zločinů a případným nespokojencům vyhrožuje vojenským soudem.

12:44
Dnes

„Musíme si být vědomi faktu, že dnes je naše Evropa smrtelná. Může zemřít a záleží to jen na tom, co si vybereme. A toto rozhodnutí musíme učinit nyní,“ prohlásil francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně o prioritách své evropské politiky před červnovými eurovolbami. Evropské země se podle něho musí vstříc hrozbám Ruska, Číny i na Blízkém východě zbavit obranné závislosti na Spojených státech a zesílit vazby na Británii. 

12:02
Dnes

Evropský parlament pravděpodobně odsoudí Svobodou stranu Rakouska (FPÖ) za její blízkost k Rusku prezidenta Vladimira Putina, píše s odvoláním na návrh usnesení agentura APA. Europarlament má o právně nezávazné rezoluci týkající se ruských pokusů o ovlivňování voleb do EP hlasovat dnes, materiál velmi pravděpodobně podpoří evropští lidovci, sociální demokraté, liberálové i zelení.

Rezoluce má vyjádřit znepokojení Evropského parlamentu nad novými obviněními z ruského vlivu a pokusy Moskvy o ovlivňování některých kandidátů a vměšování se do nadcházejících voleb.

FPÖ čelila kritice za přílišnou náklonnost k Rusku a prezidentu Vladimiru Putinovi v minulosti už vícekrát. V prosinci roku 2016 podepsali představitelé strany Svobodných smlouvu „o přátelství“ se stranou Jednotné Rusko. V dnešním návrhu usnesení Parlament EU mimo jiné „vyjadřuje své znepokojení nad rakouským špionážním případem, v němž je bývalý rakouský zpravodajský důstojník Egisto Ott, který je údajně úzce spojen s politikem FPÖ Hansem-Jörgem Jeneweinem, obviněn ze špionáže pro Rusko a nezákonného získávání osobních údajů z policejních databází, včetně předávání údajů z mobilních telefonů bývalých vysoce postavených rakouských úředníků ruské tajné službě“.

11:28
Dnes

Na ukrajinské frontové linii nastala patová situace, jsou proto příhodné podmínky pro zahájení mírových rozhovorů, míní běloruský vůdce Alexandr Lukašenko. 

Ruští vojáci podle Lukašenka sice v posledních době získali kontrolu nad několika ukrajinskými obcemi, jde ale jen o „pomalý postup“. „Je to patová situace,“ dodal v projevu před Všeběloruským lidovým shromážděním - orgánu připomínajícím parlament, kde zasedají nejrůznější delegáti včetně představitelů běloruské vlády.

„Pokud nezačneme vyjednávat teď, Ukrajina postupně přijde o svůj stát a může přestat existovat. Ukrajina potřebuje mír,“ uvedl Lukašenko, blízký spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina, jehož vojska mimo jiné z běloruského území 24. února 2022 vpadla na Ukrajinu a rozpoutala tím největší pozemní konflikt v Evropě od druhé světové války.

Zobrazit celý online

Kuleba: Buča je jen „špičkou ledovce“

Kreml mezitím nadále popírá obvinění z válečných zločinů vznesená proti jeho jednotkám, zatímco ruští političtí komentátoři zašli tak daleko, že naznačují, že otřesné scény byly zinscenovány Ukrajinou a Západem s cílem zdiskreditovat Putina.

Ukrajinské úřady uvedly, že řezníci z Buči zítra dorazí do Belgorodu a do 8. dubna opět překročí hranice, aby způsobili další chaos.

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba včera prohlásil, že důkazy o zabíjení civilistů v Buči jsou jen „špičkou ledovce“ a že ukrajinské síly ještě nedosáhly všech oblastí vyklizených ruskými jednotkami.

Prezident Volodymyr Zelenskyj byl viditelně rozčilený, když v pondělí navštívil město a pozoroval stopy smrti a zkázy, které za sebou zanechaly ruské jednotky, včetně jednotek 64. motostřelecké brigády.

Video  Ohavný masakr civilistů v Buči: Těla se válí po ulicích  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa