Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Exšéf Mosadu o válce na Ukrajině: Izrael může být místem pro oligarchy. A marná snaha Abramoviče

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková - 
4. března 2022
05:00

Zatímco boje na Ukrajině nabývají na intenzitě a většina západních zemí zavádí ostré sankce a to i proti ruským oligarchům, zdá se, že právě někteří z nich by mohli dopady sankcí obejít a to například i díky Izraelským pasům. V exkluzivním rozhovoru pro Epicentrum Blesk Zpráv to mimo jiné potvrdil bývalý šéf izraelského Mosadu, Danny Yatom.  Hovořil také o roli Izraele v mírových jednáních i proč miliardář Abramovič v tomto ohledu nemůže pomoci.  

U prvních mírových rozhovorů mezi Ukrajinou a Ruskem asistoval majitel anglického fotbalového klubu Chelsea FC, Roman Abramovič, který je také bývalým důvěrníkem ruského prezidenta Borise Jelcina a současného ruského vůdce Vladimira Putina. „Nemyslím si, že může pomoci. Bylo od něj velmi hezké, že byl připraven a dobrovolně přijal tuto velmi obtížnou roli. Nevidím však, že by v tomto případě mohl pomoci jeden muž nebo žena nebo jeden jednotlivec. Toto musí být něco, co podporuje buď země, nebo skupina zemí,“ hodnotí jeho vliv v mírotvorných aktivitách mezi Ukrajinou a Ruskem.

Zajímavé také je, že Abramovič poměrně nedávno přispěl osmimístným finančním darem na financování Mezinárodního institutu pro výzkum holocaustu. A zdá se, že po přímluvě některých předních izraelských osobností ve Spojených státech jsou to právě jeho izraelská spojení a dary, které ho doposud zachraňují před sankcemi. O tom ale Danny Yatom vyjádřil své pochyby a předpokládá, že všichni budou mít stejný osud, dokud válka neskončí.

Izrael jako úniková cesta

Na otázku, zda by se Izrael svým způsobem mohl stát únikovou cestou pro miliardáře nebo ruské oligarchy, kteří velmi často vlastní mezinárodní pasy, odpověděl poměrně překvapivě: „Odpověď zní ano. Izrael může být místem pro oligarchy, ale nejen pro oligarchy. Ale jsou tu také uprchlíci, kteří nyní klepou na dveře Státu Izrael a my je začínáme přijímat.“ 

Bývalý bezpečnostní poradce tehdejšího izraelského premiéra Ehuda Baraka kritizoval rozpolcenou reakci Izraelských předních představitelů, kteří, ač vyjadřují soucit a solidaritu s Ukrajinou, tak tvrdého odsouzení Ruska se zdráhají a to i přesto, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj je také židovského původu.  „Vím, že očekává (Zelenskyj, pozn. red) více, protože to bylo zveřejněno v jednom z jeho telefonických rozhovorů s naším premiérem, kterého požádal o munici a zbraňový systém, obranný zbraňový systém. A to je pravděpodobně ta hranice, kde naše vláda narýsovala čáru, která říká, že pokud tuto linii porušíme a pomůžeme Ukrajincům se zbraňovými systémy, dramaticky to poškodí naše vztahy s Ruskem,“ vysvětlil komplikovanou pozici izraelské vlády.

22:23
19. 4. 2024

Vážení čtenáři, se zpravodajstvím z války na Ukrajině dnes končíme. Přihlásíme se opět v sobotu ráno, dobrou noc.

21:51
19. 4. 2024

Ruské rakety v přístavu Pivdennyj v Oděse zasáhly dva terminály specializované na zemědělskou produkci, z nichž jeden patří známé singapurské firmě Delta Wilmar. Ta na Ukrajině podniká od roku 2004, od té doby zde investovala více než 300 milionů dolarů a vytvořila okolo tisícovky pracovních míst.

21:13
19. 4. 2024

Česko vydá na Ukrajinu Timura Treťjakova odsouzeného na 22 let vězení za nájemnou vraždu řidiče Sazky a za pokus o vraždu arménského podnikatele. Televizi Nova to potvrdil mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka. Nova uvedla, že Treťjakov by se mohl na Ukrajině zapojit do bojů při obraně proti ruské agresi. Kdy muž z Česka odjede, záleží podle televize na tom, kdy pro něj Ukrajina pošle eskortu.

Treťjakov se podle pravomocného rozsudku vydal v listopadu 2007 vraždit na pražské Vinohrady. Dostal zakázku, aby tam zlikvidoval podnikatele, který jezdil v luxusním voze bentley. Shodou okolností tehdy na daném místě zastavil s jiným autem téže značky řidič ředitele společnosti Sazka. Treťjakov šoféra zastřelil. O dva týdny dříve navíc Treťjakov napadl na Václavském náměstí arménského podnikatele, kterého devětkrát bodl nožem. Napadenému cizinci zachránila život včasná operace.

Zobrazit celý online

Překvapuje ho také způsob ruského útoku: „Zdá se mi, jako by Rusko používalo stejnou taktiku a stejné operace a válčení, jaké používalo před mnoha lety, kolony tanků. Ale kde jsou rakety? Kde jsou přesné střely dlouhého doletu, které mají, kde jsou drony a bezpilotní prostředky, kterými lze útočit bez pilotů? Kde je chytrá technologie,“ podivoval se pan Yatom, který sám velil speciální jednotce Izraelských obranných sil, Sajeret Matkal.

Kdo je Danny Yatom?

  • bývalý šéf Národní zpravodajské služby Izraele - Mosad
  •  bývalý bezpečnostní poradce tehdejšího izraelského premiéra Ehuda Baraka
  • bývalý člen Knesetu
  • zakladatel strategické společnosti C.I. Y Global
  • bývalý velitel jednotky Sajeret Matkal - speciální jednotka Izraelských obranných sil, jejímž primárním určením je boj proti terorismu, průzkum na nepřátelském území a shromažďování informací o protivníkovi. Největší publicitu získal Sajeret Matkal při operaci Entebbe, kdy příslušníci jednotky zachránili více než 100 pasažérů z uneseného letadla Air France. Mezi další členy této jednotky patřili například izraelští premiéři Ehud Barak nebo Benjamin Netanjahu. V této jednotce bojoval i jeho starší bratr Jonathan Netanjahu, který ale při operaci Entebbe zahynul.
  • Video  Bývalý šéf Mosadu exkluzivně o úspěšných agentkách i Jamesi Bondovi. A pochválil BIS i českou policii  - Pavlína Horáková
    Video se připravuje ...

fido2 ( 4. března 2022 10:13 )

Oligarchové už pravděpodobně dávno unikli. Všechno věděli dopředu.

deratizater ( 4. března 2022 09:41 )

To že západ loupežnicky obírá ruské oligarchy o velké majetky nepoštve proti Putinovi ale oni budou nuceni se vrátit do Ruska a pomáhat mu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa