Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Mučí naše civilisty,“ obvinil Zelenskyj Moskvu. Lidé v Mariupolu trpí bez šance na evakuaci

Aktualizováno -
12. března 2022
13:29
Autor: sova, ČTK, Darina Jíchová - 
12. března 2022
13:03

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj slibuje, že do obléhaného Mariupolu dostane jídlo, vodu a léky, zatímco Rusko se připravuje na totální útok na Kyjev. Velká Británie varuje, že během nových útoků na západní ukrajinská města jsou nevybíravě ostřelování civilisté. Zelenskyj rovněž oznámil, že Rusko posílá na Ukrajinu další jednotky a ukrajinská armáda proto nemůže snížit intenzitu bojů. Ztráty ruské armády jsou podle něj největší za poslední desetiletí.

Prezident Volodymyr Zelenskyj přislíbil, že do obleženého města Mariupol budou dodány životně důležité zásoby.

V Ivano-Frankivsku byl za rozbřesku proveden trojitý úder, který byl údajně zaměřen na letiště na okraji města. Při včerejším ostřelování navíc ráno vzplály v Dnipru věžáky a továrna, přičemž zahynul jeden člen ochranky.

„Ruská vojska nepustila naši pomoc do města“

Prezident Volodymyr Zelenskyj udeřil na Moskvu, že „mučí“ civilisty, kteří strávili více než týden bez životně důležitých zásob v obležených městech. Ukrajinský prezident obvinil Rusko, že odmítá umožnit evakuovaným lidem opustit město Mariupol, které bylo odříznuto od potravin, vody a elektřiny, a vzdorovitě trval na tom, že do něj budou zítra dodány životně důležité zásoby, přestože je obklíčeno ruskými vojsky.

9:57
Dnes

Moskevský soud dnes uvalil vazbu na třetího muže v rámci kauzy braní úplatků na ruském ministerstvu obrany. Policie zadržela podnikatele Alexandra Fomina, který je obviněn z podplácení náměstka ministra obrany Timura Ivanova, napsala agentura TASS. O Ivanovově zatčení informovala ruská média v úterý večer, ve vazbě je i jeho známý Sergej Borodin.

Fomin, který byl s Ivanovem v důvěrném vztahu, je jeden ze zakladatelů společnosti Olimpsitistroj, který se zabývá výstavbou bytových a nebytových budov a je dodavatelem ruského ministerstva obrany. Podle vyšetřování je moskevský podnikatel podezřelý, že Ivanovovi, Borodinovi a dalším poskytoval zdarma služby související s rekonstrukcí nemovitostí, práce a zboží.

10:10
Dnes

Za poslední den ztratil protivník 1040 lidí, 13 tanků, 14 obrněných vozidel a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

9:07
Dnes

Polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz uvedl, že jeho země je připravena pomoci Ukrajině při návratu mužů v branném věku do vlasti. Jak by chtěla Varšava v tomto ohledu konkrétně pomoci, neupřesnil. „Myslím, že mnoho Poláků je pobouřeno, když vidí mladé ukrajinské muže v hotelích a kavárnách a když poslouchají, jak velké úsilí musíme vynaložit, abychom pomohli Ukrajině,“ řekl Kosiniak-Kamysz.

Zobrazit celý online

Kremlem vlastněná tisková agentura TASS vykreslila pro lidi uvízlé ve městě hrozivý obraz poté, co citovala ruského plukovníka Michaila Mizinceva, který uvedl, že všechny mosty do města byly zničeny a cesty byly zaminovány.

Ruská vojska nepustila naši pomoc do města a nadále mučí naše lidi... zítra (v sobotu) se pokusíme znovu, znovu se pokusíme poslat jídlo, vodu a léky,“ řekl Zelenskyj.

Prezident Zelenskyj promlouvá ke svým lidem, ale i k západním lídrům, případně k Rusku a ruským vojákům denně. V sobotním výstupu zmínil mnohonásobné ruské ztráty. Opakovaně vyzval ke klidu zbraní v Mariupolu. Ukrajina podle Zelenského plně dodržuje příměří kolem humanitárního koridoru z obleženého města Mariupol, kde na evakuaci čekají desítky tisíc civilistů. Vyzval Moskvu, aby učinila to samé. 

„Ztráty ruských vojáků jsou kolosální. Dynamika ztrát okupantů k 17. dni (války) je již taková, že lze s jistotou říci: jedná se o největší úder ruské armádě za poslední desetiletí,“ prohlásil ukrajinský prezident. Podle něj od začátku invaze pozbylo bojeschopnost 31 ruských taktických skupin o velikosti praporu.

Unesený starosta

Ukrajinští představitelé v pátek odhalili, že ruští vojáci unesli starostu Melitopolu Ivana Fedorova z městského krizového centra poté, co „odmítl spolupracovat s nepřítelem“.

„Je to zjevně projev slabosti útočníků... Přešli do nové fáze teroru, v níž se snaží fyzicky zlikvidovat představitele legitimních místních ukrajinských orgánů,“ řekl prezident Zelenskyj.

„Zajetí starosty Melitopolu je proto zločinem nejen proti konkrétní osobě, proti konkrétní komunitě a nejen proti Ukrajině. Je to zločin proti demokracii jako takové... Na činy ruských okupantů se bude pohlížet jako na činy teroristů z Islámského státu,“ dodal.

Zelenskyj dále uvedl, že hovořil s německým kancléřem Olafem Scholzem a francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem. Požádal je, aby vyvinuli tlak na Rusko s cílem dosáhnout propuštění starosty okupovaného Melitopolu, kterého podle Kyjeva v pátek unesli ruští vojáci. Za jeho osvobození v sobotu podle ukrajinských úřadů ve městě na jihu Ukrajiny demonstrovaly tisíce lidí.

Video  Ve městě Novopskov ruští vojáci prý stříleli na civilisty přímo na ulici.  - Twitter
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa