Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Izrael doporučil Zelenskému přijmout Putinovu konečnou nabídku: Nevzdáme se, vzkazují Ukrajinci

Autor: dce, ČTK - 
12. března 2022
03:18

Izraelský deník The Jerusalem Post uvedl, že izraelský premiér Naftali Bennett ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému doporučil přijmout Putinovu nabídku na ukončení války. Podle zdroje deníku ale Ukrajina tuto radu považuje za nepřijatelnou.

„Mluvil jsem s Naftali Bennettem. Poděkoval jsem za snahy Izraele o zprostředkování. Probírali jsme způsoby, jak ukončit válku a násilí,“ informoval stručně Zelensky v úterý o telefonním hovoru s Bennettem. Podle The Jerusalem Post mu izraelský premiér poradil přijmout nabídku ruského prezidenta.

„Být tebou, tak bych myslel nad životy svých lidí a tu nabídku přijal.“ Zelenskyj mu odpověděl pouze: „Chápu.“ Podle zdroje izraelského listu se ukrajinskému prezidentovi rada nelíbila. 

„Bennett nám řekl, abychom se vzdali,“ řekl úředník, který tisku informaci poskytl. „Nemáme v úmyslu tak učinit. Víme, že Putinova nabídka je pouze začátek.“

Bennett se v sobotu stal prvním zahraničním vůdcem, který od začátku ruské invaze navštívil Moskvu, a za poslední dva týdny s Putinem mluvil už pětkrát. V neděli řekl, že se bude snažit pomoci hledat diplomatickou cestu ze současné krize, ačkoli šance na úspěch podle něj nejsou velké.

The Jerusalem Post informoval i obsahu konečné nabídky Ruska pro Ukrajinu. Zelenskyj má kývnout na to, že se vzdá Donbasu a oficiálně uzná proruské disidenty. Dále má slíbit, že Ukrajina nevstoupí do NATO, přistoupit na zredukování armády a vyhlásit neutralitu.

22:57
24. 4. 2024

Vážení čtenáři, 

pro dnešek končíme zpravodajství z rusko-ukrajinského konfliktu. Aktuální informace v online reportáži vám přineseme opět zítra. 

22:27
24. 4. 2024

Drazí čtenáři, online zpravodajství k Ukrajině se odmlčí. Přejeme dobrou noc, na shledanou zítra.

22:25
24. 4. 2024

Ukrajinská vláda přijala rozhodnutí, podle něhož muži ve věku od 18 do 60 let budou moci získat cestovní pasy pouze na území Ukrajiny. Informovala o tom dnes agentura Reuters, podle níž Kyjev dále zpřísnil pravidla mobilizace. O den dříve ukrajinské ministerstvo zahraničí oznámilo pozastavení konzulárních služeb pro muže v branném věku, kteří pobývají v zahraničí, a to do 18. května.

Tou dobou podle ukrajinské diplomacie vstoupí v platnost nový zákon, jenž mění pravidla mobilizace vyhlášené na Ukrajině před více než dvěma lety v reakci na ruskou invazi. Jeho hlavním úkolem je podle médií podchytit všechny muže podléhající branné povinnosti a aktualizovat jejich údaje, což má úřadům zjednodušit povolávání do armády.

Norma předpokládá, že Ukrajinci žijící bez vojenských dokladů v zahraničí si nebudou moci zařídit nový pas či získat konzulární služby.

Zobrazit celý online

Video  Proč Rusko rozpoutalo násilnou invazi na Ukrajině?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa