Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Evakuace obléhaných měst zpomalila: Z bombardované Mariupole není šance na útěk

Aktualizováno -
12. března 2022
04:53
Autor: ČTK - 
12. března 2022
01:51

Ze čtyř ukrajinských měst obléhaných ruskou armádou se v pátek podařilo evakuovat 7144 lidí, tedy mnohem méně než v předchozích dnech. Oznámil to v sobotu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ten zároveň obvinil Moskvu, že opět záměrně blokovala cestu do přístavního města Mariupol, kde čekají na možnost evakuace desítky tisíc lidí a kde docházejí potraviny, léky i voda.

Humanitární koridory, kterými se mohou díky dočasnému lokálnímu příměří evakuovat civilisté, v posledních dnech umožnily prchnout tisícům lidí například ze Sum, z Irpině, Izjumu nebo z města Buča. Ve čtvrtek se podařilo evakuovat celkem asi 40.000 lidí, ve středu 35.000.

Podle Zelenského se v pátek podařilo dostat do bezpečí například některým obyvatelům měst Černihiv, Enerhodar či Hostomel, hermeticky uzavřený naproti tomu zůstal Mariupol. Město, které mělo v době před invazí přes 400.000 obyvatel, už dva týdny ostřelují ruské jednotky, ve středu bombardovali dětskou nemocnici. Podle radnice dosud zemřelo nejméně 1582 civilistů, ve zničeném městě nefungují dodávky tepla, vody ani elektřiny.

Evakuace mají pokračovat i v sobotu. V Sumské oblasti na severovýchodě země se plánuje šest únikových koridorů, oznámil na Telegramu gubernátor Sumské oblasti Dmytro Žyvyckyj. Podle prohlášení mají být převezeni do středoukrajinského města Poltava civilisté z měst Sumy, Trosťanec, Lebedyn, Konotop, Krasnopillja a Velyka Pysarivka.

22:25
18. 4. 2024

Český prezident vyzývá USA, aby schválily zákon o pomoci Ukrajině

Prezident Petr Pavel byl hostem zahraniční televize CNN, kde komentoval českou iniciativu nákupu munice pro Ukrajinu. Vyslovil přání, aby americký Kongres schválil zákon o pomoci tohoto státu, který se potýká s ruskou agresí. Podle české hlavy státu Evropa přebírá sice více odpovědnosti, ale USA je stále největším podporovatelem. Pavel také prozradil, že se identifikovalo na milion kusů munice v zahraničí, neprozradil ale, od koho se bude munice kupovat. I kvůli bezpečnosti daného státu vůči Rusku. 

21:40
18. 4. 2024

Úspěch slovenské iniciativy na nákup munice ocenila i česká ministryně obrany Jana Černochová (ODS). 

„Na ObranaTweetuje jsme samozřejmě připravení poskytnout iniciativě konzultace ohledně výběru a nákupu vhodné munice, jako je to v případě naší spolupráce s DarPutinovi. Moc děkujeme! Jsme rádi, že jste v tom s námi a pomáháte Ukrajině se bránit,“ uvedla na sociální síti X. 

21:06
18. 4. 2024

Život ve městě Orikhiv na Ukrajině.

Zobrazit celý online

Video  Proč Rusko rozpoutalo násilnou invazi na Ukrajině?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa