Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Putin přišel o dalšího generála. Ukrajinci mu během 8 dní zabili už 3 velitele

Autor: sova - 
11. března 2022
17:12

Na Ukrajině byl během posledních osmi dnů zabit již třetí ruský generál – velitel obrněné jednotky generálmajor Andrej Kolesnikov z 29. kombinované armády. Jeho smrt přišla po zlikvidování generálmajora Vitalije Gerasimovova a generálmajora Andreje Suchoveckého. Jde o další ránu pro Kreml, oznámila ukrajinská vláda. List Daily Mail předpokládá, že invaze se účastní zhruba dvacítka ruských generálů. 

Kolesnikovova smrt přišla čtyři dny po zabití generálmajora Vitalije Gerasimova, 45letého prvního zástupce velitele 41. ruské armády, a prozatím o ní nejsou dostupné bližší informace. O Kolesnikovi iInformoval na Telegramu poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Geraščenko.

Ukrajinci zlikvidovali také Gerasimova a Suchoveckého

Generál Gerasimov se zúčastnil také druhé čečenské války, ruské vojenské operace v Sýrii a anexe Krymu. Byl držitelem řady vojenských vyznamenání a medailí. Podle některých zpráv měl být Gerasimov synem Valerije Gerasimova – náčelníka generálního štábu ruských ozbrojených sil.

Dne 27. února byl Valerij Gerasimov vyfotografován při setkání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem – seděl na konci dlouhého stolu s ruským ministrem obrany Sergejem Šojgu.

Minulý týden byl ukrajinskými vojsky také zabit 47letý generálmajor Andrej Suchoveckij, zástupce velitele 41. kombinované armády Centrálního vojenského okruhu.

12:57
Dnes
!

Europoslanci dnes schválili prodloužení volného obchodu s Ukrajinou, zároveň ale i ochranu zemědělců v Evropské unii. Dovoz ukrajinských zemědělských produktů do EU bude i nadále pokračovat bez cel a kvót, budou ale platit určitá omezení. Právě ta mají podpořit unijní farmáře, kteří již několik měsíců protestují v mnoha zemích sedmadvacítky. Nově bude například platit, že pokud dovoz některých produktů z Ukrajiny překročí určité objemy, EU na ně znovu zavede cla.

Návrh podpořilo 428 europoslanců, 131 jich bylo proti a 44 se zdrželo hlasování.

12:11
Dnes

Ukrajina přestala poskytovat konzulární služby ukrajinským občanům v branném věku, kteří pobývají v zahraničí. Výjimkou budou ti, kteří se budou chtít vrátit do země, sdělilo dnes agentuře Reuters ministerstvo zahraničí v Kyjevě. Šéf ukrajinské diplomacie v této souvislosti uvedl, že pobyt v zahraničí nezbavuje muže jejich povinností vůči vlasti.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj minulý týden podepsal nový zákon, který mění pravidla mobilizace vyhlášené na Ukrajině před více než dvěma lety v reakci na ruskou invazi v plném rozsahu. Jeho hlavním úkolem je podle médií podchytit všechny muže podléhající branné povinnosti a aktualizovat jejich údaje, což má úřadům zjednodušit povolávání do armády.

11:37
Dnes

Británie poskytne Ukrajině na obranu před ruskou agresí dosud největší balík vojenské pomoci, který bude obsahovat 1600 střel, 400 vozů a téměř čtyři miliony kusů munice. Podle britských médií to oznámil úřad premiéra Rishiho Sunaka před jeho dnešní cestou do Varšavy. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj Sunakovi telefonicky poděkoval za novou pomoc, která počítá i s dalšími 500 miliony liber (11,8 miliardy korun), čímž Londýn zvýší letošní finanční podporu pro Kyjev na tři miliardy liber.

„Pokud bude (ruskému prezidentu Vladimiru) Putinovi dovoleno uspět v této útočné válce, nezastaví se na polské hranici,“ upozornil Sunak před cestou do Polska, které s Ukrajinou sdílí téměř 500 kilometrů dlouhou hranici. Podle britského premiéra je pro evropské země účinná obrana Ukrajiny otázkou vlastní bezpečnosti.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa