Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Rusové se přesouvají na západ: První oběti kousek od Polska a Slovenska. A krvavý nálet v Dnipru

Aktualizováno -
11. března 2022
11:50
Autor: ČTK, Mii, swp - 
11. března 2022
08:47

Proruští separatisté na východě Ukrajiny podle Moskvy dobyli město Volnovacha, které leží severně od obléhaného Mariupolu. Ruská armáda rovněž vyřadila z provozu vojenská letiště u Lucku a Ivano-Frankivsku na západě země, uvedlo ruské ministerstvo obrany. Tamní úřady podle médií následně potvrdily nálety, které si vyžádaly úmrtí nejméně dvou ukrajinských vojáků. Luck je hlavním městem Volyňské oblasti a jedním z center volyňských Čechů, Ivano-Frankivsk leží asi 150 kilometrů východně od slovenských hranic. Agentura Reuters s odkazem na ukrajinskou pohotovostní službu informovala, že tři nálety na ukrajinské město Dnipro dnes brzy ráno zabily nejméně jednoho člověka.

Luck a Ivano-Frankivsk leží daleko od hlavních směrů ruské ofenzivy. Útoky tak mohou naznačovat nový směr války, poznamenala agentura AP.

Volnovacha leží asi 50 kilometrů severně od Mariupolu a podle agentury Reuters je považována za strategicky významnou vstupní bránu do obléhaného přístavu u Azovského moře. Mariupol čelí v posledních dnech těžkému ostřelování od ruské armády a hlásí řadu civilních obětí, podle ukrajinských úřadů tam zemřelo až 1200 lidí. Ukrajina rovněž tvrdí, že Rusko záměrně brání evakuaci civilistů z města.

Mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov podle ruských tiskových agentur také oznámil, že Rusko „vysoce přesnými útoky dlouhého dosahu“ vyřadilo z provozu dvě vojenská letiště na západě Ukrajiny, v Lucku a Ivano-Frankivsku. Tvrdí rovněž, že ruská armáda zničila od začátku útoku na Ukrajinu 3213 zařízení ukrajinské armády.

Boje na Ukrajině se nebezpečně přiblížily západu země. Boje na Ukrajině se nebezpečně přiblížily západu země. | Infografika Blesku

Starosta Lucku dnes potvrdil nálet na tamní letiště, zahynuli při něm podle něj dva ukrajinští vojáci a šest jich utrpělo zranění. „Na naše síly na vojenském letišti v Lucku byly vypáleny čtyři rakety ze stíhačky ruské armády,“ napsal podle agentury AFP na sociální síti telegram jeden z činitelů Volyňské oblasti.

Luck a nedaleké město Rivne jsou centry volyňských Čechů, potomků českých přistěhovalců do carského Ruska. Do země svých předků se volyňští Češi vraceli v několika vlnách, z Ukrajiny prchají do Česka i nyní kvůli ruské invazi.

Místní úřady potvrdily rovněž útok na letiště u Ivano-Frankivsku, tamní starosta nařídil lidem, aby se skryli do protileteckých krytů. „Exploze vedle letiště. Všichni do krytů! Nezveřejňujte žádné fotky, adresy ani souřadnice,“ napsal podle AFP starosta na facebooku. Údery podle něj přerušily ve městě dodávky tepla, o případných obětech se nezmínil.

Nálety na Dnipro

Boje se v noci vedly také ve městě Dnipro, tři nálety zabily nejméně jednoho člověka. Bomby podle ukrajinské pohotovostní služby dopadly v blízkosti školky a bytového domu.

Video s následky leteckého úderu zveřejnil na Twitteru ukrajinský parlament. K záznamu napsal, že jde o výsledek „útoku ruských teroristů“.

Běloruská nezávislá televize Nexta na svém twitterovém účtu uvedla, že při útoku v blízkosti školky a bytového domu byla zasažena dvoupodlažní továrna na boty, což zažehlo požár.

Zasažená léčebna v Charkově

Pokračovalo rovněž ostřelování oblastí, kde se vojáci ruští vojáci pohybují dlouhodobě. Palba zasáhla psychiatrickou léčebnu v Izjumu v Charkovské oblasti s asi 330 pacienty, řekl tamní guvernér Oleh Syněhubov, podle nějž zatím není jasný počet obětí. Zprávy o útoku zatím nelze nezávisle ověřit. Guvernér dodal, že město Charkov bylo ostřelován 89krát za poslední den. Starosta Charkova Ihor Terechov řekl, že město čelí v podstatě nepřetržité palbě, poškozeno podle něj bylo 48 tamních škol.

Británie: Rusové stále mají logistické potíže

Britské ministerstvo obrany ve svém každodenní zhodnocení situace na Ukrajině uvedlo, že ruské jednotky na zemi stále narážejí na silný ukrajinský odpor a nepostupují tak rychle, jak před invazí plánovaly. Stále se rovněž potýkají s logistickými potížemi.

Rusko se však podle Britů zřejmě snaží přeskupit svoje vojska a v příštích dnech zahájit obnovenou ofenzivu, která pravděpodobně bude zahrnovat i další výpady vůči Kyjevu.

Video  Ruská armáda bombardovala porodnici v Mariupolu.  - Reuters
Video se připravuje ...

Válka Rusko vs. Ukrajina
5:18
Dnes
!

Dobré ráno, vážení čtenáři. 

Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu dolarů). Píší to zahraniční agentury. Zákon ještě musí podepsat americký prezident Joe Biden, který oznámil, že tak učiní během dnešního dne. Americkému Senátu za schválení významné pomoci poděkoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Součástí balíku jsou čtyři zákony, jež se týkají pomoci Ukrajině, Izraeli, americkým spojencům v Asii a také nové regulace sociální sítě Tiktok. Podle agentury Reuters balík uvolní pomoc Ukrajině v celkové hodnotě 61 miliard dolarů. Část pomoci, zhruba devět až deset miliard dolarů, dostane Ukrajina v podobě půjček. Zhruba 23 miliard dolarů je pak vyčleněno na nákup zbraní a munice do zásob americké armády, ze kterých Washington posílá pomoc Ukrajině.

23:06
23. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, se kterou sledujete náš online přenos věnovaný konfliktu na Ukrajině a událostem s ním souvisejícím. Další čerstvé zprávy můžete očekávat opět zítra ráno. Do té doby přejeme dobrou noc.

21:52
23. 4. 2024

Počet zraněných při dnešním ruském útoku na Dnipro se zvýšil na osm, informoval gubernátor Dněpropetrovské oblasti Serhij Lysak.

Video se připravuje ...
Další videa