Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Okupanti z nás chtějí udělat Leningrad!“ Ukrajinský Mariupol čelí novým těžkým útokům

Autor: ČTK - 
3. března 2022
14:59

Proruští separatisté z východní Ukrajiny hrozí mířenými útoky na Mariupol, dokud se toto přístavní město nevzdá. Strategický přístav na jihovýchodě Ukrajiny přitom už několik dní bombarduje ruská armáda. Ukrajinská armáda dnes ráno informovala, že město je stále v jejích rukou, uvedla stanice BBC. Mariupol je ale obklíčený, připustil poradce ukrajinského ministerstva vnitra Anton Heraščenko a obvinil Rusko, že chce z města udělat obležený Leningrad. Podle BBC dnes starosta jihoukrajinského Chersonu potvrdil dobytí města ruskými vojáky.

Podle starosty Vadyma Bojčenka bylo bombardování Mariupolu v posledních dnech neustálé. „Nemohli jsme ani odklidit trosky z ulic,“ uvedl.

Podle agentury DPA je město, kde žije přes 400 000 lidí, odříznuto od dodávek elektřiny, tepla a vody. Podle radnice útoky zranily nejméně 130 lidí, média se ale obávají, že bilance bude horší. Místní úřady informovaly, že nemohou evakuovat zraněné.

„Okupanti z něho (Mariupolu) chtějí udělat obležený Leningrad,“ cituje agentura Reuters poradce ukrajinského ministra vnitra Heraščenka. Leningrad, dnešní Petrohrad, za druhé světové války 872 dnů blokovali vojáci nacistického Německa. Zemřelo při tom až 1,5 milionu lidí.

Mariupol, který leží na břehu Azovského moře, je pro Rusko strategický. Nachází se u dotykové linie mezi Ukrajinou a separatistickými regiony na jejím východě. Jeho dobytí by umožnilo propojit ruské síly útočící z východu a jihu, uvedla stanice BBC.

Starosta dalšího jihoukrajinského města Chersonu Ihor Kolychajev podle BBC potvrdil, že město při ústí Dněpru do Černého moře po tvrdých bojích ovládli ruští vojáci. Jde o první velké město, s více než čtvrt milionem obyvatel, které od začátku invaze Rusové dobyli.

Starosta vyzval ruské vojáky, aby nestříleli po civilistech, a dodal, že ukrajinské síly se stáhly z města. Vyzval také obyvatele, aby dodržovali podmínky stanovené okupanty. Ty zahrnují přísný zákaz vycházení od osmé večer do šesté ráno, na ulice smějí Ukrajinci vyjít nejvýše ve dvojici a do města mají povoleno vjet pouze vozidla zásobování, a to minimální rychlostí. „Rusové jsou všude a jsou velmi nebezpeční,“ varoval oblastní gubernátor.

Dobytí Chersonu je podle BBC důležité, protože může ruským silám poskytnout základnu pro další postup do nitra Ukrajiny.

Video  Blesk Podcast: Média v Rusku mají notičky. Putin neuhlídal influencery  - Jiří Marek
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa