Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Zmizelý“ ministr Šojgu: Po Putinově kritice dostal infarkt? Kreml to popírá a ukázal fotku

Aktualizováno -
26. března 2022
10:28
Autor: amb, ČTK - 
26. března 2022
01:32

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu se neobjevuje na veřejnosti, protože utrpěl infarkt. Uvedl to poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko na facebooku. Dodal, že Šojgu dostal infarkt poté, co ho ruský prezident Vladimir Putin tvrdě kritizoval za fiasko invaze na Ukrajinu. Nyní podle něj Šojgu absolvuje rehabilitaci ve vojenské nemocnici. Ruský ministr se ale podle informace zveřejněné na facebooku jeho úřadu ráno objevil na poradě.

Náměstek ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko uvedl na svém facebooku, že ruský ministr Sergej Šojgu dostal infarkt.

Dodal, že k tomu došlo poté, co ho ruský prezident Vladimir Putin tvrdě kritizoval za fiasko invaze na Ukrajinu. Nyní podle něj Šojgu absolvuje rehabilitaci ve vojenské nemocnici.

„Šojgu dostal infarkt. Od poloviny března se proto neobjevuje na veřejnosti. Šojgu dostal infarkt po tvrdé kritice Putina za naprosté selhání invaze na Ukrajinu. Nyní se rehabilituje v Hlavní vojenské klinické nemocnici pojmenované po N. N. Burdenkovi,“ uvedl Geraščenko. 

Zprávu ale není možné nezávisle ověřit. Přispívá to však k záhadě kolem ministra, který se poslední dobou příliš neukazuje na veřejnosti. Ve středu ruská a ukrajinská média upozornila, že ministr obrany zmizel z veřejného prostoru, přestože Rusko vede již téměř měsíc vojenskou invazi na Ukrajině. 

Poprvé po 12 dnech se čerstvé záběry Sergeje Šojgua objevily v ruských státních médiích ve čtvrtek 24. března, uvedla agentura Reuters. Nelze ověřit, zda byly zveřejněné záběry opravdové.

Například nezávislý Moscow Times rozebral čtvrteční video, ve kterém Vladimir Putin údajně vede schůzku s Radou bezpečnosti, v níž je Šojgu. Poznamenal, že pokud snímky porovnáte s vystoupením Šojgua na zasedání Rady bezpečnosti 11. března, ministr obrany „má stejné pozadí... Je stejně oblečený“ a „Šojguova červená kravata se pohybovala ve stejném směru".

Na tyto skutečnosti poukazovala také nezávislá televize Nexta.

Na zmizení ruského ministra vnitra reagoval na svém Instagramu také Volodymyr Zelenskyj.

„Říkají, že někde zmizel ministr obrany Ruska... Zajímalo by mě, jestli chtěl osobně navštívit Čornobajvku?“ uvedl.

O tom, že nepřítomnost Šojgua může být spojena s jeho problémy se srdcem, informovala média už dříve. Zároveň poukázala na to, že vztah mezi Šojguem a Vladimirem Putinem je v napětí kvůli neúspěšné invazi na Ukrajinu. Zmizení ministra navíc přišlo v době, kdy média psala o čistkách v Putinově okruhu.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov tento týden vysvětloval Šojguovu mediální nepřítomnost tím, že ministr obrany má mnoho práce. „Má nyní mnoho starostí. Probíhá speciální vojenská operace. Není čas na aktivitu v médiích,“ prohlásil.

Ruské ministerstvo obrany ve zjevné reakci na Heraščenkovu noční informaci o Šojguově infarktu dopoledne zveřejnilo na facebooku zprávu, že se ministr zúčastnil ranní porady ve svém úřadu. Informaci doplňuje video dokumentující poradu s řadou nejvyšších představitelů ruské armády, včetně náčelníka generálního štábu Valerije Gerasimova, který rovněž nebyl v poslední době na veřejnosti viděn.

Šojgu přítomné informuje, že s ministerstvem financí diskutoval o vojenském rozpočtu a plnění rozkazů obrany. Hovoří o pokračování dodávek zbraní a výbavy v předstihu, přičemž "prioritami jsou dalekonosné vysoce přesné zbraně, vybavení letadel a udržování pohotovosti strategických jaderných sil".

Video  „Nepodceňujte Bělorusko,“ varuje bezpečnostní analytik. A popsal první „TikTokovou“ válku  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa