Hned vedle secesního domu stojí od roku 2010 stánek, který původně prodával květiny až do pozdních nočních hodin. Většině lidí sortiment vyhovoval, stánek byl zanesen v tržním řádu a vše dobře fungovalo. Už tehdy měl ale tento prosklený kvádr jeden škraloup na kráse. Šlo o kopii stánků od firmy JC Decaux, které tehdy navrhl architekt Jiří Špaček.

„Je to odporná variace na tátův design se strašnými detaily a celkově to jeho práci degradovalo, protože lidi při kritice JCD často mysli pravě tyto napodobeniny. JCD bohužel kvůli svému podivnému PR nikdy pořádně nesdělili, že mobiliář vznikl po dlouhých studiích přímo na míru Praze a má českého autora,“ napsala do facebookové skupiny Praha číslo jedna dcera architekta Špačka Tereza Kozlová.

V roce 2015 se ke květinám přidal tabák a jen o rok později byl vyřazen z tržního řádu. Až do dnešních dnů však trvalo, než se legálními cestami podařilo stánek natrvalo odstranit. „Od roku 2016 jsme v rámci kontrolní činnosti opakovaně zjistili neoprávněný prodej různého sortimentu a opakovaně za něj ukládali pokuty,“ říká mluvčí hl. m. Prahy Tadeáš Provazník.

Čtyři roky tahanic

Provozovatel stánku Euroflora Company měl ale smlouvy podepsané s Technickou správou komunikací (TSK), která se snažila o odstranění od roku 2018. „Na naše opakované výzvy o vyklizení provozovatel stánku nereagují,“ uvedla před časem pro Blesk mluvčí TSK Barbora Lišková. Nešlo však o jediné soudní řízení. Zaprvé šlo o soudní řízení ve věci odstranění stánku. To se však protahovalo z důvodu údajného přechodu vlastnictví stánku na jiného vlastníka. „To nebylo nakonec vůbec prokázáno, ale trvalo to poměrně dlouhou dobu,“ uvedla Kristýna Drápalová z Institutu plánování a rozvoje, která na odstranění pracovala.

Další soudní řízení se vedlo ve věci bezdůvodného obohacení. Provozovatel musel zaplatit pokuty za nelegální užívání prodejního místa. Za bezdůvodné obohacení měl provozovatel zaplatit 139 650 korun, za smluvní pokuty pak 122 500 korun. „Zástupci společnosti Euroflora se nedostavili na první jednání ve věci, a proto byl vydán rozsudek pro zmeškání, kterým byla městu přiznána plná výše bezdůvodného obohacení i smluvní pokuty (právní moc 18. června 2019 a vykonatelnost dne 22. června 2019). Společnost Euroflora neuhradila rozsudkem přiznané částky, proto hlavní město Praha podalo exekuční návrh. Exekutor k dnešnímu dni vydal množství exekučních příkazů, mj. též prodejem movitých věcí, automobilů ve vlastnictví společnosti,“ vysvětluje Drápalová.

Podle Drápalové se dříve prověřovala i možnost odstranění stánku svépomocí, podobně jako v případě rikš u Thajských rájů, právníci ale tento krok nedoporučili. „O pomoc s vyklizením jsme žádali též Městskou část Praha 1, které jsme oznámili přestupek kvalifikovaný jako neoprávněné užívání cizího majetku, přičemž nás městská část odkázala na cestu soudního řízení,“ uzavřela Drápalová.

V létě magistrát odstranil ze stejného důvodu i stánek u obchodního domu Máj, který byl na místě nelegálně více než rok. Praha 1 už před dvěma lety požádala v souvislosti s tímto stánkem o vyškrtnutí z tržního řádu, o čemž byl majitel řádně informován. Ten ale s postupem nesouhlasí a rozhodl se s magistrátem soudit.

Video
Video se připravuje ...

Náměstí Republiky bývá také dějištěm kulturních akcí. Daniel Vitouš

Fotogalerie
13 fotografií