Pražský magistrát výrazně přitvrdil v boji s takzvaným vizuálním smogem, postupně zmizely nevzhledné stánky z Václavského náměstí, na začátku srpna magistrát odstranil 1400 kusů reklamních laviček a naposledy to „odnesl“ stánek s květinami na Národní třídě. Ten tedy nebyl primárně odstraněn kvůli vizuálnímu smogu, ale proto, že na místě provozoval svoji činnost více než rok nelegálně.

O odstranění požádala Praha 1

Provoz těchto stánku upravuje takzvaný Tržní řád, který schvaluje rada hl. m. Prahy. Ten je upravován ve spolupráci s jednotlivými městskými částmi. Ony samy totiž nemají pravomoc stánky ze svých území vykázat nebo naopak rozhodnout, že nějaké provoz chtějí. Praha 1 už před dvěma lety požádala v souvislosti s tímto stánkem o vyškrtnutí z tržního řádu, o čemž byl majitel řádně informován,“ vysvětlil pro Blesk radní pro majetek Jan Chabr.

Zmiňovaný stánek byl tedy před rokem opravdu z tržního řádu vyškrtnut a majitel dostal výzvu, aby stánek odstranil, to se ale po více než roce nestalo, proto byl v minulém týdnu v nočních hodinách na základě exekuční výzvy magistrátem odstraněn.

Majitel stánku magistrát žaluje

Majitel květinářství Václav Hauer ale vidí celou situaci ze zcela jiného pohledu a neostýchal se svěřit se svým problémem v sousedské facebookové skupině Prahy 1. „Předvolební masakr na Národní třídě. V noci přijeli banditi nebo piráti z vedení magistrátu, odstranili a totálně zdemolovali stánek květiny,“ napsal do facebookové skupiny Praha číslo 1 Václav Hauer.

Ve svém příspěvku také majitel stánku píše, že z tržního řádu byli vyškrtnuti až poté, co požádali o snížení nájmu kvuli pandemii koronaviru,, kdy nebylo květiny komu prodávat a denní tržba byla často jen okolo 200 korun. „V souladu s tržním řádem byl do té doby, než jsme požádali město o slevu nájmu. Místo toho poslali výpověď a v covidové pandemii stále požadovali nájem, na který jsme nevydělali ani náhodou. Na základě této výpovědi v covidu jsme je žalovali,“ říká Hauer.

„Celé to bylo připravené firmou Amadeus, která potřebuje umístnit těžkou techniku před Tesco z důvodů rekonstrukce. Před 3 měsíci tam něco měřili a když byli u našeho stánku, jejich manažer řekl ,toho stánku si nevšímejte, ten už tady nebude.´ To řekl tak, aby to bylo hodně slyšet,“ dodal Hauer.

„To je samozřejmě nesmysl, že by byl stánek odstraněn kvůli tomu, aby tam mohla stát technika. Je to především z důvodů, které jsem popsal, navíc TSK již dlouhou dobu plánuje opravu zmíněné komunikace a podobné stánky na místě již nejsou v plánu,“ uzavřel Chabr.

Fotogalerie
5 fotografií